Sądowy nakaz zapłaty

• Autor wątku Autor wątku ecompaq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Pytasz się o przepis na wyraz "TAK"? Oczekujesz odpowiedzi, to cytuj jaśniej.[/QUOTE]

No właśnie coś więcej bo ja nie pojemaje

Jeśli zarzut niewłaściwości sądu nie był zgłoszony w zarzutach, to rzeczywiście druga rozprawa to już trochę za późno.

Z tym 99,9% weksli płatnych w siedzibie wierzyciela, to nie wiem skąd Gordon sobie te dane wziął.

Inaczej Flicka napisze; w przypadku firm pożyczkowych, weksle są płatne w siedziebie firmy a nie np. w Psiniu Dolnym ( wyobrażasz sobie że Panowie jadą do każdego klienta do jego chałupy bo musi wykupic weksel, czy raczej piją kawe i czekają aż petent przyjdzie i go wykupi hmmm?)

Teraz oczywiście już się zgadzam. ;)

Przekazanie sprawy nie jest dopuszczalne.
Przepis prawny:
Art. 371. § 1. Powództwo przeciwko zobowiązanemu z weksla lub czeku można wytoczyć przed sąd miejsca płatności.

Miejsce płatności wynika z treści weksla.

Provident jeździ do chałupach i chyba to lepszy sposób motywacji do spłaty niż poczta polska.

Provident kochana nie stosuje weksla

motywacji sugeruje dac w cudzysłów:)

Nie chodzi o motywację panów spod ciemnej gwiazdy, czy jak się ich nazywa, tylko o fakt, że standardową, nieprzeterminowaną pożyczkę spłaca się w tygodniowych ratach temu agentowi, który zawarł z nami umowę. I nie jest to głupi sposób. Przelew można sobie olać o dzień, dwa, tydzień..., a Zbyszek po zapłatę przyjdzie we czwartek i jak się nie będzie miało, to wstyd :)

Tak ale weksle stosuje się gdy już Pan Zbyszek gów.... zrobi, wtedy uruchamia się weksel wysyłając uprzednio wezwanie do wykupu.

Witam, mam jeszcze jedno pytanie, czy jak będę wysyłał , sprzeciw do sądowego nakazu zapłaty" to muszę też teraz za to zapłacić ??? czy dopiero po rozprawie ???
Pozdr

A to się płaci na konto sądu

Nie trzeba teraz, można czekać na wezwanie.

No i złożenie zarzutów nie wstrzymuje wykonania nakazu zapłaty. Chyba że... ale to nie miejsce na naukę podstaw. idź do prawnika.

Wielkie dzięki ,, Flicka" bo widzę że ,,Gordon Gekko" już dwa razy wprowadził mnie w błąd, ja jak czegoś nie wiem lub nie jestem pewny to się nie wypowiadam.
Pozdr

Można czekac na wezwanie to oczywiste tylko po co, chyba chodzi o to aby załatwic sprawe szybko a nie czekac aby komornik zabezpieczył mienie ecompaqa- no chyba że chłopak tak chce to niech czeka na wezwanie i nie słucha "wujka dobra rada".

ecompaq napisał:
Wielkie dzięki ,, Flicka" bo widzę że ,,Gordon Gekko" już dwa razy wprowadził mnie w błąd, ja jak czegoś nie wiem lub nie jestem pewny to się nie wypowiadam.
Pozdr

Poproszę o te dwa razy gdzie wprowadziłem cię wbłąd?

Gordon Gekko napisał:
Poproszę o te dwa razy gdzie wprowadziłem cię wbłąd?

Do nakazu nakazowego z weksla wnosi się zarzuty, a nie sprzeciw.

Nie wiesz na jakiej właściwości sądu oparł się powód, nie widziałeś umowy, nie widziałeś weksla, ani deklaracji wekslowej, wiec pisanie, że 'można zarzucić niewłaściwość miejscową' jest wprowadzeniem w błąd.

Gordon Lameman napisał:
Do nakazu nakazowego z weksla wnosi się zarzuty, a nie sprzeciw.

Nie wiesz na jakiej właściwości sądu oparł się powód, nie widziałeś umowy, nie widziałeś weksla, ani deklaracji wekslowej, wiec pisanie, że 'można zarzucić niewłaściwość miejscową' jest wprowadzeniem w błąd.

1. Nie ma czegoś takiego jak nakaz nakazowy ( masło maślane)
2. Opierałem się na własnym doświadczeniu wekslowym, trudno abym miał dokumenty nie mojej pożyczki ( troszeczkę logiki, myślenie nie boli-naprawdę)

Nakaz nakazowy - oczywiście, że jest, bo może być jeszcze nakaz upominawczy

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót