rozdzielnosc majatkowa

• Autor wątku Autor wątku marsha
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marsha

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Jak najlepiej przeprowadzic rozdzielnosc majatkowa? Obenie przebywam za granica wiec nie mam okazji stawiac sie na sprawach sadowych. Czy moze wystarczy zlozyc oswiadczenie woli a cala sprawa moze odbyc sie zaocznie?

Witam,

do tego nie jest konieczny sąd - najłatwiej zawrzeć majątkową umowę małżeńską u notariusza.

do nauzicaa

Witam
i dziekuje za odpowiedz. Pewnie zrobie tak jak piszesz. Nie orientujesz sie moze jaki jest koszt takiej sprawy?

KOSZT NOTARIALNEJ UMOWY ZNOSZĄCEJ WSPÓLNOŚĆ MAŁŻEŃSKĄ TO 450 ZŁ. UMOWA DZIAŁA OD MOMENTU PODPISANIA - NIE DZIAŁA WSTECZ.

Dziekuje za odpowiedzi, jak tylko bede w kraju zalatwie te sprawe

przepraszam ale wbije sie z podobnym tematem,moze ktos cos doradzi
Jestem po rozwodzie ,ale nie przeprowadzilismy podzialu majatku.Byla wyszla z naszego wspolnego domu z dziecmi do partnera,pozniej wyjechala za granice na okres ok 8-9 lat.
Ja zostalem z dlugami naszymi sam,wiec pracujac splacalem to(ze tak napisze kolejka windykatorow byla dluga),kazdy czekal na swoja kolej.
Po Okresie 5-6 lat musialem wyjechac za granice ,aby splacic reszte dlugow.
Obecnie posplacalem juz wszystko,chce wrocic do domu ,ale byla zona upomina sie o rozliczenie majatkowe.
Wiedzac ze przebywam za granica,wysyla na nasz adres pisma z kancelari radcy .Znajoma ktora opiekuje sie tym domem,przekazala mi te informacje.
Jak to mam wszystko rozegrac ,bo nowe przepisy ponoc mowia ,ze pisma nie odebrane traktowane sa jako odebrane i sprawa ponoc moze odbyc sie bez mego udzialu na maaa niekorzysc.
Prosze o rade z gory dziekuje za odpowiedzi

Mam na wszystkie moje splaty rachunki.ale w tej sytuacji nie wiem co zrobic

zuznik napisał:
Jak to mam wszystko rozegrac ,bo nowe przepisy ponoc mowia ,ze pisma nie odebrane traktowane sa jako odebrane i sprawa ponoc moze odbyc sie bez mego udzialu na maaa niekorzysc.
Nie.
zuznik napisał:
Prosze o rade z gory dziekuje za odpowiedzi
Samemu złożyć wniosek o podział majątku, chyba że istnieje możliwość zawarcia umowy notarialnej z byłą żoną.

witam ponownie.
Zapomnialem dodac ,ze odbyly sie rozmowy z byla zona,odnosnie domu i mej sytuacjui mw ktorej mnie zostawila.Zaznacze ze to wszystko dzialo sie w roku 2008.Na dodatek namawiala mnie do sprzedazy domu ,ktory na te czasy byl wart ok 100 tys zl wraz z przynalezna dzialka.na co ja nie wyrazilem zgody.( gdyz aby kupic ten dom pracowalem 14 lat na dwa etaty,u tu propozycja na przeprowadzke do jakies kawalerki!)
Na obecna chwile otrzymalem pismo od jej radcy prawnego odnosnie polubownego rozpatrzenia tej sprawy, dotyczace tego domu.
Czy rozliczenie to bedzie mozliwe rowniez z dolaczeniem dlugow ,ktore powtaly za czasow gdy bylismy jeszcze malrzenstwem?

Uregulowanie przez jednego małżonka wspólnych długów po ustaniu wspólności majątkowej podlega rozliczeniu to znaczy, że dług mógł powstać w trakcie małżeństwa ale jeżeli został spłacony przez Pana po rozwodzie to podlega to rozliczeniu (była żona powinna dokonać zwrotu określonej części takich wpłat - najczęściej połowy). Uregulowanie długów jednego małżonka powstałych w trakcie trwania wspólności majątkowej oraz po jej ustaniu podlega rozliczeniu.

Powrót