Roznice w Jobseekers Allowance - Income/Contribution based i powiazane z tym problemy

• Autor wątku Autor wątku Owgi40
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
nie zostawiaj tego PaulaT, udaj sie do lokalnego urzedu pracy Nie mysle, zeby koniecznoscia zalatwienia tej sprawy byl wyjazd do Pl. Nie jestes pierwsza osoba w takiej sytuacji i pewnie nie ostatnia. Napewno jest jakies zrodlo sprawdzenia tego. Nie wiesz co przyszlosc przyniesie, a moze sie okazac, ze tych wlasnie skladek ci zabraknie jak znajdziesz sie w podobnej sytuacji w przyszlosci, juz nie wspominajac o emeryturze.

Nie zostawię tego. Jak tylko otrzymam ich pisemną decyzję o odmowie to wyślę ponowne odwołanie uzasadniając iż jako Polka jestem członkiem Unii Europejskiej i powinni mi uwzględnić również okresy mojego ubezpieczenia w Polsce. Podam im wszystkie szczegóły mojej pracy w Polsce, dokładny adres pracodawcy i nr tel. (niestety świadectwo pracy zostało w Polsce). Jeśli chodzi o okresy pracy w UK to Oni mają wszystkie niezbędne dokumenty, dostarczyłam je przy pierwszym odwołaniu.
Jeśli macie jeszcze jakieś pomysły co powinnam uwzględnić w odwołaniu, proszę o pomoc.

Z doświadczenia zawodowego wiem, jak takie sprawy są załatwiane w Polsce. W naszych urzędach nie trzeba dostarczać żadnego specjalnego druku z obcego kraju, w którym się pracowało. Wystarczy świadectwo pracy (nawet nie musi być przetłumaczone na język polski) i właściwy urząd (np ZUS w przypadku renty lub emerytury) kieruje sprawę do odpowiedniego urzędu w naszym kraju, który potwierdza okres ubezpieczenia w obcym kraju (np. w przypadku pracy w Niemczech jest to Urząd w Opolu). Na podstawie postępowania przeprowadzonego przez w/w urząd, które ma na celu potwierdzenie faktycznego okresu ubezpieczenia we wskazanym kraju, jednostka ZUS przyjmuje okresy zatrudnienia tak jak by miały miejsce w Polsce (max. do 1 roku w krajach UE).
Uważam, że tutaj też powinno być podobnie, tylko że na pewno mało kto o tym wie.

If either of these apply to you, you may need a record of your unemployment insurance from the authorities who run the unemployment insurance scheme in the other country. If you can, ask them for form E301 before you return to the UK and keep it in case you need it. If you do claim contribution-based JSA, give form E301 to the Jobcentre Plus office dealing with your claim. But note that form E301 does not give you any automatic right to UK contribution-based JSA. Ty im nie przedstawilas druku dlatego dostalas decyzje odmowna. Podejrzewam,ze gdybys wspomniala o tym druku w JC podczas rejestracji to moze udzieliliby Ci szerszych informacji. Skora polska instytucja moze o taki druk wystapic w Twoim imieniu np. do instytucji w uk to napewno jest tak samo w odwrotna strone. Proponuje jeszcze zasiegnac info od International Pension Centre - Jobseekers Allowance +44 191 218 7652 It also deals with enquiries from those living in the UK who have lived or worked in other countries that apply the European Community (EC) rules on social security or in a country that has a Reciprocal Social Security Agreement with the UK. http://www.nidirect.gov.uk/index/contacts/international-pension-centre.htm

Ostatnia edycja:
Dziękuję za szybką odpowiedź. Postaram się to załatwić, zadzwonię do nich i dam znać jak sprawy się mają.
Pozdro.

Zadzwoniłam do Jobcentre Plus i Pani mi powiedziała, że pierwszy raz słyszy 'coś takiego', wątpi w to aby tutaj w UK ktoś brał pod uwagę okres mojej pracy w Polsce. Powiedziała, że porozmawia z odpowiednią osobą, która powinna coś na ten temat wiedzieć i skontaktują się ze mną.
Czekam.

Chciałam tylko dać znać co się dzieje w mojej sprawie.
Dzisiaj zadzwoniła do mnie kolejna osoba z Jobcentre Plus odnośnie mojego wczorajszego zapytania o uznanie mojego okresu pracy w Polsce i przyznaniu mi jobseekers allowance.
Powtórzyłam to samo co wczoraj a Pani stwierdziła, że skontaktuje się ze mną ponownie bo musi zasięgnąć porady z właściwą Instytucją.
W między czasie o 13.00 przyszła decyzja odmowna z Jobcentre Plus, i informacja pisemna że sprawa została przekazana do Tribunals Service. Tylko, że w tej decyzji nie ma żadnej wzmianki, na temat mojego wniosku o doliczenie okresu pracy i ubezpieczenia w Polsce.
Ponadto, wysłałam zapytanie i prośbę o pomoc w wyjaśnieniu problemu do Komisji Europejskiej Biuro Porad dla Obywatela. W ciągu tygodnia powinni się ze mną skontaktować.

Wiecie jak sprawa się toczy w Tribunals Service? Jak to przebiega?

czec! opowiem Ci sytuacje mojego partnera. Mial kilka tyg temu tez sprawe w tym Trybunale rowniez o JSA. W dokumentach ktore dostalismy podczas odwolan bylo napisane, ze nie ma statusu rezydenta(o dziwo przeszedl pozytywnie habituality test) i jest "person from abroud".Wiec poszukalismy praw na podstawie ktorych mozna stwierdzic,ze ma ten status bo ja go mam i mozemy udowodnic trwalosc zwiazku i wogole. Pojechal przygotowany jak na wojne ok 2 kg dokumentow i to wszystko na nic gdyz podczas rozprawy sedzia stwierdzil ze wogole o to nie chodzi i on nie moze stwierdzic ze moj facet ma ten pechowy status. Wiec moja rada-upewnij sie o co bedziesz walczyc-o przyznanie JSA czy uwzglednienie skladek z Polski.

Ja doskonale wiem o co walczę. O zaliczenie okresu mojej pracy w Polsce w latach 2006/2007 i uznanie że odprowadzone składki w Polsce mogą być podstawą do przyznania mi JSA Contribution based. Mogą ponoć tak zrobić ale jedynie na podstawie prawa unijnego, którego tak na prawdę nie znam i staram się zebrać jakieś informacje na ten temat.
Prawdą jest, że oni też do końca prawa nie znają bo nie chcą mi nic na ten temat powiedzieć. Dzwonią do mnie codziennie od poniedziałku, jutro znowu mają do mnie dzwonić.
Zobaczymy jak się ułoży, płakać nie będę bo od 23 Listopada idę do pracy. Ale walczyć o swoje będę, jak mi się uda to super!

a jeszcze taka mala rada, prowadz dzienniczek rozmow - dokladnie z imieniem osoby badz tlumacza z ktorym masz kontakt date i godzine. Moze sie przydac :)

Dzięki za radę. Rozmawiałam z nimi sama po angielsku, ale mój angielski nie jest biegły (jest komunikatywny, wg tutejszym ocen wyższy średnio-zaawansowany) więc może jednak powinnam poprosić o tłumacza. Wiecie czy jest to skomplikowane i jak długo trzeba czekać na tłumacza?

oni sa na miejscu w dwp, wystarczy,ze powiesz i zawolaja a jesli w danej chwili nie ma to oddzwonia, ale jesli sobie radzisz to nie wolaj; jesli bedziesz musiala isc do sadu to wtedy warto zarzadac.

Witam,
Dostałam dzisiaj odpowiedź z Biura Porad dla Obywatela Unii Europejskiej, Oczywiście mieliśmy rację:) Jutro dzwonię ponownie do Jobcentre Plus i dołączę to wyjaśnienie do mojego odwołania:

All types of social benefits (including unemployment benefit) are provided to us in accordance with the provisions of the national law of the country concerned. As a person lastly employed in the UK, you have a right to apply for unemployment benefit in the UK only. Your right to this benefit will be determined in accordance with the provision of English law.

The UK is therefore fully entitled to demand that to qualify for the particular type of benefit you ought to be able to demonstrate that you have collected a specific amount of insurance periods/contributions. Nevertheless, in accordance with the provisions of EU law on coordination of social security systems (Regulation 1408/71), the UK is obliged to take into account insurance periods competed not only in the UK, but also any other EU country. In other words, when determining your entitlement to contributions based JSA, the UK ought to take into account the insurance you have been paying not only in the UK, but also Poland (Art 67 of Regulation 1408/71). You can find a full text on: Social security schemes and free movement of persons: Basic Regulation.

The period of your insurance completed in Poland ought to be confirmed to the UK on from E301 which the British institution can request directly from the competent Polish institution.

Jeśli masz problemy z uzyskaniem JSA możesz szukać pomocy również na: Sukcesy SOLVIT.

Dam znać jak moja sprawa się zakończy.
Pozdrawiam serdecznie.

