Samochod - Allegro - Otomoto

• Autor wątku Autor wątku MistrzZen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
czy u kogos cos sie ruszylo w sprawie tych oszustw???

Witam,
Znalazłem ofertę BMW 116i na stronie BMW SERIA 1 116i

Zainteresowany bardzo niską ceną, próbowałem zadzwonić na podany numer '981335440' gdzie w słuchawce usłyszałem, że nie ma takiego numeru.
Zatem na zakładce 'kontakt' znalazłem adres email 'sergiusz_maciejewski@o2.pl' na który to wysłałem prośbę o przesłanie poprawnego numeru telefonu celem przedyskutowania oferty.
Następnego dnia, otrzymałem wiadomość z adresu 'prof.leonard.smith@hotmail.com' o treści:
Przykro mi, ale mój język polski nie jest bardzo dobra, więc napisałem w języku angielskim. Proszę używać: http://translate.google.pl/

Jeśli to możliwe, proszę mi odpowiedzieć w języku angielskim.

The car works and stands in perfect condition, I never had any problems with the engine and the car has no accidents. I live in Billingham, United Kingdom with my family. I'm am Cardiac transplant doctor and I have worked in ( Hospital in Warsaw ) in Poland for the last 4 years and there I bought the car. The car has all the documents and registration numbers of your country. I have taken the car with me with the intention of registering but I didn't know that here in the United Kingdom I can not register ( the taxes are very high because the steering wheel is on the left side ), and anyway here I have the family car and I do not need a second car. I am agree to transport the car to your address on my costs.

Greetings,

Leonard Smith

BMW SERIA 1 116i ===== 13 400 PLN

Stan techniczny: Nieuszkodzony
Data produkcji: 2006
Rodzaj paliwa: Benzyna
Pojemnosc: 1.6 l
Moc: 116 KM
Nadwozie: Hatchback
Liczba drzwi: 4/5
Przebieg: 110 570 km
Rodzaj skrzyni: Manualna
Liczba miejsc: 5
Pojazd zarejestrowany: Tak
Pochodzenie: Kupiony w Polsce
Przeglad do: Czerwiec 2015
Ubezpieczenie do: Czerwiec 2015

Pictures:

Postimage.org / gallery - 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15

Z racji że coś tam umiem, na podstawie nagłówków wiadomości, ustaliłem że email został wysłany z Ghany - wgg mnie oszust korzystał z TORa lub innego serwera proxy.

Ja dostałam taką odpowiedź od osoby z Londynu, która po bardzo atrakcyjnej cenie chce sprzedać samochód i już wiem że nie chodzi tylko o ten ale znalazłam post dotyczący też bmw, ale na czym polega to całe oszustwo?

Przykro mi, ale mój język polski nie jest bardzo dobra, więc napisałem w języku angielskim. Proszę używać: http://translate.google.pl/

The car works and stands in perfect condition, I never had any problems with the engine and the car has no accidents. I live in Billingham, United Kingdom with my family. I'm am Cardiac transplant doctor and I have worked in ( Hospital in Warsaw ) in Poland for the last 4 years and there I bought the car. The car has all the documents and registration numbers of your country. I have taken the car with me with the intention of registering but I didn't know that here in the United Kingdom I can not register ( the taxes are very high because the steering wheel is on the left side ), and anyway here I have the family car and I do not need a second car. I am agree to transport the car to your address on my costs.

Greetings,

Leonard Smith

Hyundai ix35 2.0 CRDi Premium ===== 25 000 PLN

Data produkcji: 2012
Rodzaj paliwa: Olej napedowy (diesel)
Pojemnosc: 2.0 l
Moc: 136 KM
Nadwozie: Terenowe / SUV
Przebieg: 50 700 km
Przeglad do: Maj 2015
Ubezpieczenie do: Maj 2015

Pictures:

Postimage.org / gallery - 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Już tyle lat na ten sam stary numer próbują nabierać ludzi... i już tyle lat a nadal się na to nabierają...

a powiedz na czym polega to całe oszustwo, sprzedają kradzione auta czy co?

Nikt niczego nei sprzedaje. Wyciągają tylko pieniądze od naiwnych polaków którzy myślą że ktoś auto sprzedaje za połowę ceny bo mu napisał bredni o pracy w UK, kierownicy nie po tej stronie itp. i wszystko co musi zrobić potencjalny nabywca to wpłacić kasę a "sprzedawca" zapakuje auto na morską spedycję i przyśle mu pod dom...
I oczywiście w skali Polski rocznie jest kilkaset takich spraw gdzie jacyś naiwni wpłacają kasę...
Natomiast nr konta jaki podają do wpłat zawiera w sobie nr subkonta - skrytki depozytowej. Kasa trafia fizycznie w postaci banknotów do takiej skrytki z której ktoś je podejmuje. Nie ma żadnych przelewów bankowych na konta (żeby nie można było anulować przelewu lub namierzyć posiadacza karty)

Witam,
chciałem też ostrzec wszystkich przed tym oszutem, oto korespondencja:

"Przykro mi, ale mój język polski nie jest bardzo dobra, więc napisałem w języku angielskim. Proszę używać: http://translate.google.pl/
Greetings,
Leonard Smith

Fiat 500 1.3 Multijet Sport ====== 13 400 PLN
Data produkcji: 2010
Rodzaj paliwa: Olej napedowy (diesel)
Pojemnosc: 1.3 l
Moc: 95 KM
Nadwozie: Coupe / Sportowe
Liczba drzwi: 2/3
Przebieg: 67 800 km
Przeglad do: Marzec 2015
Ubezpieczenie do: Marzec 2015
Pictures: http://postimg.org/gallery/1debiicdw/"

Na początku "sprzedający" proponuje nawet przyjazd do Wielkiej Brytanii, jednak po wyrażeniu zainteresowania, okazuje się, że jest bardzo zajęty i wyśle samochód, oczywiście na swój koszt:

"Hello ,
I will sell only trough shipping company . I am doctor and i working all days
The price of the car (final price 13,400 PLN) include all the shipping taxes and all the other fees so you will need to pay only the amount for the car and nothing extra. It will come with original documents, the shipping company will handle all the details of the transaction , they will deliver you the car at your home address so you don`t have to go and pick it up .
The transport will be done by truck directly to your address . The transport will take 5-7 days.
By dealing with this third party means dealing with a neutral party , a company that verifies if the merchandise is sent and correspond to what seller agreed with the buyer and release the money only after the merchandise was accepted. I used this service before and they will help us do the deal safe and easy.
You will have an inspection period of 3-5 days . In this time you can check and inspect the car. A company agent will be there to help you to register the car.
The payment will be made to the third party, not to me, after I start the delivery of the car, when you have the tracking number!!If by any reason (the car has any hidden damage or it isn't like I describe it) you can reject the deal. In this case the company will refund you totally amount that you have send to them and send the car back to me on my costs.
In the moment when i will start the transport , the car will be verified by an company trade qualified automotive technician and all the documents will be verified by Interpol and Customs Department.
All the transaction will be certified by the Department of Foreign Affairs of United Kingdom.
Please e-mail me with your decision and your full name , address and phone number!!!"

Tutaj moja korespondencja się kończy. Czy da się takie działanie gdzieś zgłosić? Co prawda w moim przypadku, to tylko próba oszustwa, ale z tego co czytałem, niektórzy zostali oszukani.

Witajcie, również znalazłem samochód za pół ceny tym razem to bmw m3. pisze mi że na swój koszt jest w stanie mi wysłać samochód z UK. Oto treść jego wiadomości. Na początku mi oznajmił, że jest z UK i słabo mówi po polsku.

Witam ponownie,

I zostaly przeniesione ze mojej pracy jako adwokata do Polski, poczatkowo na okres 1 roku i przyniosly pojazd uzywac go w czasie pracowalem tutaj. Teraz, po 2 miesiacach, zostalem poinformowany, ze bylem przeniesiony z powrotem do mojej pracy London SW11 2BX, Wielka Brytania, a samochód jest tu ze mna.

Moja najlepsza cena wynosi 14,500 zl, w tym kosztów wysylki na adres w Polsce.

Samochód jest w wersji ruch lewostronny, nie moge prowadzic samochód tutaj w Wielkiej Brytanii, wiec mam wstepnie ustawione z firma escrow z UK do sprzedazy posredniej dla mnie. Beda sprzedawac samochód w moim imieniu, ale nie martw sie, jak sprzedaz bedzie w ramach moich danych i Ciebie, wiec nie zostanie doliczony podatek VAT do ceny sprzedazy. Bedzie zaplacic prowizje za swoje uslugi, a ja tez uiszczenia oplat dostawy do danej lokalizacji. Ta firma bedzie dbac o dostawy, platnosci i procesu rejestracji swojej nazwy.

Wszystko czego potrzebujesz to Twoje dane wysylki w nastepujacy sposób: imie i nazwisko, pelny adres i numer telefonu, wazne, a ja przekazuje je do firmy za zamierzone kupujacego / odbiornika. Beda skontaktuje sie z ty wszystkich ich oficjalnych faktur zawierajacych wszystkie mozliwe wyjasnienia sfinalizowania transakcji bezpiecznie.

Spólka ta bedzie równiez oferuja okres 7 dni próbna po otrzymasz samochód, wiec mozna sprawdzic samochód z mechanikiem, policji lub innych form prawnych.
Nie beda one przekazania platnosci do mnie, chyba ze zdecydujesz, ze jestes zadowolony z kondycji samochodu. Jesli z jakiegos powodu nie jestes zadowolony z kondycji samochodu, mozemy anulowac transakcje i samochód zostanie odebrany przez firmy na mój koszt. Firma I wybral dla tej transakcji jest IMP LOGISTICS LIMITED.

Beda tez akceptuje platnosci przelewem, platnosci spoza Wielkiej Brytanii. Jesli nadal jestes zainteresowany daj znac zadane dane, a my przystapic do transakcji.

Z powazaniem,
Calvin Andrew Sampson

z tego co wynika kasy wcześniej nie chce, prawie na pewno to oszust. Ale jakie ma szanse mnie oszukać nie wpłacając mu pieniędzy skoro twierdzi, że wyśle samochód na swój koszt i płacę przy odbiorze.
ps. co by się mogło stać jakbym mu podał dane kontaktowe ?

Ostatnia edycja:
wyluzuj, właśnie doczytałem że trzeba wpłacić pieniądze firmie transportowej przed wysłaniem samochodu. Oczywiście na tyle głupi nie jestem.. ok już mi sprawę trochę rozjaśniło na jakiej zasadzie to działa dzięki :)

Witam Was.
Właśnie dziś prawie moi rodzicie nabrali się na tą ofertę:

Nissan Pathfinder R51 2.5 dci

Jest to dokładnie to samo ogłoszenie o których mówicie.
Napisałam e-mail i dostałam odpowiedź taką:

Wyłącz dla następującego języka: angielski
Przykro mi, ale moj język polski nie jest bardzo dobra, więc napisalem w języku angielskim. Proszę uzywac: http://translate.google.pl/
Jesli to mozliwe, proszę mi odpowiedziec w języku angielskim.

The car runs perfectly and stands in perfect condition . I never had any problems with the engine and has no accidents .
I live in Billingham , United Kingdom with my family , but I bought the car from Poland , because for the last 4 years I have worked at Cardiovacular Surgery and Transplantation Department , in Warsaw Hospital . The car has all the documents and registration numbers of your country . I have taken the car with me , with the intention of registering but I didn't know that here the taxes are very high because the steering wheel is on the left side , and anyway here I have the family car and I do not need a second car . I am agree to transport the car to your address on my costs .

Kind regards ,
Leonard Smith

Nissan Pathfinder 2.5 dci , 28 900 PLN

Rocznik: 2008
km : 94.790
Rodzaj paliwa: olej napedowy
Silnik: 2500 cm3 (Moc 172 KM / 127 kW)
Skrzynia biegow: manualna
Kolor: szary-metallic

Zdjecia:

Postimage.org / gallery - 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

!!!!!!Tak więc uwaga takich ogłoszeń jest więcej!!!!!!

Pojawił się nowy sposób na wyłudzenie pieniędzy "na auto", opisze to tak.
Znajomy znalazł sobie auto w Londynie, kierownica po lewej stronie, nie bity, niska cena, blisko eurotunelu ;-)

na pytanie jak kupić, sprzedający zaproponował:

opcja nr. 1 - płacisz i dostarczamy pod dom
opcja nr. 2 - podpisujesz weksel, dostarczamy, płacisz przy odbiorze, zwracamy weksel

Jako ze opcja nr 2 wydawała sie koledze bezpieczniejsza, wybrał ją

efekt:

Auto przyjechało na lawecie z kluczykami, zapłacił "laweciarzowi" dokumenty miały dojść w ciągu 3 dni kurierem. Oczywiście nic nie doszło, auto znikło spod domu po 2 godzinach od przekazania pieniędzy, obecnie zastanawia się kiedy zadzwoni komornik z żądaniem wykupu weksla.

Ostatnia edycja:
Proste, nic nie płacić, nic nie podpisywać do momentu, aż nie ma dokumentów, samochodu pod domem i spisanej umowy.

Niezła akcja, kasa nie do odzyskania

Apropo "sprzedawcy" od Nissana Pathfinder to on podaje do wpłaty nr rachunku w UWAGA!!! polskim banku BZ WBK (oddział w Bielsku Podlaskim, adres w Białymstoku), nr rachunku rzeczywiście jest BZ WBK, kwota jest dosyć wysoka więc karta prepaid odpada. Jakim cudem ktoś (oszust) przyjmuje wpłaty na realny rachunek w polskim banku i ten proceder sobie trwa w najlepsze, sprawdzałem nr rachunku już ktoś go umieścił w sieci w październiku... Ponadto oszust nieudolnie preparuje dokumenty tj. prawo jazdy oraz paszport/dowód osobisty (to angielskie dokumenty), zmienia imię i nazwisko - widać inną czcionkę i na chama wstawiony tekst... Moim zdaniem oszust jest polakiem, coś tam zna angielski albo na "tłumacza" - może wspólnika. Spreparował również stronę firmy logistycznej i tu albo zna się na informatyce/stronach www albo znowu ma kogoś kto ogarnia temat, strona hostowana na darmowym serwerze.

