rozwod w niemczech

• Autor wątku Autor wątku kobieta28
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mam pytanie. Proszę o pomoc. Mieszkam w Polsce, córka po ojcu ma obywatelstwo niemieckie. Urodziła się w Polsce ale dwa tygodnie po urodzeniu zamieszkalismy ja, corka, maz w Niemczech,tam byłysmy zameldowane po okolo dwóch latach wrócilismy do Polski. Od tego momentu zaczął się horror ze strony męża, gnębienie nas psychiczna mnie czasem i fizyczne. Sam się w Polsce zameldował, nigdy nie chcial miec corki zameldowanej przy sobie.Slub był w Polsce. Ale czy należy mi się równiez rozwód niemiecki, czy corce na dzien dzisiejszy nalezy się cos w Niemczech, czy ja z corką musiałybysmy byc tam zameldowane, dodam,ze corka idzie od wrzesnia do pierwszej klasy w Polsce. Chciałabym,by należało jej się to co powinno, dodam,ze po urodzeniu corki nie zobaczylam zadnego zasiłku na nią, maż nie dał mi dostępu. Chodzi mi o dobro dziecka. Czy powinam się w Niemczech o cos starac.

Tak na pierwszy rzut oka wyglada, ze rozwod powinien byc w Polsce:

Haben die Eheleute unterschiedliche Staatsangehörigkeiten, so richtet sich die Scheidung nach dem Recht des Staates, in dem beide Eheleute ihren Wohnsitz haben: Die Ehe eines Deutschen mit einer Polin ist also nach deutschem Recht zu scheiden, wenn beide Eheleute noch in Deutschland leben.

(W przypadku, gdy malzonkowie maja rozne obywatelstwa, rozwod odbywa sie wg prawa tego kraju, w ktorym oboje malzonkowie maja miejsce zamieszkania: rozwiazanie malzenstwo Niemca z Polka odbywa sie w zwiazku z tym wg prawa niemieckiego, gdy oboje malzonkowie zyja ciagle jeszcze w Niemczech)

Haben die Eheleute unterschiedliche Staatsangehörigkeiten und halten sie sich nicht mehr gemeinsam in einem Land auf, so ist das Recht des Landes anzuwenden, in dem die Eheleute ihren letzten gemeinsamen Aufenthalt hatten, wenn einer von beiden dort noch lebt: Haben also der deutsche Ehemann und die polnische Ehefrau in Deutschland gelebt, ist sie nach Polen zurückgekehrt und lebt er noch in Deutschland, so ist wiederum deutsches Scheidungsrecht anzuwenden.

(W przypadku, gdy malzonkowie posiadaja rozne obywatelstwa i nie przebywaja razem w jednym kraju, zastosowanie znajduje prawo tego kraju, w ktorym malzonkowie mieli ostatnie wspolne miejsce pobytu, jesli jeden z nich ciagle tam jeszcze mieszka: a wiec jesli Niemiec mieszkal z Polka razem w Niemczech i ona wrocila do Polski, on natomiast nadal mieszka w Niemczech, rozwod odbywa sie wg prawa niemieckiego)
http://www.familienrecht-ratgeber.de/familienrecht/eherecht/content_03_02.html

Piszesz, ze ty mieszkasz w Polsce i maz tez. Wiec na pierwszy rzut oka powinno obowiazywac prawo polskie. Z tym ze ty uzywasz pojecia "maz jest zameldowany w Polsce". Otoz wbrew temu, co sadzi wiele osob, pojecie "zameldowanie" i "pobyt" nie sa zawsze tozsame. Jesli twoj maz jest np zameldowany zarowno w Polsce jak i w Niemczech, co sie czesto zdarza u osob posiadajacych podwojne obywatelstwo, to bedzie sie liczyc nie tyle zameldowanie, co tzw. "miejsce faktycznego pobytu" (gewöhnlicher Aufenthalt), to jest z reguly to miejsce, w ktorym ktos przebywa wiecej niz 6 miesiecy w ciagu roku.

