Dzień dobry,
Dzisiaj rano moja mama podpisała umowę z EC dzięki uroczemu panu przedstawiającemu się jako przedstawiciel Tauronu. Tego samego dnia popołudniu po przeczytaniu regulaminu i tego co naprawdę mama podpisała wysłałyśmy list z załączonym (uzupełnionym) Oświadczeniem o odstąpieniu od umowy. Z rozmowy telefonicznej z obsługą klienta dowiedziałam się, że do odstąpienia od umowy wystarczy uzupełnione ww oświadczenie - zaznaczone odstąpienie od sprzedaży energii elektrycznej oraz dodatkowej "usługi" AXA Asistance.
Osobiście nie dziwi mnie próba wciśnięcia osobie starszej stawek swojej firmy, każdy chce zarobić na głupocie innych jednak uważam za niedopuszczalne to, że:
1. Pan przedstawił się jako przedstawiciel Tauronu, ubrany był w ich firmową bluzę, nawet teczki i długopis miał Tauronowskie - jak zauważyła mama, mało tego, gdy poprosiła go o wylegitymowanie się, przedstawi jej legitymację z napisem firmy "Tauron",
2. Sprawę przedstawił następująco: "Tauron zmniejsza stawki i on przyszedł, żeby podpisać z mamą umowę na stawki obniżone",
3. Mama podpisała zgodę na ubezpieczenie AXA Assistance, płacone miesięcznie, ponieważ jak wytłumaczył jej przemiły pan "jest to ubezpieczenie licznika prądu od Tauronu, w razie gdyby się zepsuł, wtedy oni go naprawią" - takie "przedstawienie" tej usługi wyśmiał nawet Pan z infolinii EC, z którym kontaktowałam się żeby upewnić się co do Odstąpienia od Umowy,
4. Mama nie podejrzewała, że jest to pracownik innej firmy, ponieważ dopytywała się kilkukrotnie o to czy zmieni się jej numer klienta, konto na które ma posyłać pieniądze, sposób płacenia, adres wysyłki przelewu itd - wszystko miało pozostać po staremu (czy to w ogóle możliwe, czy za jakiś czas dostalibyśmy list z nowymi danymi do przelewów?).
List z wypowiedzeniem został już wysłany, poczekamy-zobaczymy. Zastanawiam się tylko nad jedną sprawą:
Dokumenty jakie Pan pozostawił to: Umowa o odstąpieniu od sprzedaży, ubezpieczenie AXA, Cennik Energii, Umowa Sprzedaży Energii E. oraz Pełnomocnictwo. Na umowie odstąpienia była możliwość zaznaczenia kilku usług z których się rezygnuje, potwierdził to również Pan na infolinii, zrezygnowałyśmy więc z podpisanych przez mamę: ubezpieczenie AXA i Sprzedaż Energii E. Na infolinii zostałam poinformowana że pakiet dokumentów Cennik, Umowa Sprzedaży oraz Pełnomocnictwo to dokumenty dotyczące bezpośrednio umowy o dostarczanie energii elektrycznej.
Czy mam rozumieć w takim razie, że odstępując od umowy Sprzedaży Energii E. unieważniane jest również dane im Pełnomocnictwo (potrzebne im do zmiany w naszym imieniu dostarczyciela energii)?
Pozdrawiam.