Rozbój. Co moge zrobić?

• Autor wątku Autor wątku masqu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

masqu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

Moja sprawa jest bardzo dziwna i toczy się od dłuższego czasu. Chodzi o to, że chciałbym wycofać zeznania albo ogólnie coś zrobić aby sprawy nie było.

Jest dziwna dlatego, że oskarżony o to przyznał się do wszystkiego a ja sam 2 razy składałem zeznania w tej sprawie.

Niby wszystko na dobrej drodze ale mam dużo problemów przez tą sprawę i chciałbym się dowiedzieć czy jest jakaś możliwość aby do niej nie doszło. Zaznaczę też, że sprawy w sądzie jeszcze nie było jakiś czas temu dostałem list z prokuratury, że śledźtwo zostało zakończone.

I właściwie pytanie drugie, policjant, który spisywał odemnie zeznania mówił, że prawdopodobnie do sprawy nie dojdzie, ponieważ się do wszystkiego przyznał. Czytałem tutaj przyklejony artykuł ale widocznie nie doczytałem ale jeżeli się przyznał i nawet gdyby poszedł na ugodę z prokuratorem to ma kilka tych spraw w sądzie i czy też istnieje taka możliwość, że do sprawy nie dojdzie? Zaznaczę, że nie ma większej sprawy od mojej czyli rozboju.(a to chyba sie mieści do 10 lat?)

W ostateczności trzecie, co mi grozi za składanie fałszywych zeznań jako nieletni.

1. Rozbój jest przestepstwem sciganym z urzedu, wiec nic zrobic nie można.
2. Byc może sprawca czynu złożył wniosek o dobrowolne poddanie sie karze z art. 335 kpk.
3. Ile miałeś lat w chwili składania zeznań?

Nie ponosisz odpowiedzialnosci karnej za składanie fałszywych zeznań jednak nie powinieneś kłamać.

Jeśli składaleś falszywe zeznania w celu obarczenia kogos winą, powinienes jak najszybciej zawiadomic o tym prokurature zeby sprawa nie trafila na wokande. Zastanawiam sie czy jeśli sprawa trafi jednak do sadu nie poniesiesz kosztow zwiazanych z przeprowadzeniem rozprawy. Dlatego chlopaku lepiej powiadom jak najszybciej organy scigania ze wszystko o czym wspominales przed tem to glupi szczeniacki zart!

[cytat="radslws":1j7bxdrl]Jeśli składaleś falszywe zeznania w celu obarczenia kogos winą, powinienes jak najszybciej zawiadomic o tym prokurature zeby sprawa nie trafila na wokande. Zastanawiam sie czy jeśli sprawa trafi jednak do sadu nie poniesiesz kosztow zwiazanych z przeprowadzeniem rozprawy. Dlatego chlopaku lepiej powiadom jak najszybciej organy scigania ze wszystko o czym wspominales przed tem to glupi szczeniacki zart![/cytat:1j7bxdrl]

nie chodzi tu o to ze ja klamie tylko chce powiedziec w prokuraturze ze klamalem zeby wycofac sprawe...

wlasciwie to nawet nie wiem co moge powiedziec... klamalem bo?

Takiej odpowiedzi raczej nikt o zdrowych zmysłach na tym forum Ci nie udzieli. To chyba jakiś żart.

Brakuje mi słow, jesli jesteś swiadkiem to musisz spełnić swój obywatelski obowiązek i opowiedziec o zdarzeniu.

Powrót