rozwod i opieka nad dziecmi,przeprowadzany za granica

• Autor wątku Autor wątku atka674
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

atka674

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,mam ogromny problem,otoz mieszkam w Grecji jestem z mezem 4 lata w separacji ,mamy dwoje dzieci w wieku szkolnym,zlozylam dokumenty w tutejszym sadzie o rozwod i opieke nad dziecmi ,nadmieniam ze nie mieszkamy razem z mezem.Powiedziano mi ze wlasciwie taki rozwod wychodzi jak gdyby automarycznie,poniewaz jest wygloszona separacja i obopolna zgoda ,ale teraz okazuje sie ze co chwile jest jakis problem i potrzebny jest dokument (bardzo drogi) zreszta ,ktory wystawiaja w Atenach,nie stac mnie na to a zalezy mi na szybkim zalatwieniu sprawy,poniewaz chce z dziecmi stad wyjechac do konca wakacji( tu tez jest zgoda b. meza).Wjaki sposob moge otrzymac rozwod w miare szybko i bez pietrzacych sie kolejnych problemow?I jeszcze jedno ,mam zamiar wyjechac do niemiec powiedziano mi ze tam musze miec orzeczenie o rozwodzie w reku ,poniewaz nie bede mogla isc do pracy i nie otrzymam swiadczen i pomocy na dzieci,prosze porade jak to wszystko wyglada od strony prawnej tu w Grecji,jak rowniez w Niemczech?

mam zamiar wyjechac do niemiec powiedziano mi ze tam musze miec orzeczenie o rozwodzie w reku ,poniewaz nie bede mogla isc do pracy i nie otrzymam swiadczen i pomocy na dzieci

to jest bzdura

nie wiem jakie świadczenia masz na myśli,bo na początek przysługuje Ci tylko zasiłek rodzinny z racji zamieszkania na terenie DE

moze bzdura ,tez mi sie tak wydaje,ale bez rozwodu ,tak mi powiedziala znajoma,do ktorej sie wybieram-nawet nie bede mogla podjac pracy.......?Blagam czy ktos wie cos na ten temat???

no i oczywiscie o jakimkolwiek zasilku nie ma mowy,czyli co...? sama kobieta z dwojka dzieci nie ma zadnych praw,ani jakiejkolwiek pomocy?

Jak nie masz obywatelstwa niemieckiego to z jakiej racji mialabys miec prawo do do pomocy panstwa niemieckie? Co panstwo niemieckie ma wspolnego z tym, ze ty postanowilas sobie przyjechac do Niemiec?

W Niemczech wlasnie na dniach zaostrzono przepisy dotyczace pomocy socjalnej dla obcokrajowcow natychmiast po przyjezdzie , szyczegolnie dla tych z panstw typu Grecja, Hiszpania itd.

tak sie sklada ze obywatelstwa ,nie mam ,ale mam pochodzenie nieudokumentowane jeszcze,a poza tym nie mam obywatelstwa greckiego,mam polskie i pierwszy raz slysze ze polak mieszkajacy w grecji,nie moze przyjechac do Niemiec bo bedzie mial ciezko,ja zadalam konkretne pytanie ,mianowicie "Czy musze miec orzeczony rozwod,w reku?Czy tez moge miec zaswiadczenie ze sprawa jest w toku i czekam na rozwod?Chodzilo mi o podjecie pracy,bo wiadoma sprawa ze musze miec pieniadze zeby wynajac mieszkanie,bez meldunku nigdzie nic nie zalatwisz,i jak do tej pory nic konkretnego nie przeczytalam...

"Czy musze miec orzeczony rozwod,w reku?Czy tez moge miec zaswiadczenie ze sprawa jest w toku i czekam na rozwod?

odpowiedz brzmi nie musisz mieć tego rozwodu ani zaświadczenia ,w dokumentach wpisujesz aktualny stan cywilny
kawaler/panna , żonaty/zamężna , wdowiec/wdowa
rozwiedziony/rozwiedziona , w separacji

w Niemczech nie trzeba mieć orzeczenia rozwodu czy zaświadczeń , aby moc podjąć prace czy uzyskać świadczenia ,każdy z małżonków może, jeśli wyraża taką wolę, bez szczególnych formalności, żyć w separacji. Nie przewiduje się sądownego orzeczenia w tej kwestii.

Ostatnia edycja:
Bardzo Ci dziekuje,to dla mnie bardzo cenna wiadomosc,po prostu znajoma,ktora od roku mieszka w Niemczech powiedziala mi ze bez rozwodu nic nie zalatwie,stad moje watpliwosci,jeszcze raz dzieki.

Powrót