[RODO] hobbystyczna strona www a działalność czysto osobista lub domowa

• Autor wątku Autor wątku Rostov
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rostov

Użytkownik
Odpowiedzi
105
Motyw 18 RODO:

Niniejsze rozporządzenie nie ma zastosowania do przetwarzania danych osobowych przez osobę fizyczną w ramach działalności czysto osobistej lub domowej, czyli bez związku z działalnością zawodową lub handlową. Działalność osobista lub domowa może między innymi polegać na korespondencji i przechowywaniu adresów, podtrzymywaniu więzi społecznych oraz działalności internetowej podejmowanej w ramach takiej działalności. Niniejsze rozporządzenie ma jednak zastosowanie do administratorów lub podmiotów przetwarzających, którzy udostępniają środki przetwarzania danych osobowych na potrzeby takiej działalności osobistej lub domowej.

Artykuł 2, ust. 2, lit. c RODO:

Niniejsze rozporządzenie nie ma zastosowania do przetwarzania danych osobowych:
(…)
c) przez osobę fizyczną w ramach czynności o czysto osobistym lub domowym charakterze;

Pytania:

1. Czy prowadzenie strony internetowej, na której publikuję własną twórczość - opowiadania, wiersze, eseje, felietony i refleksje, a która nie ma związku z działalnością zawodową ani handlową, można traktować jako czynność o czysto osobistym lub domowym charakterze mającą na celu podtrzymywanie więzi społecznych lub działalność internetową podejmowaną w ramach takiej działalności?

2. Jak rozumieć zwrot 'udostępnianie środków przetwarzania danych osobowych na potrzeby działalności osobistej lub domowej'?

A co ma mieć do tego przetwarzanie danych osobowych?

LeszsekS, choćby to, że na stronie jest Google Analytics i możliwość komentowania wpisów.

Rostov napisał:
choćby to, że na stronie jest Google Analytics
Poetą nie jestem, ale wydaje mi się, że do publikacji swoich wierszy na stronie www takie skrypty nie są potrzebne.

A tak na serio, to napisz w jakim celu przetwarzasz dane osobowe, jakie dane i jak to robisz. Wtedy będzie można odpowiedzieć na Twoje pytania.

p_a_g napisał:
w jakim celu przetwarzasz dane osobowe, jakie dane i jak to robisz.

1. IP w logach serwera — ale tutaj to już obowiązek prawny dostawcy hostingu, który jest zobowiązany do zbierania i przechowywania takich danych.

2. Google Analytics:
— anonimowy identyfikator użytkownika,
— data i godzina wyświetlenia strony,
— adres strony, na której jest użytkownik,
— adres strony, z której przyszedł użytkownik lub inne informacje o źródle odwiedzin,
— tytuł aktualnie oglądanej podstrony,
— informacje techniczne o sprzęcie użytkownika: rodzaj komputera, tabletu, telefonu itp.
— informacje techniczne o możliwościach tego sprzętu, np. rozdzielczość ekranu, przeglądarka, system operacyjny,
— lokalizacja użytkownika na podstawie adresu IP, i domeny operatora internetowego,
— język przeglądarki użytkownika.

p_a_g napisał:
Poetą nie jestem, ale wydaje mi się, że do publikacji swoich wierszy na stronie www takie skrypty nie są potrzebne.

To tylko pozory. ;) Na podstawie powyższych danych można dostosować witrynę od strony technicznej, by korzystanie z niej było dla odwiedzającego komfortowe — bez względu na rodzaj sprzętu i oprogramowania, z jakiego korzysta.

3. Komentarze Disqus:
— IP komentującego,
— godzina dokonania wpisu,
— imię lub pseudonim,
— e-mail,
— strona WWW.

4. Przyciski społecznościowe Facebooka — Lubię to, Udostępnij oraz widget odsyłający do fanpage'a.

Blog nie jest związany z moją działalnością zawodową, handlową ani marketingową. Nic na nim nie sprzedaję, nie organizuję konkursów, nie wysyłam newslettera, nie mam na nim formularza kontaktowego. Powyższe dane zbieram jedynie po to, by wiedzieć, kto jest zainteresowany moją twórczością, mieć kontakt z zainteresowanymi i móc dostarczyć im treści, których oczekują; a także w celach bezpieczeństwa, by móc zablokować ewentualnego hejtera lub powstrzymać atak hakerski.

Podbijam temat. Mam podobny problem.

Chodzi o zapis:

Administratorem Twoich danem jest Jan Kowalski ul.....

Jako osoba o podobnym kontencie jak wyżej nie chciałbym podawać swojego adresu zamieszkania czy nazwiska.

Czy wystarczy:

Administratorem Twoich danem jest Jan "Pseudonim" janpseudonim@email.pl

Ostatnia edycja:
ilaw napisał:
Jeśli uznamy, że jesteś zobowiązany do stosowania RODO - nie wystarczy.
Dzięki za odpowiedź.
Czyli jeżeli nie mam żadnych zarobków, ani np. książek od wydawnictw i reklam, a blog jest niekomercyjny i czysto hobbistyczny to RODO nie obowiązuje (i reszta tak jak wyżej)?

