Co do dodatku: "Mając na uwadze powyższe wnoszę .... wyznaczenie adwokata z urzędu do reprezentowania mnie, gdyż nie piszę i nie czytam po niemiecku i nie stać mnie na adwokata"
Na terminie poiubownym oraz na normalnej rozprawie w sadzie pracy I instancji nie ma obowiazku reprezentowania przez adwokata. Sedzia sam zada ci wszystkie pytania, ja bym raczej wnosil o tlumacza
Druga mozliwoscia jest wystapienie o kwit na darmowego adwokata (Prozesskostenhilfe), ale to sie robi nie u sedziego, tylko w kancelarii sadu przedstawiajac dosyc duzo dokumentow o sytuacji finansowej z ostatnich miesiecy, jesli twoje dochody nie przekrocza pulapu, to kancerlaria wystawi ci kwit na adwokata, ktorego bedziesz musial szukac sam i ktory sie zgodzi przejac sprawe za stawki urzedowe, Zeby to dostac, trzeba bedzie osobiscie udac sie do tej kancerlii sadu a potem osobiscie do adwokata, skoro jestes w Polsce, to wyjazd do Augsburga w tym celu bedzie kosztowal wiecej niz te koszty postepowania, jak przypuszczam i nie wiem czy w ogole ten kwit dostaniesz, skoro przed sadem pracy nie ma obowiazku reprezentowania przez adwokata.
Koszty za postepowanie sadowe zostana umorzone z automatu, jesli na terminie polubownym dojdziesz ze strona przeciwna do porozumienia, tu sedzia na rozprawie polubownej juz wyraznie sygnalizuje, kto ma szanse na wygrana. Na razie oddalil twoja skarge, wiec chyba argumenty nie byly zbyt mocne. Wiec jak na rozprawie polubownej sedzia zaoferuje polowe kwoty (tak czesto jest) i druga strona by sie na to zgodzila, to bym sie dalej nie procesowal, bo bedzie wiecej kosztow niz wygranej, chyba ze to wysoka kwota jest.
Tak czy innaczej, sedzia nie moze wyznaczyc sam adwokata z urzedu, bo to nie jest sprawa karna, tylko ty musisz wnosic o Prozesskostenhilfe dla osob o malych dochodach, a to jak wystepowanie o socjal: trzeba naprawde mnostwo papierkow przedstawiac
Tu masz formularz na Prozesskostenhilfe
https://justiz.de/formulare/zwi_bund/zp1a.pdf;jsessionid=99470922299B592D2BFA1663DDF40606
mozna sie niby od razu zwrocic bezposrednio do adwokata i ten wystapi w twoim imieniu o Prozesskostenhilfe, ale jak sad to odrzuci, to adwokat cie i tak skasuje za podjecie czynnosci