Sąd Pracy w Niemczech, zawiadomienie o terminie po terminie

• Autor wątku Autor wątku dakota64
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dakota64

Użytkownik
Odpowiedzi
58
Potrzebuję pomocy. Złożony został pozew do Sądu pracy w Niemczech o zapłatę zaległego wynagrodzenia. Sąd przysłał zawiadomienie o terminie rozprawy polubownej. Niestety termin wyznaczony był na 17.10.2018, a list dostarczono 18.10.2018 czyli po terminie. Z tego powodu mój partner wysłał w dniu 24.10.2018 pismo do Sądu o wznowieniu terminu sprawy i wysłaniu go odpowiednio wcześniej (mniej więcej tak). W dniu wczorajszym z Sądu przyszło pismo wskazujące, że wydano wyrok zaoczny. Nie wiadomo czy Sąd otrzymał pismo wysłane przez partnera w sprawie terminu. Najgorsze jest to, że nie czytamy po niemiecku i nie piszemy. I nie wiemy co robić, bo zapewne sa jakieś terminy podane w piśmie. Czy ktoś mógłby pomóc?

A gdzie to pismo?Wklej tu, tylko zamaż dane osobowe.

nika44 napisał:
A gdzie to pismo?Wklej tu, tylko zamaż dane osobowe.

Str. 1
das Versäumnisurteil wird Ihnen noch in Polen zugestellt werden.
Sie können aber schon vorab Einspruch einlegen, falls Sie gegen das Versäumnisurteil vorgehen möchten.
Ein Dolmetscher kann nur für eine mündliche Verhandlung geladen werden.
Im richterlichen Auftrag

Dieses Dokument wurde elektronisch erstellt und bedarf keiner Unterschrift oder Signatur.

Str.2
im namen des volkes
Versäumnisurteil
in dem Rechtsstreit
gengen
beklagte
hat der Vorsitzende der Kammer 2 des Arbeitsgerichts Augsburg, Richter am Arbeitsgericht Waldenfels, auf Grund der mündlichen Verhandlung vom 17.10.2018
für Recht erkannt

str 3
Die Klage wird abgewiesen
Der Kläger hat die Kosten des Rechtsstreits zu tragen
Der Rechtsmittelstreitwert wird aus 539,50 festgesetzt

Rechtsbehelfsbelehrung

Gegen dieses Versäumnisurteil kann die Klagepartei Einspruch einlegen.
Der Einspruch muss innerhalb einer Frist von einer Woche nach der Zustellung dieses Versäumnisurteils schriftlich beim

eingelegt oder zur Niederschrift der Geschäftsstelle dieses Arbeitsgerichts erklärt werden.
Der Einspruch kann auch zur Niederschrift der Geschäftsstelle eines anderen Gerichts erklärt werden. In diesem Falle muss er aber innerhalb der Frist beim Arbeitsgericht Augsburg eingegangen sein.

In der Einspruchsschrift oder der Erklärung zur Niederschrift der Geschäftsstelle sind Angriffs- und Verteidigungsmittel, soweit es nach der Prozesslage einer sorgfältigen und auf Förderung des Verfahrens bedachten Prozessführung entspricht, vorzubringen. Angriffs- und Verteidigungsmittel, die später vorgebracht werden, sind vm Gericht nur zuzulassen, wenn ihren Zulassung nach der freien Überzeugung des Gerichts die Erledigung des Rechtsstreits nich verzögern würde oder die Verspätung geügend entschuldigt wird.

możesz mi pomóc? Poniżej pisma.

Musisz biegiem pisac odwolanie od tego pisma, a masz na dostarczenie tego odwolania tylko 7 dni od daty otrzymania tego pisma.
Oskarzenie zostalo odrzucone i musisz pokryc koszty tego posiedzenia na ktorym nie byles. Odwoluj sie.
Tam jest jeszcze napisane, ze do ustnego wypowiedzenia sie moze zostac tlumacz powolany ale tylko i wylacznie droga prawna na zlecenie.

Dzięki nika44. Te siedem dni mija w poniedziałek. Może wiesz jak mam wyglądać takie odwołanie, mniej więcej. I jeszcze jedno, na sprawie nie było go, bo zawiadomienie otrzymał już po terminie czyli nie z jego winy, czy nie może wnosić o przywrócenie terminu? I jeszcze jedno, wydawało mi się, że sprawy przed sądem pracy w Niemczech są wolne od opłat. Jak to jest.

