Sąd apelacyjny odrzuca wniosek o zwolnienie z kosztów post. i od razu apelację

• Autor wątku Autor wątku Tom Johns
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tom Johns

Użytkownik
Odpowiedzi
46
Witam,
Mam taką sytuację. Założyłem sprawę o ochronę dóbr osobistych w sądzie okręgowym. Sędzi nie chciało się tego padać - nie czytał akt, nie pozwalał na wzywanie świadków (ani jednego), na drugiej rozprawie przerwał mi zadawanie pytań pozwanemu i zakończył proces oddalając sprawę i stwierdzając w uzasadnieniu wyroku że co prawda zostałem obrażony (e-mailach do moich przełożonych w pracy) ale w stopniu za małym aby przysługiwała mi ochrona dóbr osobistych. Złożyłem apelacje na czas z wnioskiem o zwolnienie mnie z kosztów postępowania ze względu na złą sytuację finansową (kredyty). Oczywiście wniosek został oddalony. Złożyłem Skargę na oddalenie wniosku. Też została oddalona z argumentacją (uzasadnienie) że tak jak wykazałem w zeznaniu majątkowym mam pracę i samochód oraz gotówkę na koncie (ale mniejszą niż kredyty). W między czasie miałem wypadek samochodowy - samochód został całkowicie rozbity i stracony (brak AC) a jest mi niezbędny do pracy bo pracuję daleko poza miejscem zamieszkania w okolicy bez autobusów. Napisałem więc w terminie wniosek ponawiający zwolnienie z kosztów sądowych z powodu pogorszenia sytuacji materialnej na skutek utraty samochodu (który jeszcze spłacam) i potrzeby kupienia nowego do pracy.
Wniosek został oddalony przez referendarza 5 czerwca ze stwierdzeniem że opiera się na tych samych okolicznościach co poprzedni - CUDA !!
Wynika teraz że od takiego stwierdzenia referendarza nie mogę złożyć zażalenia pomimo że jest to sprzeczne z wcześniejszymi stwierdzeniami przez sąd (pierwszy wniosek mówiący że mam samochód). Na dodatek pismo z tą informacją zostało do mnie wysłane 10 czerwca, odebrałem je dzisiaj (nie było mnie wcześniej w domu) i od razu dzwoniłem do sądu. I tu kolejny szok. Sąd apelacyjny 14 czerwca odrzucił moją apelację jako nieopłaconą !!! Ale ja przecież jeszcze wtedy nie miałem pełnoprawnie dostarczonego pisma o oddaleniu mojego ponowionego wniosku o zwolnienie z kosztów postępowania.Nie mogłem więc nawet zareagować na to oddalenie i wpłacić tych pieniędzy. Co mogę teraz zrobić na tak oczywiste pogwałcenie terminówi faktów?

Ostatnia edycja:
Twój ponowny wniosek o zwolnienie zapewne został odrzucony, a nie oddalony. Jeżeli tak, wtedy liczy się data otrzymania pierwszego postanowienia o oddaleniu wniosku o zwolnienie. Jeżeli w sprawie działasz bez profesjonalnego adwokata, wtedy przy oddaleniu wniosku powinieneś dostać wezwanie o opłatę od apelacji.

Wysłane z mojego JSN-L21 przy użyciu Tapatalka

Dostałem wezwanie do zapłaty ale to było w maju (koło 15 maja) i tam był tydzień na zapłatę. Wtedy miałem złożone pismo będące ponowna prośbą o zwolnienie z kosztów i jak dzwoniłem do sądu rozpatrzenie zostało wyznaczone właśnie na 5 czerwca. Odbyło się wtedy i tak jak piszę - dopiero odebrałem odpowiedź (ale mam ją w pracy a nie w domu więc nie pamiętam czy tam było odrzucenie czy oddalenie) Powód był że niby powołałem się na te same okoliczności co jest oczywistą nieprawdą. Wydaje mi się że specjalnie tak to rozpatrzono żebym chyba nie mógł zareagować ... żeby nie męczyć ich sprawami ... (sąd apelacyjny) ... bo mają dużo innych ... Co mogę zrobić?

Ostatnia edycja:
Czy mogę jakoś zaskarżyć to odrzucenie wniosku o ponowne rozpatrzenie zwolnienia z kosztów? Przecież ta argumentacja o tych samych okolicznościach w drugim wniosku jest łatwa do obalenia dokumentami sądowymi.

A nie dostałeś pouczenia? Prawdopodobnie postanowienie o odrzuceniu jest niezaskarżalne. Poza tym, jeżeli masz gotówkę na koncie, która pozwala na uiszczenie opłaty od apelacji, to ja też bym oddalił taki wniosek o zwolnienie.

Wysłane z mojego JSN-L21 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Rozumiem ale czym innym jest oddalenie (jak sam piszesz) które nie zamyka mi drogi do apelacji bo mam wtedy tydzień na reakcję po odebraniu pisma od sądu a czym innym jest odrzucenie wniosku o zwolnienie z kosztów wniosku z nieprawdziwych pobudek i zamknięcie od razu apelacji. Pytam o opcje działania.

Powrót