Samochód zastępczy z OC sprawcy

• Autor wątku Autor wątku frew
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

frew

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam.
Miesiąc temu mój samochód uczestniczył w kolizji. Sprawcą był zestaw pojazdów (ciągnik z naczepą) to naczepa uszkodziła moje auto. Polisjant który był na miejcu powiedział że należy zgłosić szkodę na naczepę. Tak na marginesie ciągnik ubezpieczony w Compensie a naczepa w Allianz. Zgłosiłem szkodę w compensie i dostałem auto zastępcze. Swój samochód wsatilem do mechanika. Przez 30 dni nie ruszyli z tematem naprawy bo nie było zgody na wycenę. Po miesiącu przysłali pismo że odmawiają wypłaty odszkodowania bo to był zestaw pojazdów i odpowiedzialny jest ciągnik i należy zgłosić nową szkodę do Allianz co też uczyniłem. Po tygodniu dzwoni do nie ktoś z Allianz i mówi że zabierają mi auto zastępcze mówiąc że to ich za dużo już kosztuje i że ja powinienem bez zwłocznie naprawiać swoje auto.
Moje pytanie jest następujące. Czy obowiązują jakieś terminy w kwestii czasu naprawy, chociażby dłuższe oczekiwanie na części. Kolejki u mechaników czy opieszałość urzędników czy określenie bez włócznie dla ubezpieczyciela jest wystarczającym powodem żeby zabrać auto zastępcze.

dlaczego nie posłuchałeś policjanta? szkode nalezy usunąc jak najszybciej bez zbednej zwłoki. nie zdziw się jak za okres zanim zgłosiłeś szkode w Allianz bedziesz musiał zapłacić za uto zastepcze z własnej kieszeni.

slider2002 napisał:
dlaczego nie posłuchałeś policjanta?

Ponieważ policjant wykazał się brakiem wiedzy.

Zgodnie z art.37 Ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych:

Jeżeli szkoda zostaje wyrządzona ruchem zespołu pojazdów mechanicznych, ubezpieczeniem OC posiadacza pojazdu mechanicznego ciągnącego jest objęta szkoda spowodowana przyczepą, która:
1)
jest złączona z pojazdem silnikowym albo
2)
odłączyła się od pojazdu silnikowego ciągnącego i jeszcze się toczyła.

Skoro ciągnik był ubezpieczony w Compensa to szkoda winna być likwidowana w Compensa. Domniemywam, że to co napisałeś powyżej to czeski błąd.

W mojej ocenie jesteś w dość nieciekawym położeniu, bo ubezpieczyciel ciągnika nie jest winny temu, że zgłosiłeś szkodę z OC naczepy, czego zgodnie z przytoczonym przepisem nie powinieneś był robić.

Czy ubezpieczyciel ciągnika wydał już jakąś decyzję w Twojej sprawie?

Tak jest .coś źle przeczytałem. To idzie z OC ciągnika

@slider2002, nie odpowiedziałeś na moje pytanie:

pretor7 napisał:
@slider2002, nie odpowiedziałeś na moje pytanie:

Co mam napisać? To nie mój post i nie moja szkoda....

@slider2002, przepraszam Cię najmocniej. Pytanie było oczywiście do Użytkownika @frew.

Powrót