Rodzina zastepcza w DE dla bratanka z PL

• Autor wątku Autor wątku scarlet
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

scarlet

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witajcie Kochanie,
powaznie zastanawiam sie nad podaniem brata i matki jego dziecka do sadu o ograniczenie im praw rodzicielskich i jednoczesnie chce sie starac o zostanie rodzina zastepcza dla ich 7-letniego dziecka.
Brat wychowuje dziecko sam, matka mieszka osobno z innym mezczyzna i kolejnym dzieckiem. Do swojego pierworodnego wpada raz lub dwa razy w tygodniu na kilka minut doslownie.Nie wspomaga finansowo wogole. Mysle, ze brat poszedlby na ustepstwo i dobrowolnie zrzekl by sie lub ograniczyl swe prawa gdyby byl pewien, ze otrzymam pozwolenie na wychowywanie jego dziecka. Problem w tym, ze matka nie chce o tym slyszec- to jedno. Dwa- ja mieszkam poza granicami Polski. Jestem mezatka, mam w miare dobra sytuacje finansowa, maz dobrze zarabia. Z bratankiem mam kontakt idealny i wiem, ze on takze chcialby ze mna byc. Brat prowadzi dziwny tryb zycia, ciagle go nie ma w domu, choc sie stara jak moze to jednak wolalby, by jego syn byl u mnie. To ja usypialam malego gdy byl niemowleciem, nosilam na rekach, spiewalam kolysanki, chodzilam na spacery. Brat w tym czasie pracowal w innym miescie i przyjezdzal tylko w weekendy, matka mieszkala z nami, ale nigdy jej nie bylo.
Moge stworzyc bratankowi prawdziwa rodzine, w ktorej je sie wspolne obiady, kolacje, wyjezdza za miasto, opowiada bajki na dobranoc, pomaga w lekcjach. Ale nie wiem czy mam szanse. Boje sie, ze jesli podam rodzicow do sadu, to malego oddadza do domu dziecka, a tego bym sobie nigdy nie wybaczyla. Juz lepiej wtedy, by zostal z ojcem.
Czy ktos z panstwa byl w podobnej sytuacji?
Prosze o rade w tej sprawie

P.s
jestem Polka, mam staly meldunek w Pl, ale przebywam z mezem- Niemcem w DE, gdzie rowniez mam staly meldunek.

oj ciezka to bedzie sprawa :sad:
poczytaj na forum jak sie ciagna sprawy o odebranie praw rodzicielskich, bo w przypadku bratowej ograniczenie chyba niewiele da.
moim zdaniem zwroc sie do adwokata w polsce i zapytaj jakie sa szanse na odebranie praw bratowej, bo z tego co piszesz z bratem nie bedzie problemow

zycze powodzenia

Dziekuje za odzew.

Tzn. ze gdyby oboje rodzice mojego bratanka wyrazili chec i zgode na oddanie syna pod moja opieke to sad polski nie bedzie robil wiekszych problemow z racji mojego pobytu w De?
Tego sie bardziej obawiam, szczerze mowiac.Mam na mysli decyzje sadu. Z tego co udalo mi sie wyszukac w internecie, to podobno niemozliwym jest zostac rodzina zastepcza przebywajac za granica Pl. Informacje te dotyczyly zawodowych rodzin zastepczych, nie mam natomiast pojecia jak wyglada to w sytuacji spokrewnionej rodziny zastepczej.
Wie ktos moze z Panstwa jakie instytucje w De moglyby mi pomoc lub udzielic informacji?

tu raczej zadna instytucja w brd pomagac nie bedzie, wszystkie osoby zainteresowane sa narodowosci polskiej wiec dacyzja nalezy do instytucji polskiej. jesli wyrok sadu bedzie pozytywny dla was to chyba nie bedzie problemu zeby bratanek przebywal na terenie brd, bedziecie przeciez dla niego nowa rodzina, w koncu jest unia ;)

Powrót