Walka o zasiłek z jobcentre plus

Witam
Jestem w uk 2,5 roku przez cały ten okres pracowałem w dwóch firmach.Mieszkam sam moja żona z dziećmi jest w Polsce.Miesiąc temu straciłem prace w wyniku redukcji etatów.Tydzień po zwolnieniu zarejestrowałem się przez internet ,skontaktowali się zemną itd.Cyrk zaczyna się kiedy wystąpiłem o zasiłek dla bezrobotnych.Złożyłem wszelkie dokumenty o jakie prosili ,całą historię pracy, p45 i Work Registration Card wraz z certyfikatami.Po dwóch tygodniach dostałem odpowiedz negatywną powołując się do znanych regulacji.Stwierdzili że praktycznie nie pracowałem pełnych 12 miesięcy.Wiem że mam problem z ostatnim Worker Regitration certificate ponieważ pracowałem w drugiej firmie już rok a nie miałem certyfikatu.Wystąpiłem o certyfikat i go dostałem ,z datą rozpoczęcia pracy ale data przyznania jest pózniejsza(job start date 12.11.2007 a issue date 19.02.2009).
Mam pytanie czy jest szansa odwoływać się od decyzji.
Drugie pytanie chciałbym pojechać do Polski na stałe a jestem zarejestrowany jako bezrobotny oczywiście bez prawa do zasiłku czy muszę zgłsić im to w jcp.

RE: Walka o zasiłek z jobcentre plus

jesli nie skompletowales 12 m-cy w zarejestrowanej pracy i nie masz prawa do rezydencji wynikajacego z innych przyczyn to o income based jobseekers allowance mozesz zapomniec. W UK istnieje jeszcze drugi rodzaj zasilku dla bezrobotnych tzw. contribution based JSA (w twoim przypadku kwota bylaby taka sama)i nie jest ono wrazliwe na prawo do rezydencji ale aby sie kwalifikowac musisz zaspokoic test skladek ubezpieczeniowych i sa badane dwa lata poprzedzajace rok zasilkowy w ktorym sie ubiegasz o zasilek, czyli w twoim przypadku beda patrzec na okres kwiecien2006-kw 2008 Jest mozliwosc wliczania do okresu pracy okresu przepracowanego w innym kraju UE.

Dzięuje za odpowiedz oraz informacje.
.Ale czy data rozpoczęcia pracy jest istotna czy rejestracji na tym certyfikacie ?. Tak konkretnie to nie zależy mi na tym zasiłku ale czy lata pracy będą mi się liczyły do emerytury oraz wszelkie świadczenia przez ten okres?.Przecież płaciłem podatki mam wszystkie payslipy oraz roczne rozliczenia podatkowe przez okres 2,5 roku.

Jezeli rejstracja WRS odbyla sie pozniej niz 30 dni po rozpotczeniu zatrudnienia - okres 12 miesiecy rozpoczyna sie od daty zlozenia aplikacji - to rowniez bylo juz wyjasniane na forum prosze korzystac z naszej wyszukiwarki.

ridiks skladki i podatki, ktore placiles nie przepadna. lata przepracowane licza Ci sie do emerytury, jednak ten okers przepracowany nielegalnie nie przyczyni sie do nabycia prawa do rezydencji w uk.

czytam o tych zasilkach i..

"Osobom otrzymującym oparty na dochodach zasiłek dla bezrobotnych przysługuje zwolnienie z podatku lokalnego (Council Tax Benefit) i dofinansowanie do kosztu wynajmu mieszkania (Housing Benefit)"

a co z tymi co oparty na skladkach (based)??
dostane 100£ tyg na pare i z tego mam zrobic oplaty i sie wyzywic?

znalazlam na forach ludzie pisza ze wlasnie doswiadczyli takiego problemu ze po 5 latach pracy otrzymali based jsa i nie otrzymuja doplat do mieszkania. mam podobna sytuacje wiec to mnie czeka.

i drugie pytanie income jsa 100£ tyg na pare, based jsa 67.50 na osobe a jak tracimy prace oboje i obojgu dadza based jsa to jest 67.50x2=? czy jak w przypadku income jsa 100£ i nic wiecej?

czy moze ktos sie wypowiedziec kompetentny albo kto byl w takiej sytuacji? bo dla mnie to niejasne

myszka102 napisał:
czytam o tych zasilkach i..

"Osobom otrzymującym oparty na dochodach zasiłek dla bezrobotnych przysługuje zwolnienie z podatku lokalnego (Council Tax Benefit) i dofinansowanie do kosztu wynajmu mieszkania (Housing Benefit)"

a co z tymi co oparty na skladkach (based)??
dostane 100£ tyg na pare i z tego mam zrobic oplaty i sie wyzywic?

znalazlam na forach ludzie pisza ze wlasnie doswiadczyli takiego problemu ze po 5 latach pracy otrzymali based jsa i nie otrzymuja doplat do mieszkania. mam podobna sytuacje wiec to mnie czeka.

i drugie pytanie income jsa 100£ tyg na pare, based jsa 67.50 na osobe a jak tracimy prace oboje i obojgu dadza based jsa to jest 67.50x2=? czy jak w przypadku income jsa 100£ i nic wiecej?

czy moze ktos sie wypowiedziec kompetentny albo kto byl w takiej sytuacji? bo dla mnie to niejasne
Nie ma zasiłku który nazywa sie based, są jsa income based i jsa contribution based.
W pierwszym przypadku liczy sie dochód rodziny, w drugim składki które wplaciles/las.

Powrót