samowola budowlana a urzad

• Autor wątku Autor wątku stach12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
nazywac się może jak chce

muszą wydać Postanowienie w trybie Art. 61a. § 1 KPA

muglbys to blizej okreslic bo ja troche przez ostatni czas z powodow zdrowotnych wyszedlem z tematu dzieki

Czyli ma zlozyc skarge do sko na nie wszczecie postepowania

a co zrobic z podzialem dzialki

voyteg napisales odpowiedz i wycofales sie z niej dlaczego?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
"Zażalenie na niezałatwienie sprawy w terminie

Na podstawie art. 37 § 1 KPA składam zażalenie na niezałatwienie sprawy przez <nazwa i adres tego organu>.
Dnia <data> złożyłem podanie o wszczęcie postępowania administracyjnego w sprawie <opisujemy krótko, czego dotyczy sprawa> Do dnia dzisiejszego organ nie wydał w tej sprawie decyzji administracyjnej, czym naruszył zasadę zapisaną w art. 35 § 1 KPA Jeśli zdaniem organu moje żądanie było bezprzedmiotowe, to powinien burmistrz wydać Postanowienie zgodnie z Art. 61a. § 1., a nie odpowiadać pismem, czym pozbawił mnie prawa do zażalenia tego postanowienia
W załączeniu przekazuję kopię mojego podania wraz z potwierdzeniem złożenia go w kancelarii urzędu dnia <data>

Podpis"

voyteg dzieki
do sko bezposrednio czy za posrednictwem urzedu

ciąg dalszy walki z urzędem,
dowiedziałem się z drugiej reki o tym ze urząd w swoim planie, uchwalonym w zeszłym roku, przekwalifikował , pomimo zapewnień o żadnych zmianach , drogę do jako drogę wewnetrzna dojazdowa a cześć zajęta przez samowole sąsiada jako część usługową . Za te część zajętą przez pewien czas gmina pobierała opłaty ale po uchwaleniu planu nie pobiera żądnych opla .
Wystąpiłem wiec z zapytaniem do urzetu kiedy i na czyj wniosek dokonano przekwalifikowania tej dziatki z drogi na części miedzy innymi część zajętą jako część usługowa. Dostałem taka odpowiedz

INFORMACJA

odpowiedź

Treść dokumentu
Dotyczy: wniosku z dnia 03.07.2012r. o udostępnienie informacji publicznej.

W odpowiedzi na wniosek z dnia 03.07.2002r. o udostępnienie informacji publicznej uprzejmie informuję, że:

Ad.1. Dla terenu działki ozn. nr ewid. gruntu 296 w Rożniątowie obowiązują ustalenia „Miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego gminy Strzelce Opolskie dla wsi Rożniątów”, przyjętego Uchwałą Nr X/43/2011 Rady Miejskiej w Strzelcach Opolskich z dnia 25 maja 2011r. (Dz. Urz. Woj. Op. z dnia 8 lipca 2011r. Nr 73, poz. 923).
Działka położona jest w przeważającej części na terenie oznaczonym na rysunku planu symbolem KDW-2 oraz w pozostałych (niewielkich) częściach na terenach oznaczonych symbolami: KDG, KDL-4 i U.
Ustalenia szczegółowe dla KDW-2 określone są w § 32 uchwały, tj. cyt.: „§ 32. Ustala się tereny dróg wewnętrznych, wydzielone na rysunku planu liniami rozgraniczającymi oznaczone symbolami: KDW-1 do KDW-3, dla których określa się: (…)”.
Ustalenia szczegółowe dla KDG określone są w § 29 uchwały, tj. cyt.: „§ 29. Ustala się teren drogi publicznej – droga główna w ciągu drogi wojewódzkiej nr 409, wydzielonej na rysunku planu liniami rozgraniczającymi i oznaczonej symbolem KDG, dla której określa się: (…)”.
Ustalenia szczegółowe dla KDL-4 określone są w § 30 uchwały, tj. cyt.: „§ 30. Ustala się tereny dróg publicznych – drogi lokalne, wydzielone na rysunku planu liniami rozgraniczającymi i oznaczone symbolami: KDL-1 do KDL-5, dla których określa się: (…)”.
Ustalenia szczegółowe dla U określone są w § 17 uchwały, tj. cyt.: „§ 17. Ustala się teren zabudowy usługowej, wydzielony na rysunku planu liniami rozgraniczającymi i oznaczony symbolem U, dla którego określa się: (…)”.
Tekst uchwały i rysunek planu dostępne są na stronie głównej Biuletynu Informacji Publicznej Urzędu Miejskiego w Strzelcach Opolskich Strzelce Opolskie w zakładce „Plany, strategie, programy”.

