Rozwiązanie umowy z Energetycznym Centrum

• Autor wątku Autor wątku azalia65
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
nomnes napisał:
Czy na pewno?
W moim przypadku sprawa wygląda w ten sposób, iż dodatkowe ubezpieczenie jest "integralną" częścią sprzedaży energii wedle pierwotnej umowy.
Wypowiedzenie owego produktu wiąże się "z powrotem cen za energię do standardowych" (cokolwiek to znaczy). Od momentu podpisania umowy całość była uiszczana na jeden rachunek.
Teraz szanowne EC wysłało pismo którym w związku ze zmianą systemu informatycznego opłata za dodatkowe ubezpieczenie ma zostać uiszczana wedle odrębnego harmonogramu na odrębny rachunek.
Czy mają do tego prawo nie ponosząc odpowiedzialności/konsekwencji za takowe zmiany?
Czy jak sobie prześlą harmonogram w którym każdy kwh będzie opłacany na inny rachunek ale zgodnie z harmonogramem to też to będzie zachowanie umowy?
Sprawa mnie co najmniej irytuje mam ich dość jak i również pana Jarosława z ich infolinii, który ma ewidentne problemy z czytaniem zapisów umowy, wprowadzając Konsumenta w błąd.
Przepraszam za emocję ale proszę raz jeszcze o analizę sytuacji. Proszę mi uwierzyć, ale niegdyś jeden przelew (przed zawarciem umowy z EC) przeistacza się w dwie (po podpisaniu umowy), a nagle w trzy (pismo z harmonogramem za ubezp. dodatkowe). Dla mnie to jest strata czasu/pieniędzy uiszczając tyle przelewów, jeszcze chociaż żeby było taniej... a wiadomo że nie jest :(

nomnes napisał:
Nie możesz na tej podstawie odstąpić.

Czy mogę chociaż zrezygnować z usługi dodatkowej/ubezpieczenia bez konsekwencji w postaci powrotu cen za energię do standardowych?

Witam, mój tata również podpisał taką umowę z CE jakoś w lipcu i dopiero jak przyszło pismo że będzie jakieś ubezpieczenie, to tata wystosował pismo o rozwiązanie umowy z CE w listopadzie, przyszła odpowiedź że rozwiązanie umowy nastąpi z dniem 31.12.2014r. i dodatkowo należy zapłacić karę 300zł za zerwanie umowy - termin płatności do 09.12.2014r.
Moje pytanie jest takie czy jeśli mój tata dokona przelewu to oznacza dla niego koniec przygody z CE ?? Nie rozumiem tylko kwestii że umowa zostanie rozwiązana z dniem 31.12.2014 czyli co będzie przez cały grudzień - fakturę za usługę korzystania z prądu wystawi CE czy normalnie jak to jest w chwili obecnej ENERGA ????

Witam
Problem z Energetycznym Centrum nie dotyczy bezpośrednio mnie ale dwóch bliskich mi osób. Są to osoby starsze i zupełnie bezradne w tej sytuacji.
W wiadomy sposób mój wujek został wkręcony w podpisanie umowy z tymi oszustami. Szybko zrozumiał swój błąd ale pokornie im płacił przez jakiś czas.
Teraz sytuacja się zmieniła - wujek przepisał mieszkanie swojej siostrze. Teraz ona jest prawnym właścicielem. Wysłała oświadczenie że nie zamierza korzystać z usług Energetycznego Centrum i odstępuje od umowy zawartej przez poprzedniego właściciela.
Otrzymała odpowiedź odmowną i uzasadnienie iż odstąpić od umowy może wyłącznie osoba która umowę podpisała...
Dodam, iż nowa właścicielka jest pełnomocnikiem wujka.
Byłabym bardzo wdzięczna za podpowiedź, w jaki sposób sformułować pismo do Energetycznego Centrum aby skutecznie rozwiązać tą sytuację.
Pozdrawiam

Witam. A co w przypadku gdy przedstawiciel nie zostawił kopii umowy? Dzwoniąc na infolinie i podając numer pesel osoby która zawarła umowę twierdzą ze taki abonent u nich w rejestrze nie istnieje. Zwracając się z prośba o przysłanie umowy twierdzą, że nie mogą tego zrobić gdyż potrzebny jest numer pesel lub nr umowy. (której nie otrzymałem) Rachunek oczywiście przyszedł. Co z tym zrobić? Jest możliwość na rozwiązanie takiej umowy?