Co z polityką prywatności i info o cookis? Ma być?
Blog na Wordpress na zewnętrznym hostingu niektóre wtyczki potrafią cookis gromadzić.
np. wtyczka do podwójnej walidacji zbiera cookis choć tak naprawdę tylko ja z niej korzystam i mam możliwość logowania się na bloga.

Takie znalazłem na blogger:
Korzystanie ze strony ****** jest jednoznacznym wyrażeniem zgody na przetwarzanie danych osobowych zgodnych z art. 13 o Ochronie Danych Osobowych. Jednocześnie każda osoba ma prawo do dostępu do treści swoich danych osobowych oraz prawie ich poprawienia w razie potrzeby.

1. ********** to blog niekomercyjny – jest on prowadzony hobbystycznie.
2. Założyciel bloga ***** nie zbiera danych osobowych do newslettera.
3. **************** to blog działający na platformie Blogger, należącej do firmy Google. Polityka prywatności Google znajduje się tutaj: klik.
4. Blog korzysta z systemu komentarzy Blogger. Oznacza to, że są one wyświetlane na blogu, jednak za gromadzenie danych odpowiada Google. Założyciel bloga nie administruje danymi potrzebnymi do opublikowania komentarza.
5. Dane udostępniane w treści komentarza są podawane dobrowolnie.
6. Do bloga podpięty jest Google Analytics, który bada ruch na stronie **************** w celu dostarczenia mi informacji umożliwiających ulepszenie funkcjonowania strony. Politykę prywatności Google Analytics znajdziesz tutaj: klik. Jeżeli nie życzysz sobie, aby Twoje dane były gromadzone przez Google Analytics możesz zainstalować w swojej przeglądarce wtyczkę blokującą. Więcej na ten temat przeczytasz tutaj: klik.

Bartekjan napisał:
Co z polityką prywatności i info o cookis? Ma być?

Jeśli chodzi o kwestie cookies, to wymagania w tym zakresie wynikają z ustawy prawo telekomunikacyjne. Wymagania te obowiązują już od kilku lat, niezależnie od RODO

Ogólnie napiszę tak że osoba "prywatna" podlega Rodo jeśli przetwarza dane nie domowników i znajomych fizycznych. Jeśli na blogu są zbierane dane typu : imię i nazwisko + dowolny indentyfikator(nick, Login) to wszystkie obowiązki wynikające z Rodo mają zastosowanie. Komercyjność nie ma żadnego znaczenia, ich czyli giodo/rodo interesuje w zasadzie tylko pojęcie zbioru danych. Sorry za złe wieści.
Dodam że musisz podać pełne swoje dane.

Ostatnia edycja:
pemnovak napisał:
Ogólnie napiszę tak że osoba "prywatna" podlega Rodo jeśli przetwarza dane nie domowników i znajomych fizycznych. ...
Niepodlega jeśli dokonuje tego w ramach czynności o czysto osobistym lub domowym charakterze.

Trudno chyba jednak, niestety, uznać prowadzenie strony www za czynność o takim właśnie charakterze.

A niby dlaczego :?: RODO: (18)
Niniejsze rozporządzenie nie ma zastosowania do przetwarzania danych osobowych przez osobę fizyczną w ramach działalności czysto osobistej lub domowej, czyli bez związku z działalnością zawodową lub handlową. Działalność osobista lub domowa może między innymi polegać na korespondencji i przechowywaniu adresów, podtrzymywaniu więzi społecznych oraz działalności internetowej podejmowanej w ramach takiej działalności. Niniejsze rozporządzenie ma jednak zastosowanie do administratorów lub podmiotów przetwarzających, którzy udostępniają środki przetwarzania danych osobowych na potrzeby takiej działalności osobistej lub domowej.
Określ dokładnie cel prowadzenia strony. Sam to cytowałeś na początku. Jeśli celem jest promocja Twojej twórczości w celu uzyskania nowych klientów, ta regulacja nie będzie miała tutaj zastosowania.

Ostatnia edycja:
A ten cytat to z czego , bo chyba nie z rozporządzenia ?
Proszę byś wskazał źródło (np wytyczna grupy roboczej).

pemnovak napisał:
A ten cytat to z czego , ...
Przeczytaj Akt rozporządzenia od początku:!:, źródło wskazałem.
...
PARLAMENT EUROPEJSKI I RADA UNII EUROPEJSKIEJ, uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, w szczególności jego art. 16, uwzględniając wniosek Komisji Europejskiej, po przekazaniu projektu aktu ustawodawczego parlamentom narodowym, uwzględniając opinię Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego (1), uwzględniając opinię Komitetu Regionów (2), stanowiąc zgodnie ze zwykłą procedurą ustawodawczą (3), a także mając na uwadze, co następuje: ...

Ostatnia edycja:
@LeszsekS: a nie musi być przypadkiem tak, że aby można było mówić o czynności o charakterze czysto osobistym lub domowym, muszą być przetwarzane dane osób znanych osobiście ich administratorowi lub będących dla niego domownikami? Przecież odwiedzający stronę www to w 99% osoby obce dla jej autora.

Przeczytaj zacytowane wyjaśnienie (18) w całości.

@LeszsekS: Znam motyw 18 RODO, ale nadal nie jestem pewien, skąd podstawy do takiej jego interpretacji.

Powrót