rozdzielność majątkowa

• Autor wątku Autor wątku Agnieszka Huber
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agnieszka Huber

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Czy po złożeniu pozwu, automatytcznie jest rozdzielność majątkowa, czy dopiero po uprawomocnieniu wyroku. To dla mnie istotne, bo złożyłam pozew i obawiam się, że moge zostać obciążona przez rozwodem długami męża. Jak sie przed tym ustrzec??

Rozdzielność majątkowa może nastąpić - dopiero - przy orzeczenie rozwodu (z mocy prawa) lub na wniosek jednego z małżonków w sprawie przymusowego ustanowienia rozdzielności majątkowej z datą wsteczną.

Tak właśnie zrobiłam i dostałam rozdzielność na rok wstecz przed złozeniem wniosku. Ale muszą byc ważne przyczyny.

Witam.
Ja dziś miałam wizytę komornika w sprawie mojego męża i on mi doradził, żebym zrobiła rozdzielność majątkową...
Nie wiem tylko czy stać mnie na notariusza czy sąd (mój dochód to 96zl/m-c rodzinnego +240zl z MOPSu) a mam dwójkę małych dzieci i mieszkam u moich rodziców.
Od zeszłego tygodnia pracuję, ale zarabiam mało i po zapłaceniu opiekunce do dzieci zostanie mi ok. 200zl i jeśli i na moją pensję komornik miałby się "rzucić"... :what:
Mąż przebywa w zakładzie karnym, gdzie pracuje i zarabia ok 60zł/m-c i komornik wziął mu już z pierwszej wypłaty 40zł.
Poza tym byłam dziś u radcy prawnego w MOPSie i on mi powiedział,że nawet jak zrobię rozdzielność majątkową, to ona nie obejmie już tego co było (a komornik ściga mojego męża za koszty sądowe wysokości ponad 1000zl).
Natomiast tu czytam, ze mogłabym sie starać o rozdzielność wstecz... Aż boje sie w to uwierzyć...

Powiedzcie mi co mam zrobić i ile mnie to będzie kosztowało?

Bardzo proszę o pomoc.....

Pozdrawiam

Agnieszko jeżeli nie podpisałaś razem z mężem tych kredytów to nie powinni się Ciebie czepiać.

Agato w Mopsie mają darmowego prawnika. Rozdzielność to wydatek około 500 zł u notariusza. Sprawa w sądzie to około 200 zł za wniesienie sprawy+ dodatkowe koszty. Może od tych opłat w sądzie można się odwołać jeżeli jesteś w cięzkiej sytuacji

Powrót