Sadowy nakaz zaplaty

• Autor wątku Autor wątku myrkysfara
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

myrkysfara

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam
Czy posiada ktoś wzór pisma o podważenie przedawnienia na rzecz iti neovision z nakazu sadowego o zapłate na rzecz innego wierzyciela.

myrkysfara napisał:
Czy posiada ktoś wzór pisma o podważenie przedawnienia na rzecz iti neovision z nakazu sadowego o zapłate na rzecz innego wierzyciela.
Zadaj pytanie w zrozumiały sposób.

Na jaki artykul sie powolac o przedawnienie za cyfre+. Nie ma opcji edycji

To nie to, potrzebuje na jakiej podstawie odwoluje sie od sadowego nakazu zaplaty bo dlug jest juz przedawniony

Ostatnia edycja:
Jest nakaz i masz 2 tygodnie na sprzeciw? Zapewne chodzi o Eques? Oni nawet umowy cesji nie potrafią napisać... Po prostu napisz że powód nie posiada czynnej legitymacji procesowej, a roszczenie jest przedawnione

Witam, mam pytanie - jeśli dokonałam wpłat po wyroku e-sądu, mam na to elektroniczne dowody przelewów bankowych (dwa lata temu), a kilka dni temu odebrałam wyrok z nakazem płatności za TO SAMO to jak mam zaskarżyć ten wyrok? Na gotowym formularzu ze strony gov czy napisanym na jego podstawie? Kopie rozumiem dla sądu dwie i trzecia dla mnie, podobnie jak załączniki. No i opłata w wysokości 5% od wysokości wskazanej kwoty? Ech, czuję się poniżona w świele prawa...A tylko dlatego, że dwa lata temu zapłaciłam z nawiązką za jakąś niedopłatę do faktury, choć wiem, że nie tak było ale nie miałam przysłowiowego "papiórka"...

Jeśli sprawa dotyczy tego samego roszczenia (nie mylić z pojęciem tej samej kwoty, bowiem chodzi o ten sam stosunek prawny) - to powaga rzeczy osądzonej i pozew podlega odrzuceniu

Dziękuję za wskazówkę. Tak, sprawa dotyczy tego samego roszczenia. Pozostaje mi tylko udowodnić sądowi, że to ja mam rację. Mam jeszcze prośbę - czy wymienione przeze mnie w poście ilość kopii, wysokośc opłaty sądowej i wzór formularza są właściwe? Chcę jak najszybciej wysłać dokumenty, źle się czuję z tą sprawą.

Ta, dwa komplety do sądu. Należy wskazać zarzut powagi rzeczy osądzonej, podać sygn akt sprawy.
Jaka opłata 5%?

Z tego co doczytałam wczoraj to wskazywano na konieczność wniesienia owych 5% jako jakąś opłatę od kwoty zasądzonej w nakazie.
Teraz dylemat:
SPRZECIW OD WYROKU ZAOCZNEGO*
ZARZUTY OD NAKAZU ZAPŁATY*
SPRZECIW OD NAKAZU ZAPŁATY*
Która z tych opcji w mojej sytuacji jest właściwa do zaznaczenia w mojej sprawie?

Anagram18 napisał:
Która z tych opcji w mojej sytuacji jest właściwa do zaznaczenia w mojej sprawie?
Dostałaś nakaz zapłaty w postępowaniu nakazowym, czy też nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym, a może wyrok zaoczny?

