Sądowy nakaz zapłaty

• Autor wątku Autor wątku ecompaq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
E

ecompaq

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam, chciałbym się dowiedzieć jaki jest tryb postępowania, ale po kolei:
Otrzymałem nakaz sądowy do zapłaty za weksel,sprawa odbyła się bez mojej obecności w innym mieście nawet nie byłem o niej powiadomiony, ze względu na dość duże nieścisłości związane z kwotą napisałem napisałem odwołanie do sądu zgodnie z informacją podaną wraz z nakazem zapłaty,, I teraz mam pytanie, jak dalej sprawa się potoczy:
1/ Czy po moim odwołaniu automatycznie wyznaczana jest sprawa jawna już z moim udziałem
2/ Czy firma która podała mnie do sądu o zapłatę musi ponownie wnosić o kolejną sprawe

Będę wdzięczny za udzielenie mi odpowiedzi
Pozdrawiam

Musisz zapłacic 3/4 kosztów sądowych żeby wnieśc sprzeciw do nakazu zapłaty. Jeśli tego nie zrobisz to wierzyciel otrzyma automatycznie klauzule wykonalności.
Na jaką kwotę został wystawiony weksel?

Jestem Firmie pożyczkowej winny 3900 zł ale ta kwota się zmniejsza ponieważ co miesiąc spłacam raty po 210 zł wg umowy zresztą tak płacę od początku tylko nie wpłaciłem jednej raty i oni od razu podali mnie do sądu.Weksel jako zabezpieczenie podpisałem in blanco a oni wpisali kwotę 7800 zł/ dostałem kopię z sądu/ nie wiem skąd wzięli tak wysoką ponieważ miałem spłacić 3900 a opóżniłem się tylko z jedną ratą.

Masz deklaracje wekslową

Tak mam, ale wracam do moich dwu pytań:
1/ Czy po moim odwołaniu automatycznie wyznaczana jest sprawa jawna już z moim udziałem?
2/ Czy firma która podała mnie do sądu o zapłatę musi ponownie wnosić o kolejną sprawę?

Ostatnia edycja:
1. Jeśli zapłacisz to tak
2. nie

A do weksla rozumiem była jakaś umowa pożyczki prawda?

Jeśli Pan twierdzi, że kwota zobowiązania wekslowaego jest zbyt duża i nie wynika z deklarcaji wekslowej, która została sporządzona do weksla to prosze to napisac w sprzeciwie i finał.
Sąd rozpatrzy kto miał rację, jeśli Pan przegra będzie Pan jeszcze musiał pokryc koszty zastępstwa procesowego w kwocie ok 2000 zł.

No nic na razie napiszę sprzeciw i poczekam jaką decyzję podejmie sąd.
Aha mam jeszcze jedno pytanie, czy jeżeli doszło by do drugiej rozprawy już z moją obecnością to mogę się zwrócić z pismem o przeniesienie jej do miasta mojego zamieszkania ponieważ teraz sprawa zaoczna odbyła się 600 km od mojego miejsca zamieszkania.

Tak ale jeśli na umowie pożyczki .lub deklaracji wekslowej było napisane, że sprawy będzie rozpatrywał sąd właściwy dla siedziby pożyczkodawcy ( a na 99,9% tak jest) to raczej nic z tego.

OK dzięki. Jak coś się wyjaśni w tej sprawie -dam znać
Pozdr

Do ,,Bedek" Czy uważa Pan, że mam jakieś szanse po złożeniu pisma do sądu poza moim miejscem zamieszkania do przeniesienia następnej sprawy do sądu w moim mieście? To dla mnie bardzo ważne ponieważ odległość 600 km. stwarza dla mnie problem ze względu na brak finansów.
Proszę o odpowiedź
Pozdr

Jeśli powód w pozwie nie wskazał podstawy wybrania sądu innego niż miejsce zamieszkania pozwanego, to trzeba zgłosić w terminie (jako jeden z zarzutów) niewłaściwość sądu i sprawa powinna być przeniesiona, nawet jeśli w umowie pożyczki (której pewnie do pozwu nie załączono, skoro jest weksel) została wybrana inna właściwość sądu.

Do nakazu zapłaty była dołączona kopia umowy pożyczki na której niestety jest napisane, że właściwym sądem jest sąd w miejscu działania firmy pożyczkowej.
Więc myślę że to przekreśla moją nadzieję o przeniesienie sprawy do innego sądu, no chyba że się mylę?
Pozdr

Ostatnia edycja:
ecompaq napisał:
Czy uważa Pan, że mam jakieś szanse po złożeniu pisma do sądu poza moim miejscem zamieszkania do przeniesienia następnej sprawy do sądu w moim mieście?
Nie.
Umowa prorogacyjna czyni właściwość wskazaną przez strony wyłączną.

Natomiast moje pytanie pozostaje nadal aktualne.

Bedek napisał:
Nie.
Umowa prorogacyjna czyni właściwość wskazaną przez strony wyłączną.

Uważam jednak, że inaczej trzeba patrzeć na umowę pożyczki, a inaczej na weksel. Skoro powód zdecydował się dochodzić należności na podstawie weksla (którego umowa pożyczki jest tylko tłem), a nie na podstawie samej umowy pożyczki, należy wówczas uznać, że miejscem właściwym będzie albo sąd miejsca płatności, albo sąd wystawcy.

Nawet przy dochodzeniu należności na podstawie umowy pożyczki, jeśli powód nie uzasadni w pozwie wyboru sądu, zarzut niewłaściwości sądu powinien być skuteczny.

Natomiast moje pytanie pozostaje nadal aktualne.

Pytasz się o przepis na wyraz "TAK"? Oczekujesz odpowiedzi, to cytuj jaśniej.

Miejscem płatności weksla jest na 99,9% siedziba wierzyciela, dlatego nie widze możliwości przeniesienia sprawy ( abstrahując już od umowy pożyczki, w której również jest napisane jak twierdzi zgodnie z moimi przypuszczeniami ecompaq że sądem właściwym jest sąd dla siedziby pożyczkodawcy).

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót