Rozwiązanie umowy z Energetycznym Centrum

• Autor wątku Autor wątku azalia65
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Co chwile te same pytania, a odpowiedź nie zmienia się.
Mirr napisał:
Tu wzór formularza
W praktyce to powinno być pismo (podpisz się) wysłane poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru, napisz na zwrotce, “Oświadczenie o odstąpieniu od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa”. To samo dodatkowo wyślij mailem.

Witam
Wczoraj nawiedziła moją małżonkę kobieta podająca się za pracownika PGE a wiadomo w rzeczywistości oszustka z CE . W trakcie przedstawiania niby to za zgodą PGE podziału faktur za przesył i dystrybucję zaczęła wypełniać umowę i małżonka podpisała się na kilku stronach tej umowy , jednak w trakcie tej wizyty zainteresowałem się tym co ona podpisuje i stwierdziłem że jest to oszustwo z jej strony i kazałem podrzeć wszystko. Jednak po wyjściu tej Pani poskładałem części tej umowy i okazało się że brakuje połowy strony z niestety podpisami .
Pytanie (bo mam teraz obawy czy oszustka z CE nie posunie się do podrobienia podpisu na nowo sporządzonej przez siebie umowie bez wiedzy małżonki) czy powinienem zgłosić to w jakiejś instytucji .
Z góry dziękuję za jakąś poradę
pzdr

SEBAN17 napisał:
Pytanie (bo mam teraz obawy czy oszustka z CE nie posunie się do podrobienia podpisu na nowo sporządzonej przez siebie umowie bez wiedzy małżonki) czy powinienem zgłosić to w jakiejś instytucji .
Nie ma w prawie możliwości karania za to, że "może się posunąć do podrobienia podpisu".

SEBAN17 napisał:
Witam
Wczoraj nawiedziła moją małżonkę kobieta podająca się za pracownika PGE a wiadomo w rzeczywistości oszustka z CE . W trakcie przedstawiania niby to za zgodą PGE podziału faktur za przesył i dystrybucję zaczęła wypełniać umowę i małżonka podpisała się na kilku stronach tej umowy , jednak w trakcie tej wizyty zainteresowałem się tym co ona podpisuje i stwierdziłem że jest to oszustwo z jej strony i kazałem podrzeć wszystko. Jednak po wyjściu tej Pani poskładałem części tej umowy i okazało się że brakuje połowy strony z niestety podpisami .
Z góry dziękuję za jakąś poradę
pzdr

na wszelki wypadek napisz pismo do centrum w warszawie plus do wiadomosci do radomia i opisz ta sprawę

mam nadzieje ze znajdzie sie ktos na forum kto udzieli ci konkretnej odpowiedzi na caly twoj post

a dokumenty choc podarte zachowaj choc mysle ze nie powinno sie dziac nic zlego bo podrobienie czyjegos podpisu wedlug mnie jest karalne
pozdrawiam ;)

Dzień dobry,

Dzisiaj rano moja mama podpisała umowę z EC dzięki uroczemu panu przedstawiającemu się jako przedstawiciel Tauronu. Tego samego dnia popołudniu po przeczytaniu regulaminu i tego co naprawdę mama podpisała wysłałyśmy list z załączonym (uzupełnionym) Oświadczeniem o odstąpieniu od umowy. Z rozmowy telefonicznej z obsługą klienta dowiedziałam się, że do odstąpienia od umowy wystarczy uzupełnione ww oświadczenie - zaznaczone odstąpienie od sprzedaży energii elektrycznej oraz dodatkowej "usługi" AXA Asistance.
Osobiście nie dziwi mnie próba wciśnięcia osobie starszej stawek swojej firmy, każdy chce zarobić na głupocie innych jednak uważam za niedopuszczalne to, że:
1. Pan przedstawił się jako przedstawiciel Tauronu, ubrany był w ich firmową bluzę, nawet teczki i długopis miał Tauronowskie - jak zauważyła mama, mało tego, gdy poprosiła go o wylegitymowanie się, przedstawi jej legitymację z napisem firmy "Tauron",
2. Sprawę przedstawił następująco: "Tauron zmniejsza stawki i on przyszedł, żeby podpisać z mamą umowę na stawki obniżone",
3. Mama podpisała zgodę na ubezpieczenie AXA Assistance, płacone miesięcznie, ponieważ jak wytłumaczył jej przemiły pan "jest to ubezpieczenie licznika prądu od Tauronu, w razie gdyby się zepsuł, wtedy oni go naprawią" - takie "przedstawienie" tej usługi wyśmiał nawet Pan z infolinii EC, z którym kontaktowałam się żeby upewnić się co do Odstąpienia od Umowy,
4. Mama nie podejrzewała, że jest to pracownik innej firmy, ponieważ dopytywała się kilkukrotnie o to czy zmieni się jej numer klienta, konto na które ma posyłać pieniądze, sposób płacenia, adres wysyłki przelewu itd - wszystko miało pozostać po staremu (czy to w ogóle możliwe, czy za jakiś czas dostalibyśmy list z nowymi danymi do przelewów?).

List z wypowiedzeniem został już wysłany, poczekamy-zobaczymy. Zastanawiam się tylko nad jedną sprawą:
Dokumenty jakie Pan pozostawił to: Umowa o odstąpieniu od sprzedaży, ubezpieczenie AXA, Cennik Energii, Umowa Sprzedaży Energii E. oraz Pełnomocnictwo. Na umowie odstąpienia była możliwość zaznaczenia kilku usług z których się rezygnuje, potwierdził to również Pan na infolinii, zrezygnowałyśmy więc z podpisanych przez mamę: ubezpieczenie AXA i Sprzedaż Energii E. Na infolinii zostałam poinformowana że pakiet dokumentów Cennik, Umowa Sprzedaży oraz Pełnomocnictwo to dokumenty dotyczące bezpośrednio umowy o dostarczanie energii elektrycznej.
Czy mam rozumieć w takim razie, że odstępując od umowy Sprzedaży Energii E. unieważniane jest również dane im Pełnomocnictwo (potrzebne im do zmiany w naszym imieniu dostarczyciela energii)?

Pozdrawiam.

Witam.
Ja mam trochę inny problem, podpisałem umowę z EC w Lutym, jest Kwiecień, jak widać 10 dni na rozwiązanie umowy minęło już dawno, zainteresował mnie jeden punkt z ich regulaminu, iż jeśli nie mam aktu prawnego do lokalu, a nie mam, bo właścicielem jest moja matka, czy mogę z nimi bez problemu z tego faku rozwiązać umowę?? Czy nie jest to umowa podpisana nie legalnie i bez prawnie?? Mogę powoływać się w taki sposób na rozwiązanie umowy?? No i oczywiście, czy nie wpłacać im nic nawet po wysłaniu pisma??

Witam szukam pomocy w sprawie rozwiązania umowy z E.C Radom, niestety zostaliśmy niedoinformowani przez akwizytora o pewnych faktach i po 2 mcach zorientowaliśmy się ze to czyste złodziejstwo, czy mogę liczyć na waszą pomoc? Będę wdzięczna,dziękuję

Moja babcia została kolejną osobą, którą "naciągnięto" na ofertę Energetycznego Centrum.
W domu odwiedził ją pewien młody Pan i przekonał, że musi podpisać umowę aby móc płacić tańszy prąd (rachunki i tak ma na poziomie 20-30 zł za prąd bo bardzo oszczędza).

Niestety nic nikomu nie powiedziała. Umowę podpisała w maju, dopiero w piątek przyszedł pierwszy list z EC z opłatą za "pakiet ochronny EC" za 2 półroczne okresy.
Co ciekawe, nie jest to żadna faktura ani paragon tylko "harmonogram płatności" +druczki opłat.

Babcia ma już ponad 75 lat, jest ufna (co w takich sytuacjach działa na jej niekorzyść) i jak to wiele osób w tym wieku, mentalnie nie ogarnia współczesnej rzeczywistości i zmian jakie zaszły w sprzedaży prądu.

Generalnie 10 dniowy termin na odstąpienie od umowy już minął.

Chciałem się natomiast powołać na błąd lub podstęp i dążyć do unieważnienia tej umowy.
Czy ktoś już przeszedł taką procedurę z Energetycznym Centrum? Zapewne łatwo nie odpuszczają i będzie trzeba przygotować się na długą wymianę pism i ew sprawę w sądzie. Dlatego chciałem się zorientować czego można się od nich spodziewać.

Druga kwestia to do kogo jeszcze zwrócić się w związku z tą sprawą:
- na pewno list pójdzie do EC
- powiatowego rzecznika praw konsumentów
Czy warto jeszcze poinformować inne instytucje?

Słowo przeciwko słowu.
Jedynie to co mi babcia opowiadała jak to wyglądało.

Dlatego chciałem zebrać informacje, czy ktoś już tą drogę, z powoływaniem się na błąd lub podstęp, przerabiał. Abym wiedział na co zwrócić uwagę i jakie mam szanse.

Zatem nic poza pisemną próbą nie pozostaje. Generalnie nie liczyłbym na cokolwiek.

Szanowni Państwo,

Zwracam się o pomoc w ustaleniu możliwości rozwiązania umowy zawartej z EC S.A.

Podmiotem zawierającym umowę był Pan X, który zmarł pozostawiając spółdzielcze lokatorskie prawo do lokalu, które to nabyliśmy 21.07.2014 od spółdzielni mieszkaniowej w ramach przetargu z ekspektatywą przekształcenia w odrębną własność.