Przeczytaj sobie nastepujace rozporzadzenie Unii Europejskiej:
nr 2201/2003
http://www.laweuropa.com/Polish/index.php?d=topluluk&mod=AB_Pol_Topluluk_9_6

Na podstawie obowiązującego obecnie prawa, sądy posiadają kompetencję do orzekania w sprawach o rozwód w państwie członkowskim według następujących możliwości:
w państwie, w którym zamieszkują normalnie oboje małżonkowie lub
w którym zamieszkuje normalnie strona pozwana;
jeżeli małżonkowie nie mieszkają już w tym samym państwie członkowskim właściwy może być sąd państwa, w którym normalnie mieszkali, pod warunkiem, że jedno z nich nadal tam zamieszkuje;
w państwie, którego obywatelstwo posiadają małżonkowie;
w przypadku złożenia wspólnego wniosku w państwie członkowskim, sprawę rozpatruje sąd państwa, w którym znajduje się stałe miejsce zamieszkania jednego z małżonków;
w pewnych, ograniczonych okolicznościach, właściwy jest sąd państwa, w którym zamieszkuje strona składająca pozew o rozwód.

http://www.kobieta.gov.pl/?2,18,288,

Ostatnia edycja:
ja mogłam wybrać według prawa polskiego lub niemieckiego(tu w Niemczech)

choć małżonek nigdy nie mieszkał w Niemczech.. dostał tylko powiadomienie do Polski kiedy sprawa się odbędzie(wybrałam po prawie Niemieckim)
meldunek miałam w Polsce i tutaj..on tylko w Polsce

nie mieszkasz w Niemczech ..to co ma się należeć..chyba tylko alimenty od ojca

Ostatnia edycja:
mam pytanie....
Mieszkam w niemczech od 8 lat tyle tez jestem mezatka z rodowitym niemcem
Przez ten caly czas nigdzie nie pracowalam i nigdzie nie bylam zarejestrowana.
Bylam na utrzymaniu meza ktöry pracuje jest policjantem.
Urodzilam mu 3 dzieci ,po 4 latach malzenstwa maz na aukcji kupil dom ,RAZEM wzielismy kredyt w Dreznie na ten dom.....nie wiem dlaczego ja tam tez musialam podpisywac,bo ja nigdy nie mialam zadnych dochodöw,ale w Banku podpisywalam kredyt,ale w ksiedze wieczystej maz wpisal tylko siebie.Mamy 2 samochody ,ale maz zarejestrowal je na siebie.Caly dorobek nasz pochodzi od meza zarobköw....teraz pytanie:
wrazie rozwodu czy mi sie wogöle cos nalezy?
podkreslam ze nie mam tutaj nic ani obywatelstwa ani ubezpieczenia....nic
Rodzilam dzieci w polsce,bo tam robilam sobie na okres ciazy ubezpieczenie.....ale o to mi nie chodzi tylko o moje prawo wzgledem majatku.

ubezpieczenia nie masz?jakiego ubezpieczenia,,?przeciez obowiazkowe,,co niemiec chcial zaoszczedzic pewnie..

no nic ,ale i tak nie rozumie,,bo normalnie to podlega sie pod meza ubezpieczenie Ty i dzieci

belunia nie mam normalnego ubezpieczenia w niemczech....Jestem w trakcie zalatwiania.....wiem ze obowiazkowe,ale ten temat zostawmy.Pytam o to co mi sie wogöle nalezy,a moze nic......przeciez nie pracowalam.Fakt ze wychowywalam dzieci,sprzatalam i gotowalam,ale czy to sie liczy.???

chcialam jeszcze dodac ,ze mysle o wyprowadzeniu sie z domu ,ale nie mam pojecia z czego bede zyc i gdzie .Jak sobie poradzic z zasilkami,jesli by jakies sie mi wogöle nalezaly....Wynajelabym mieszkanie,ale czy urzad wogöle mi cos pomoze?co najpierw zrobic?

jak masz pozwolenie na prace to mozna uzyskac pomoc,,wszystko zalatwiasz w Jobcenter,,wystarczy sie wyprowadzic i wsnioski zlozyc,,oczywiscie musza dac potwierdzenie na pismie ,ze opłacą mieszkanie,,bez tego raczej nie wynajmnie nikt mieszkania,,i meza zaprosza tam wyliczyc alimenty na utrzymanie dla ciebie i dzieci

Witam
Od dwóch lat jestem żoną niemca mam dziecko z pierwszego małżenstwa i chcialabym od niego odejsc tylko nie wiem od czego najlepiej zacząć

Powrót