rozprawa a nieobecnosc

• Autor wątku Autor wątku Dela1989
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dela1989

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
witam, w styczniu mam rozprawe cywilna z formulka obecnosc obowiazkowa jednakze stawic sie nie moge, czy sad cywilny moze nakazac doprowadzenie ?

Co to za sprawa, kim w niej jesteś - powodem/pozwanym/świadkiem?

ffenix napisał:
Co to za sprawa, kim w niej jesteś - powodem/pozwanym/świadkiem?

pozwanym przez bph dziwna sprawa bo myslalem ze komornik bedzie od razu nie wiem po co ta rozprawa skoro jak bralem kredyt mialem stala prace teraz jestem daleko od miejsca zamieszkania i mnie nie moze byc na rozprawie ... zleca nakaz doprowadzenia jak nie przyjade ?

Rozumiem, że jest to sprawa o zapłatę.
Nie pojawiając się na rozprawie odbierasz sobie możliwość przedstawienia "swoich racji".
Możesz jednak napisać pismo procesowe, w którym przedstawisz swoje stanowisko, możesz też wnioskować o przeprowadzenie postępowania pod Twoją nieobecność z uwagi na odległość sądu od Twojego miejsca zamieszkania.

W sprawie o zapłatę na pewno nie będzie nakazu doprowadzenia.
Jeśli nie odpowiesz na pozew i nie stawisz się na rozprawie sąd zapewne wyda wyrok zaoczny.
Jeśli wykażesz jakąś aktywność, czy to swoją obecnością i przedstawieniem stanowiska bezpośrednio czy też w piśmie, to wyrok będzie oczny.

Witam, mam takie pytanie i chciałabym żeby ktoś mi powiedział co mam zrobić. 2 grudnia miałam sprawę w sądzie z Play, pojawić się nie mogłam, jestem studentką i musiałam być na uczelni, stawiennictwa nie mialam obowiązkowego. Wszystko działo się przez e-sąd, ale doszlo do rozprawy tak, że mialam ją w Głogowie "w moim sądzie". Czy dostanę jakieś papiery jakie padł wyrok? Bo nie wiem co zrobić.

W ogóle jaki są koszty procesu? Prawnik który pisał do mnie z powołaniem na e-sad był z Koszalina, ja mieszkam kolo Góry Śląskiej (woj. dolnoślaskie), e-sad z Lublina. Pierwsze co się spotkalam z tym e-sądem.

olusiek1990 napisał:
Czy dostanę jakieś papiery jakie padł wyrok?
Tylko jak złożysz wniosek. Zadzwoń do sądu i dowiedz się jaki wyrok zapadł i jakie koszty zostały zasądzone. Wiedz też, że masz termin 7 dni od ogłoszenia wyroku na złożenie wniosku o doręczenie wyroku wraz z uzasadnieniem.
olusiek1990 napisał:
Prawnik który pisał do mnie z powołaniem na e-sad był z Koszalina, ja mieszkam kolo Góry Śląskiej (woj. dolnoślaskie), e-sad z Lublina.
Cóż, świat to globalna wioska.
ffenix napisał:
wyrok będzie oczny.
"Oczny"??? Widzę, że to śmieszne określenie wymyślone przez sekretarki sądowe robi coraz poważniejszą karierę. Proponuję jednak go nie propagować na forum prawnym.

Robilee napisał:
Widzę, że to śmieszne określenie wymyślone przez sekretarki sądowe robi coraz poważniejszą karierę.

Emerytowany już sędzia z mojego okręgu, wybitny znawca procedury cywilnej, również posługiwał się tym określeniem. Myślę, że ma genezę nieco inną niż sekretarki :-)

Robilee napisał:
Na pewno nie język polski

Na pewno, to wszyscy umrzemy :-) Ja pamiętam to określenie, bodaj jeszcze z Bardacha. Np. tutaj: https://books.google.pl/books?id=Ds9bAAAAcAAJ&pg=PA241&lpg=PA241&dq=wyrok+oczny&source=bl&ots=9kq2zgGu6T&sig=-6znTX8uVHflSZ8dWTB6AybBfHo&hl=pl&sa=X&ei=nxuZVKWeCOaqywO60IHoDA&ved=0CFAQ6AEwBg#v=onepage&q=wyrok%20oczny&f=false możesz przeczytać, że pojęcie wyroku ocznego funkcjonowało w czasach kiedy sekretarek w sądach jeszcze nie było :-)

Powrót