Ja taką odpowiedź dostałem.
Najlepiej jest dzwonić w swoi imieniu i tak rozwiać swoje wątpliwości.
U mnie dane ma hostingowiec czyli IP , a komentarze są na Disqus, którzy są sami administratorem danych. Nie mam Google Analytics.
Mi powiedzieli, opisać powyższe, a klauzule informacyjną mam pominąć.
Podpisać umowę o powierzaniu danych z hostingiem.
Nie mam newslettera więc ja nie zbieram danych, ale ktoś może wysłać mi emaila więc w jakiś sposób dane mogę otrzymać
Wszytko było omawiana wokół tego, że blog niekomercyjny, niezarabiający do celów osobistych, hobbistycznych.
Znajoma, która ma firmę, ale chce też prowadzić bloga NIE ZWIĄZANEGO z działalnością.
Napisała do jednego portalu, który zajmuje się ochroną danych i dostała taką odpowiedź.
Gdzie na proste odpowiedzi udzielają bezpłatnych porad, a na jakieś skąplikowane dają wycenę.
Szanowna Pani,
Odpowiadając na Pani pytanie, motyw 18 RODO wskazuje, że rozporządzenie nie ma zastosowania do przetwarzania danych osobowych przez osobę fizyczną w ramach działalności czysto osobistej lub domowej, czyli bez związku z działalnością zawodową lub handlową.
Jeśli zatem prowadzenie przez Panią bloga mieści się w ramach wskazanych powyżej nie ma konieczności odbierania zgód od osób które będą się z Panią kontaktowały.
Jeśli zaś jest to Pani działalność zawodowa lub handlowa wówczas będzie Pani administratorem danych osobowych które się Pani przekazuje, i wówczas należy spełnić wszystkie obowiązki nałożone na administratorów danych wynikające z RODO.
Administrator danych musi wskazać swoje dane tak aby osoba która chciała złożyć na niego ewentualną skargę wiedziała kogo skarga ma dotyczyć.
[FONT="]
Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
Regulamin [/FONT][FONT="]§8[/FONT][FONT="][/FONT]