SAF Windykacja S.A.!!! Problem z należnością

• Autor wątku Autor wątku masterbajt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

masterbajt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam, mam problem z firmą windykacyjną widniejącą w tytule. Pozwólcie, że najpierw opiszę swoją sytuację.

Moja Żona, około 2,5 roku temu otrzymała wezwanie do zapłaty 300zł na rzecz kary wynikającej z tytułu niezwróconych "tytułów" na rzecz Biblioteki Publicznej w Dzielnicy Ochota m. st. Warszawy plus zwrócenie książek.

Postanowiliśmy rozwiązać sprawę tak szybko jak tylko się da, aby uniknąć naliczania odsetek. Postanowiliśmy wpłacić należną kwotę na rzecz długu, a także zamówiliśmy trzy tytuły książek przedstawione przez Bibliotekę z serwisu aukcyjnego allegro.pl po czym przesłaliśmy je na adres Biblioteki. Przez cały czas byliśmy w kontakcie telefonicznym z Biblioteką.

Po przesłani książek na podany w piśmie adres zapomnieliśmy o sprawie myśląc, że jest to już za nami.

W dniu dzisiejszym otrzymaliśmy pismo, jeszcze na "panieński" adres mojej żony. Pismo od firmy SAF Windykacja S.A. dotyczyło danych tytułów. Mimo tego, iż minęło ponad 2,5 roku od czasu kiedy w zupełności wypełniliśmy wymagania Biblioteki! Jak to jest możliwe, że taka sytuacja ma w ogóle miejsce?!

Na dzień dzisiejszy naliczono nam opłatę w wysokości 549,50zł co stanowi opłatę tytułem kary za przetrzymanie. Skąd ta kwota w ogóle się wzięła?!

W piśmie widnieje, iż sprawa prowadzona jest od 31.10.2011r, a więc od zeszłego roku!!! Dlaczego wcześniej nie otrzymaliśmy żadnego pisma w tej sprawie?! Ja osobiście patrzę na to w jeden jedyny sposób - dla mnie to rozbój w biały dzień!

Jeśli ktokolwiek jest w stanie pomóc nam co powinniśmy zrobić w tej sytuacji to bardzo proszę o odpowiedź!

Czy takie instytucje jak Poczta Polska S.A. lub Multika Dom Kredytowy QS Sp. z o.o. mają obowiązek przechowywania potwierdzeń kopii wpłaty lub nadania?

Musisz zadzwonić do biblioteki i opowiedzieć im całą historię. To biblioteka przekazuje firmom windykacyjnym swoje sprawy, więc skierowała do tego SAFu Twoją żonę. Taki SAF czy inne nie biorą sobie Twoich danych z sufitu. Przejrzałem sobie nawet ich stronkę, nie wyglądają na jakichś naciągaczy :D

Sprawa wyjaśniona! Zadzwoniłem do biblioteki oraz do firmy SAF S.A. i okazało się, że w bibliotece nie zamknięto sprawy w odpowiednim czasie.

Powrót