Sprawy przed sadem prace sa o tyle "wolne od oplat", ze jesli sprawa zakonczy sie wycofaniem pozwu albo ugoda OBU stron na terminie polubownym, to nie pobiera sie kosztow sadowych. Jesli dojdzie do rozprawy i ty jako powod przegrasz, to nie musisz placic za adwokata i koszty poniesione przez strone pozwana, ale musisz mimo wszystko oplacic koszty postepowania sadowego.
W pismie sadu jest mowa, ze sad dostarczy ci jeszcze postanowienie o decyzji "zaocznej" (Versäumnisurteil=bez twojej obecnosci) od ktorej mozesz sie odwolac. Sedzia napisal, ze nie musisz czekac na ta decyzje, tylko juz teraz mozesz napisac odwolanie. To odwolanie bedzie praktycznie automatycznym przywroceniem terminu, jesli wykazesz, ze nie bylo cie na rozprawie bez twojej winy (=w twoim przypadku, ze wzgledu na fakt, ze za pozno dostales list z powiadomieniem o terminie polubownym). Zeby ta sytuacja sie nie powtorzyla, zalecalbym sprawdzenie, czy adres korespondencyjny, jakim poslugiwal sie sad, jest poprawny i na wszelki wypadk podaj email, zeby cie z gory powiadamili o nowym terminie rownolegle do wyslania listu oficjalnego.

To odwolanie musi miec w naglowki napis "Einspruch gegen das Versäumnisurteil ....(tu sygnatura sprawy)..... vom (tutaj data).
Potem piszesz uzasadnienie i to wszystko (mozesz tez napisac pomocniczo juz teraz odwolanie w jednym zdaniu, ze odwolujesz sie od postanowienia sadu w celu zachowania terminu a uzasadnienie dostarczysz pozniej, ja bym to wyslal z gory faksem, bo z poczta polska roznie bywa a w Niemczech nie liczy sie data stempla pocztowego tylko data dotarcia pisma do sadu)
PS
Jak chcesz, zeby na rozprawie byl tlumacz, to musisz o to wnioskowac w odwolaniu, ale nie wiem do konca, kto poniesie za to koszty, szczegolnie jak przegrasz albo jak sie nie skonczy ugoda polubowna

Ostatnia edycja:
Dziękuję za informację. Mam takie pytanie czy gdybym napisała to odwołanie po polsku, przetłumaczyłbyś mi na niemiecki? Ja nie mówię i nie pisze po niemiecku, a mój partner tylko mówi po niemiecku. Byłabym wdzięczna tym bardziej, że termin mnie goni, a jak tłumaczę sobie za pomocą translatorów, to wychodzą brednie. Proszę :).

Tak, moge to zrobic, ale prosze to po polsku napisac bez esow floresow stylistycznych, zeby osoba postronna jak ja nie musiala sie 5 razy dopytywac, co mialas na mysli. I ze wzgledu na Black Friday musze dzis wieczorem zajac sie analiza cen kilku artykulow, wiec najpredzej jutro po poludniu to moge zrobic

Wielkie dzięki, już się biorę za pisanie, bez esów floresów. Za kilka chwil wrzucę to tutaj.

Poniżej tekst, mam nadzieję, ż jest dobrze
---------------------------------------------------------------------------- (miejscowość, data)
(Dane Powoda i adres do doręczeń
Oraz adres mailowy)

(adres sądu w ugsburgu)
(Sygnatura akt)

Strony postępowania
(dane stron powoda i pozwanego)

Sprzeciw od wyroku zaocznego

Wnoszę sprzeciw od wyroku zaocznego wydanego przez Sąd Pracy w Augsburgu w dniu 17.10.2018r., w którym to Sąd oddalił powództwo i obciążył kosztami Powoda, który to wyrok zaoczny został mi dostarczony w dniu 19.11.2018

Uzasadnienie

W dniu 25.09.2018 złożony został pozew do Sądu pracy w Augsburgu przeciwko firmie (nazwa firmy) o zapłatę (wartość żądanej kwoty Euro netto).

Dowód: potwierdzenie nadania pozwu

W dniu 18.10.2018 otrzymałem pocztą zawiadomienie o terminie negocjacji, który został wyznaczony na dzień 17.10.2018. Zawiadomienie dotarło do mnie po terminie i nie uczestniczyłem w nim, ale nie z mojej winy.

Dowód: skan koperty z datami

W odpowiedzi na zawiadomienie napisałem w dniu 22.10.2018 pismo, w którym poinformowałem Sąd o powodzie niestawiennictwa się na rozprawie w dniu 17.10.2018. Nie otrzymałem jednak na nie z Sądu żadnej odpowiedzi.
Dowód: potwierdzenie nadania pisma z dnia 22.10.2018
W dniu 19.11.2018 otrzymałem z Sądu pismo z dnia 31.11.2018 z informacją o możliwości złożenia odwołania od wyroku zaocznego, co niniejszym czynię, i przesłano mi kopię wyroku zaocznego z dnia 17.10.2018.

