_chris_ napisał:
@ krzyg: rozumiem, że chodzi o zdjęcie z wystawy lub innej imprezy dotyczącej psów. Jeśli regulamin imprezy nie normuje tego inaczej, to moim zdaniem na rozpowszechnienie wizerunku przewodnika psa zgoda powinna być.
Zgadza się chodzi o wystawę psów. Do niedawna byłem przekonany, że tak jak piszesz zgoda na publikację zdjęć jest wymagana. Spotkałem się jednak z opinią, że nie jest potrzebna. Wydaje mi się, że problem sprowadza się właśnie do interpretacji czy osoba wystawiająca psa może być uznana za osobę publiczną pełniącą funkcję zawodową/społeczną. Zdjęcia wykonane zostały przez osobę prywatną - bez akredytacji prasowej - to chyba ma w tym wypadku znaczenie. Zostały upublicznione na stronie innej hodowli w poście na forum z bardzo negatywnym komentarzem w stosunku do hodowcy na zdjęciu.
Uzupełnienie bo chyba może to mieć znaczenie:
Spotkałem się z dwoma przypadkami:
1. Zdjęcia trafiły najpierw do publicznej galerii w serwisie skupiającym sympatyków rasy a na forum (inna strona) zostały podlinkowane.
2. Zdjęcia zostały umieszczone na blogu osoby, która je wykonała.
_chris_ napisał:
Choć oczywiście, w zależności od charakteru i kompozycji zdjęcia, można by się może zastanawiać, czy osoba ta nie stanowiła jedynie szczegółu całości.
W przypadku, o którym mówię, jest to ewidentnie zdjęcie tej osoby. Na pierwszym planie jest tylko ona z psem.
Domyślam się, że w stosunku do filmu nakręconego na wystawie psów przez prywatną osobę, będą stosować się te same wymagania - czyli publikacja w internecie wymagałaby zgody wszystkich osób na pierwszym planie?
PS
Wielkie dzięki za odpowiedź