Zajęcie wierzytelności (postępowanie egzekucyjne prowadzone na podstawie elektronicznego nakazu zapłaty). W komplecie dokumentów są:
-ŻĄDANIE udzielenia wyjaśnień (tu wszelkie umowy o pracę i posiadany majątek)
-ZAWIADOMIENIE DŁUŻNIKA O WSZCZĘCIU EGZEKUCYJNYM
-POSTANOWIENIE przyznania wierzycielowi reprezentowanemu przez radcę prawnego kosztów zastępstwa w postępowaniu egzekucyjnym
-ZAJĘCIE wynagrodzenia
-ZAJĘCIE WOERZYTELNOŚCI
-ZAWIADOMIENIE O ZAJĘCIU RACHUNKU BANKOWEGO I ZAKAZIE WYPŁAT
-ZAWIADOMIENIE WIERZYCIELA O ODNALEZIENIU RUCHOMOŚCI STANOWIĄCEJ WŁASNIOŚĆ DŁUŻNIKA
-ODPIS NAKAZU ZAPŁATY W POSTĘPOWANIU UPOMINAWCZYM Z 04-09-2013
Wszędzie jest powołanie się na ten nakaz zapłaty, który uregulowałam dnia 18-09-2013 roku (wtornik elektroniczny przelewu bankowego zawiera sygnaturę tamtej sprawy).
Powyższy komplet odebrałam na poczcie w piątek, 4-go września br. Wpłynął on na adres stałego zameldowania, gdzie nie mieszkam od 17 lat, dlatego dopiero drugie awizo dotarło do mnie.
Termin pism to 19-08-2015 roku. Doczytałam, że mam 7 dni na złożenie pisemnej informacji o posiadanym majątku.
Urząd Skarbowy, zakład pracy, banki...wszyscy poinformowani, że jestem dłużnikiem, gdy tymczasem mam wrażenie, że radca prawny pan D... D...reprezentujący występujące przeciwko mnie T Mobile o zwrot należnych 24,80 zł ma ....hmm...w kancelarii, bo ja dopełniłam wszystkiego, a teraz muszę szukać ratunku, by to wyprostować. Pamiętam, że dzwoniłam z pracy do tej kancelarii i poinformowałam ich podczas rozmowy telefonicznej, że taka wpłata miała miejsce.
I jeszcze coś dziwnego doczytałam...wpłaciłam wszystko, całą wykazaną kwotę (oddzielnie za postępowanie egzekucyjne, oddzielnie kwotę dla T Mobile wraz z odsetkami, nawet z nawiązką na poczet ewentualnych groszowych odsetek) w dniu 18-09-2013, a na odpisie widnieje wpis:
postanowienie (data wydania 2013-11-07)
nadać klauzulę wykonalności nakazowi zapłaty.

Ostatnia edycja:
Anagram18 napisał:
(postępowanie egzekucyjne prowadzone na podstawie elektronicznego nakazu zapłaty).
Czyli e-sąd. wnieś sprzeciw, zarzut jeden - roszczenie nienależne i udowodnij jakimś dokumentem adres zamieszkania, iż jest inny od tego z pozwu. Żadnej opłaty od sprzeciwu nie ma (a wtedy kiedy jest to nie wynosi 5%)

amelia2013 napisał:
Ta, dwa komplety do sądu. Należy wskazać zarzut powagi rzeczy osądzonej, podać sygn akt sprawy.
Jaka opłata 5%?
Witam , mam podobny problem i wiem że przy składaniu pozwu o pozbawienie wykonalności tytułu wykonawczego z wnioskiem o zabezpieczenie powództwapoprzez zawieszenie postepowania egzekucyjnego należy wnieść opłatę w wysokości 5% ale czy to dotyczy kwoty głównej czy całości z odsetkami? Będę wdzięczny za odpowiedz

Niuniek99 napisał:
Witam , mam podobny problem i wiem że przy składaniu pozwu o pozbawienie wykonalności tytułu wykonawczego z wnioskiem o zabezpieczenie powództwapoprzez zawieszenie postepowania egzekucyjnego należy wnieść opłatę w wysokości 5%
Opisz szczegółowo sprawę

Witam, mam z T-mobile a mianowicie zwrócili się do mnie za pośrednictwem komornika o zapłatę zobowiązania z nakazem sądowym zapłaty z 1999r czyli po 17 latach . Dodam iż przebywam cały czas pod tym samym adresem i wcześniej zadnej korespondencji od nich nie otrzymałem. dowiedziałem się ponadto że muszę złożyć pozew o pozbawienie wykonalności tytułu wykonawczego ale od takiego pozwu trzeba wnieśc opłatę w wysokości 5% wartości przedmiotu sporu ale czy od kwoty głównej czy od kwoty powiększonej o odsetki i czy mają prawo liczyć mi te odsetki od lat 16. proszę o odpowiedz

Jeśli od daty wszczęcia tej egzekucji przez 10 lat wstecz nic sie nie działo - to roszczenie jest przedawnione i rzeczywiście tutaj receptą jest powództwo przeciwegzekucyjne z zarzutem przedawnienia roszczenia

Dziękuję za potwierdzenie ale nadal nie wiem od jakiej kwoty mam wnieść te 5% do wniosku , od całości czy od kwoty głównej bez odsetek bo to jest różnica znaczna ,a też nie chcę cofniecia pozwu i
czy jako przedmiot sporu w pozwie wpisać kwotę główną czy całą wraz z odsetkami za te wszystkie lata?

Niuniek99 napisał:
Dziękuję za potwierdzenie ale nadal nie wiem od jakiej kwoty mam wnieść te 5% do wniosku , od całości czy od kwoty głównej bez odsetek bo to jest różnica znaczna ,a też nie chcę cofniecia pozwu i
czy jako przedmiot sporu w pozwie wpisać kwotę główną czy całą wraz z odsetkami za te wszystkie lata?
5% wps od kwoty wymienionej w zawiadomieniu o wszczęciu egzekucji opisanej jako należność główna,

Powrót