Dowód: skan koperty z datami

Mając na uwadze powyższe wnoszę o ponowne wyznaczenie terminu negocjacji, zwolnienie z kosztów postępowania, wyznaczenie adwokata z urzędu do reprezentowania mnie, gdyż nie piszę i nie czytam po niemiecku i nie stać mnie na adwokata, a także przyjęcia dowodów załączonych do pozwu z dnia 24.09.2018 i przesłuchanie stron.
Wnoszę także o jednoczesne przesłanie pism, wysyłanych pocztą z sądu drogą mailową, co pozwoli uniknąć przekroczenia terminów.
(podpis)
--------------------------------------------
Nie napisałam o tłumaczu na rozprawie, bo nie wiem gdzie to napisać. Czy to jest dobrze?

Poniżej napisałam odwołanie. Mam tylko nadzieję, że jest dobrze.

Co do dodatku: "Mając na uwadze powyższe wnoszę .... wyznaczenie adwokata z urzędu do reprezentowania mnie, gdyż nie piszę i nie czytam po niemiecku i nie stać mnie na adwokata"
Na terminie poiubownym oraz na normalnej rozprawie w sadzie pracy I instancji nie ma obowiazku reprezentowania przez adwokata. Sedzia sam zada ci wszystkie pytania, ja bym raczej wnosil o tlumacza
Druga mozliwoscia jest wystapienie o kwit na darmowego adwokata (Prozesskostenhilfe), ale to sie robi nie u sedziego, tylko w kancelarii sadu przedstawiajac dosyc duzo dokumentow o sytuacji finansowej z ostatnich miesiecy, jesli twoje dochody nie przekrocza pulapu, to kancerlaria wystawi ci kwit na adwokata, ktorego bedziesz musial szukac sam i ktory sie zgodzi przejac sprawe za stawki urzedowe, Zeby to dostac, trzeba bedzie osobiscie udac sie do tej kancerlii sadu a potem osobiscie do adwokata, skoro jestes w Polsce, to wyjazd do Augsburga w tym celu bedzie kosztowal wiecej niz te koszty postepowania, jak przypuszczam i nie wiem czy w ogole ten kwit dostaniesz, skoro przed sadem pracy nie ma obowiazku reprezentowania przez adwokata.
Koszty za postepowanie sadowe zostana umorzone z automatu, jesli na terminie polubownym dojdziesz ze strona przeciwna do porozumienia, tu sedzia na rozprawie polubownej juz wyraznie sygnalizuje, kto ma szanse na wygrana. Na razie oddalil twoja skarge, wiec chyba argumenty nie byly zbyt mocne. Wiec jak na rozprawie polubownej sedzia zaoferuje polowe kwoty (tak czesto jest) i druga strona by sie na to zgodzila, to bym sie dalej nie procesowal, bo bedzie wiecej kosztow niz wygranej, chyba ze to wysoka kwota jest.
Tak czy innaczej, sedzia nie moze wyznaczyc sam adwokata z urzedu, bo to nie jest sprawa karna, tylko ty musisz wnosic o Prozesskostenhilfe dla osob o malych dochodach, a to jak wystepowanie o socjal: trzeba naprawde mnostwo papierkow przedstawiac

Tu masz formularz na Prozesskostenhilfe
https://justiz.de/formulare/zwi_bund/zp1a.pdf;jsessionid=99470922299B592D2BFA1663DDF40606
mozna sie niby od razu zwrocic bezposrednio do adwokata i ten wystapi w twoim imieniu o Prozesskostenhilfe, ale jak sad to odrzuci, to adwokat cie i tak skasuje za podjecie czynnosci

Ostatnia edycja:
Wielkie dzięki, dostałam, teraz muszę to napisać i czy przesłać to do sądu faxem i normalnym listem?

Wielkie dzięki. Teraz mam to przepisać i wysłać oprócz pocztą tradycyjną także faksem do sądu? Czt będę mogła się jeszcze do Ciebie zwrócić w razie potrzeby?

i faksem (z gory) i nastepnie ten sam list poczta, to jest przyjmowania procedura w niemieckim sadownictiw, zeby dotrzymac terminow, bo faks dojdzie w ten sam dzien

Dostałam z sądu Versaumnisurteil, ale nie umiemy go przetłumaczyć. Mam pytanie, czy mogłabym Ci to przesłać zeskanowane i czy mógłbyś nam to przetłumaczyć, bo nie wiemy co tam pisze. Google dziwnie to tłumaczą, a to jest sprawa, w której byłeś tak pomocny i mi przetłumaczyłeś wcześniejsze pismo do sądu.

Przykro mi, ale w nastepnych dniach mam sam dosyc duzo papierkowych spraw do ogarniecia i nie mam czasu sie zajmowac tlumaczeniem wyroku sadowego, bo to nie jest takie proste i zajmuje duzo czasu. Prosze sie udac do tlumacza, to nie musi byc przeciez tlumaczenie przysiegle, biura tlumaczeniowe tez maja rozne stawki, tlumaczenie z niemieckiego na polski w Polsce nie powinno byc az tak strasznie drogie

Powrót