Zaczyna się usilna próba znalezienia winnego kiedy winni całej sytuacji są sami kupujący. Jesteśmy naiwni i bezmyślni a takie są efekty. W dobie gdzie "co drugie podwórze" stoi po 5 samochodów na sprzedaż szukamy nierealnego i niemożliwego i dajemy wiarę w to że oto nam się trafiła jedyna i niepowtarzalna perełka w całym bagnie.
Jesteśmy idiotami - bo tak to trzeba nazwać.

paukuuu napisał:
Witam Was.
Właśnie dziś prawie moi rodzicie nabrali się na tą ofertę:

Nissan Pathfinder R51 2.5 dci

Jest to dokładnie to samo ogłoszenie o których mówicie.
Napisałam e-mail i dostałam odpowiedź taką:

Wyłącz dla następującego języka: angielski
Przykro mi, ale moj język polski nie jest bardzo dobra, więc napisalem w języku angielskim. Proszę uzywac: http://translate.google.pl/
Jesli to mozliwe, proszę mi odpowiedziec w języku angielskim.

The car runs perfectly and stands in perfect condition . I never had any problems with the engine and has no accidents .
I live in Billingham , United Kingdom with my family , but I bought the car from Poland , because for the last 4 years I have worked at Cardiovacular Surgery and Transplantation Department , in Warsaw Hospital . The car has all the documents and registration numbers of your country . I have taken the car with me , with the intention of registering but I didn't know that here the taxes are very high because the steering wheel is on the left side , and anyway here I have the family car and I do not need a second car . I am agree to transport the car to your address on my costs .

Kind regards ,
Leonard Smith

Nissan Pathfinder 2.5 dci , 28 900 PLN

Rocznik: 2008
km : 94.790
Rodzaj paliwa: olej napedowy
Silnik: 2500 cm3 (Moc 172 KM / 127 kW)
Skrzynia biegow: manualna
Kolor: szary-metallic

Zdjecia:

Postimage.org / gallery - 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

!!!!!!Tak więc uwaga takich ogłoszeń jest więcej!!!!!!

Dobrze, ze tylko prawie sie nabrali. To jest retardglish, a nie english. Mieszka UK i z pewnoscia tez twierdzi, ze jest nawet Anglikiem. Jego angielski jest zenujacy. Ja pare dni temu mialem podobna sytuacje, ale nie z samochodem. Sprzedawalem telefon na jednym z portali aukcyjnych. Metoda troche ciekawsza niz tutaj zaprezentowana. Z racji tego, ze wolalem odbior osobisty, to nawet sie nie klopotalem z wystawianiem na allegro. Odzywa sie do mnie gosc, PODOBNO z UK i pyta ile chce za telefon. Okreslilem cene ( prosil o przeliczenie na EURO - Anglik, ktory chce zaplacic w euro ). Przystal na nia, mowi, ze robi przelew juz. Odczytalem te wiadomosc po paru godzinach wraz z kolejnymi. Zrobil pseudo przelew, potem przyszlo pseudo potwierdzenie z darmowego hostingu na domene podobna do banku rbc z rownie fatalnym angielskim. W mailu byla informacja, ze kwota w EURO zostanie do mnie przelana na rachunek jak wysle do banku potwierdzenie nadania paczki :D I UWAGA w 3 godziny od przeslania paczki pieniadze zostana u mnie zaksiegowane. Plakalem ze smiechu. IP oczywiscie polskie, nawet sie nie klopotal by je szyfrowac. Generalnie debilizm. Co do zakupu samochodow. Drodzy Panstwo przestancie kupowac cos z przedplata czego w zyciu na oczy nie widzieliscie. Przyklad z ta laweta - rewelacja. Zaplaciles za auto bez dokumentow. Rownie dobrze mogles kupic kradziony samochod.

nie wiem czy zgłaszać to na policję czy gdzie. na razie bawię się z nimi pisząc że jestem zainteresowany, że super i wysyłam juz kase ale najpierw chce zdjęcia zobaczyć świeże i zdjęcia dokumentów

przysłali naprawdę fantastyczne dokumenty faktury zlecenia itp, firma któa ma przekazać mi samochód to
Tracking - EFS Cargo LTD

echh gdyby ktoś chciał sobie poczytac maile od nich to z chęcią udostępnię

w jaki niby sposób miałbym kase stracić?
Moim zdaniem powinno sie takie rzeczy zgłaszać na Policje, to są wyłudzenia i jawne oszustwo, trzeba ludzi chronić. choć pewnie policja oleje sprawe

Powrót