Witajcie, ja też dałem się nabrać i 1 lipca miało nastąpić przełączenie do EC ale wypowiedziałem im pełnomocnictwo w mojej sprawie oraz umowę mimo iż była podpisana w 2013 roku, wiążę się to z karą 300zł i taką pewnie dostanę gdyż do sprzedaży jeszcze nie doszło (miało nastąpić 1 lipca) i mam pytanie odnośnie właśnie tej kary. Nie można jej jakoś uniknąć skoro w umowie nie ma wzmianki o jakichkolwiek ubezpieczeniach a z tego co tutaj wyczytałem takowe byłoby dołączone do rachunku a to już byłaby niezgodność z umową z ich strony?
Może za powód niezapłacenia tej kary byłby rachunek jakiejś innej osoby poszkodowanej która również nie została poinformowana o ubezpieczeniu i takie jej doliczono do faktury?

Witam.
Proszę o radę w poniższym temacie.
Moja mama podpisała 5 dni temu umowę (umowy) nie wie na jakie usługi czy tylko związane z energią czy jeszcze jakieś ubezpieczeniowe. Na pewno był oferowany produkt "energii" i jeszcze coś. Sęk w tym ( w co trudno uwierzyć) że nie nie ma kopii tych umów. Tak ją zakręcili "domokrążcy", że nie mam punktu odniesienia jak z tego wybrnąć. Z tego co udało mi się ustalić w rozmowie z mamą to w 99% byli goście związani z energetycznym centrum. Nie mam żadnych danych (adresu firmy, nr umów dosłownie nic :(.
Czy zadzwonić do centrum i prosić o podanie nr umów (pewnie nie podadzą) a jeśli nic przez tel. nie zdziałam to wysłać w "ciemno" oświadczenie o rezygnacji tylko zamiast nr umów napisać "
Oświadczenie
o odstąpieniu od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa

Oświadczam, że zgodnie z art. 2 ust. 1 Ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U. nr 22, poz. 271 ze zm.)
odstępuję od wszystkich umów zawartych w dniu …………………….
w ..........................................................................
.
Czy coś takiego wypali???
Macie jakieś rady to proszę napiszcie bo czas płynie, a widmo "bankructwa" emerytki coraz bliżej...:wow:

Witam. Czytałam wątek i sprawdziłam umowę mamy, ze jest tam zapis iż w razie zmiany właściciela lokalu mozna z nimi zerwać umowę. Moje pytanie jest takie: czy przy darowiźnie z dożywotnią służebnością mozna to wykorzystać, aby rozwiązać umowę? Mam wątpliwość, bo mama nadal bedzie przeciez tam mieszkać itd. Chociaz właściciel sie zmieni w sumie.
Byłabym bardzo wdzieczna za odpowiedz tak mozna czy nie, aby zerwać ta złodziejską umowę z nimi. Dziekuję.

Jestem nowym właścicielem posesji i chciałabym zrezygnować z umowy centrum energetycznym i jak mogę to zrobić proszę o pomoc

Spróbuje wysłać pismo jakie na początku wysłała jedna użytkowniczek. Też zostałem naciągnięty.

Witam serdecznie. Bardzo prosze o odpowiedź.

Moi rodizce zawarli 3 lata temu umowę z Centrum Energetycznym. Nie zachowaliśmy 3 miesięcznego okresu na złożenie wypowiedzenia.

Czy zapis w umowie jest klauzulą niedozwoloną ?

"Rozdział 5 – Warunki rozwiązania Umowy
1. Jeżeli żadna ze Stron Umowy nie złoży oświadczenia o braku woli jej kontynuowania na
co najmniej 3 miesiące przed upływem okresu, na jaki została zawarta, Umowa ulega
każdorazowo przedłużeniu na taki sam czas określony na jaki została zawarta. W przypadku
przedłużenia Umowy na dalszy czas określony, Strony zgodnie postanawiają,
że sprzedaż energii elektrycznej będzie dokonywana na podstawie cen określonych
w dotychczasowym Cenniku."

Czy można ją wypowiedzieć bez konsekwencji?
Marcin

Powrót