nomnes napisał:
Czy na pewno?
W moim przypadku sprawa wygląda w ten sposób, iż dodatkowe ubezpieczenie jest "integralną" częścią sprzedaży energii wedle pierwotnej umowy.
Wypowiedzenie owego produktu wiąże się "z powrotem cen za energię do standardowych" (cokolwiek to znaczy). Od momentu podpisania umowy całość była uiszczana na jeden rachunek.
Teraz szanowne EC wysłało pismo którym w związku ze zmianą systemu informatycznego opłata za dodatkowe ubezpieczenie ma zostać uiszczana wedle odrębnego harmonogramu na odrębny rachunek.
Czy mają do tego prawo nie ponosząc odpowiedzialności/konsekwencji za takowe zmiany?
Czy jak sobie prześlą harmonogram w którym każdy kwh będzie opłacany na inny rachunek ale zgodnie z harmonogramem to też to będzie zachowanie umowy?
Sprawa mnie co najmniej irytuje mam ich dość jak i również pana Jarosława z ich infolinii, który ma ewidentne problemy z czytaniem zapisów umowy, wprowadzając Konsumenta w błąd.
Przepraszam za emocję ale proszę raz jeszcze o analizę sytuacji. Proszę mi uwierzyć, ale niegdyś jeden przelew (przed zawarciem umowy z EC) przeistacza się w dwie (po podpisaniu umowy), a nagle w trzy (pismo z harmonogramem za ubezp. dodatkowe). Dla mnie to jest strata czasu/pieniędzy uiszczając tyle przelewów, jeszcze chociaż żeby było taniej... a wiadomo że nie jest