Spółdzielnia wysłała do EC pismo wnoszące o rozliczenie faktury za elektryczność i przesłanie jej na adres siostrzenicy poprzedniego użytkownika lokalu (zdawała klucze do spółdzielni).

Posiadamy już AN przenoszący na nas prawo własności nieruchomości lokalowej i chcielibyśmy zawrzeć nowe umowy kompleksowe z innym operatorem (PGE). Czy w związku z nabyciem przedmiotowej nieruchomości stajemy się stroną umowy zawartej z EC? Czy wg Państwa opinii mamy możliwość bezproblemowego odstąpienia od umowy, ewentualnie zawarcia nowej bez konieczności zrywania poprzedniej?

Jakie rozwiązanie wg Państwa jest prawidłowe? Podczas rozmowy z konsultantem EC uzyskaliśmy informację o konieczności złożenia pisma powołującego się na nr poprzedniej umowy, dane jej właściciela, załączenie aktu zgonu, dołączenie AN nabycia. Trzy pierwsze są dla nas abstrakcją bo mimo, że wiemy, jak na imię i nazwisko miał zmarły to nie znamy nr umowy a tym bardziej nie dysponujemy aktem zgonu. Niechętnie chcielibyśmy udostępniać tej firmie kopię AN ze względu an znajdujące się tam nasze dane osobowe.

Z góry dziękuję za pomoc w razie wątpliwości postaram się sprawę opisać szerzej lub bardziej zrozumiale.

Witam,

Właśnie mama (78 l.) mnie poinformowała, że wczoraj jacyś mili chłopcy z energetyki byli i im coś tam podpisała. W domu jest tylko ulotka EC – nie ma żadnej umowy. Czy jest możliwe, że mama podpisała umowę i nie dostała swojej kopii umowy? Jak to sprawdzić?

Pozdrawiam, mocno zaniepokojony,

Jan

nabity8 napisał:
Czy jest możliwe, że mama podpisała umowę i nie dostała swojej kopii umowy? Jak to sprawdzić?
A nie jest możliwe? :what:
Skontaktować się z nimi...

Witam,
przeczytałam wszystkie posty w tym temacie i pokrewnych i nigdzie nie natrafiłam na chociażby tylko podobną sytuacje do mojej. Przechodząc do meritum, 25-03-2014 jak i 07-04-2014 do mojego wujka przyszli przedstawiciele owej firmy i wujek podpisał CZTERY!!! umowy na świadczenie usług plus dwie na jakieś dodatkowe ubezpieczenie z AXA, chciałabym rozwiązać owe umowy gdyż po pierwsze wujek nie miał nigdy podpisanej innej umowy z PGE, po drugie nie ma aktu prawnego do domu gdyż wszystko było własnością mojego nieżyjącego już dziadka. Dzisiaj dzwoniłam na infolinię PGE i wytłumaczyłam zawiłość sytuacji w jakiej znalazł się wujek ( ja natrafiłam przypadkiem na te umowy będąc tu na urlopie). Dzisiaj podjechałam z wujkiem do PGE i podpisaliśmy umowę pozostając na tym samym numerze klienta i licznikach przedstawiając akt zgonu dziadka. Nie wiem na jaki paragraf, artykuł się powołać pisząc do nich pismo i co powinno ono zawierać. Przepraszam za chaotyczność ale jestem wzburzona całą sytuacją. Proszę o pomoc za co z góry dziękuję! Chciałabym załatwić sprawę sprawnie gdyż pod koniec tygodnia wracam już do siebie i nie będę miała jak pomóc wujkowi :(

Witam, moja babcia po rozwiązaniu umowy dostała dziś coś takiego:

1001nlk8b.jpg

2001rej45.jpg

czy jest jeszcze szansa, aby uwinąć się od płacenia tej kary? dla mojej babci to bardzo wysoka kwota, a naciągnęli ją w styczniu i nawet kilka razy im zapłaciła

w sumie za co to jest? bo rachunki z Enea dalej jej normalnie przychodziły, plus dodatkowo z tego "centrum energetycznego"

jest to kara za przedterminowe zerwanie umowy (tak jak u operatora telefonii komórkowej).

Witam,
czy ostatnie pismo z powiadomieniem o rozbiciu płatności za energię elektryczną oraz dodatkową usługę home assistane na dwa oddzielne (dwa osobne rachunki) jest podstawą do rozwiązania umowy?
W piśmie argumentowali 'nowość' modyfikacją systemu informatycznego, jednak dla mnie konieczność dokonywania dodatkowego przelewu jest dodatkowym czasem i kłopotem.

Ostatnia edycja:
Również chciałbym się zapytać, czy zmiana numeru bankowego oraz nowy harmonogram płatności jest podstawą do odstąpienia umowy?

Powrót