Ad.2. Gminny Zarząd Mienia Komunalnego w Strzelcach Opolskich, jako jednostka statutowo uprawniona do gospodarowania nieruchomościami Gminy Strzelce Opolskie, wystąpiła z dwoma wnioskami o zmianę przeznaczenia działki ozn. nr ewid. gruntu 296
w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego w celu uregulowania stanu prawnego nieruchomości zainwestowanej podziemnym zbiornikiem przeciwpożarowym dla potrzeb mieszkańców wsi oraz fragmentem elewacji bocznej budynku usługowego zlokalizowanego na działce ozn. nr ewid. gruntu 297. Wnioski złożone zostały odpowiednio w dniu: 13.05.2010r. i 14.07.2010r. w trakcie procedury planistycznej związanej z sporządzaniem planu miejscowego.

Ad.3 Zgodnie z art.30 ust.1 ustawy z dnia 27 marca 2003r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (Dz.U. z 12 czerwca 2012r., poz.647) każdy ma prawo wglądu do studium lub planu miejscowego oraz otrzymywania z nich wypisów wyrysów.
Dokonanie czynności urzędowej, tj. wydanie wypisu i wyrysu z planu zagospodarowania przestrzennego podlega opłacie skarbowej na podstawie art.1 ust.1 ustawy z dnia 16 listopada 2006r. o opłacie skarbowej (Dz.U. z 2006r. Nr 225, poz.1635), który stanowi iż opłacie skarbowej podlega w sprawach indywidualnych z zakresu administracji publicznej dokonanie czynności urzędowej na podstawie zgłoszenia lub na wniosek.
Wykaz przedmiotów opłaty skarbowej, stawki tej opłaty oraz zwolnienia zawiera załącznik do ustawy o opłacie skarbowej.
W części I załącznika w pkt 51 określono stawkę opłaty skarbowej dla wydania wypisu lub wyrysu ze studium lub planu zagospodarowania przestrzennego, tj.:

51. Wydanie wypisu lub wyrysu ze studium lub planu zagospodarowania przestrzennego:
1) od wypisu:
a) do 5 stron - 30 zł.
b) powyżej 5 stron – 50 zł.
2) od wyrysu:
a) za każdą wchodzącą w skład wyrysu pełną lub rozpoczętą część odpowiadającą stronie formatu A4 – 20 zł.
b) nie więcej niż – 200 zł.

Wobec powyższego na Pana wniosek Burmistrz Strzelec Opolskich wyda wyrys z miejscowego planu przestrzennego po uprzednim uiszczeniu opłaty skarbowej.
Druk wniosku o wydanie wypisu i wyrysu z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dostępny jest na stronie głównej Biuletynu Informacji Publicznej Urzędu Miejskiego w Strzelcach Opolskich Strzelce Opolskie w akładce „Architektura i gospodarka przestrzenna”.
nasuwa się wiec pytanie ( mając na uwadze matactwo urzędu) czy jako mający interes prawny musiałbym buc poinformowany o wniosku o zmianie sposobu zagospodarowania tej działki
czy urząd w ten sposobi nie chce zalegalizować bezprawie

czy ur zad nie działał na niekorzyść podatnika w związku z tym ze nie pobierał żadnych opłat za zajęcie drogi

jak w takim razie zmusi urząd do odkręcenia tych decyzji ewentualnie gdzie to zaskarżyć.

dzięki za odpowiedz

stach12 napisał:
czy jako mający interes prawny musiałbym buc poinformowany o wniosku o zmianie sposobu zagospodarowania tej działki

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/D908C5FAB8

Zgodnie ze stanowiskiem doktryny i utrwalonym orzecznictwem po upływie terminu do wniesienia odwołania osoba, która nie brała udziału w postępowaniu, a twierdzi, że przysługuje jej w sprawie przymiot strony może się skutecznie bronić przez złożenie wniosku o wszczęcie postępowania wznowieniowego na zasadzie art. 145 § 1 pkt 4 Kpa.

w odpowiedzi na wniosek o wszczecie postepowania wznowieniowego dostalem taka odpowiedz

INNE PISMO

Dotyczy: wezwania i wniosku z dnia 16.07.2012r. o ponowne wszczęcie zmiany sposobu zagospodarowania działki nr 296 w .......

Treść dokumentu
W odpowiedzi na pismo z dnia 16.07.2012r. informuję, że:

1. dla terenu działki ozn. nr ewid. gruntu 296 w Rożniątowie obowiązują ustalenia „Miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego gminy Strzelce Opolskie dla wsi Rożniątów”, przyjętego Uchwałą Nr X/43/2011 Rady Miejskiej w Strzelcach Opolskich z dnia 25 maja 2011r. (Dz. Urz. Woj. Op. z dnia 8 lipca 2011r. Nr 73, poz. 923). Plan ten jest planem obowiązującym i stanowi przepis prawa miejscowego.
Zmiana przeznaczenia działek może nastąpić tylko w trybie zmiany obowiązującego planu.
W bieżącym roku Gmina nie zamierza przystąpić do sporządzenia zmiany obowiązującego planu, gdyż na zadanie to nie zostały przewidziane środki finansowe, a plan obowiązujący został uchwalony niedawno, w 2011r. Zatem wniosek Pana został włączony do ogólnego rejestru wniosków w sprawie zmiany planu miejscowego dla działki ozn. nr ewid. gruntu 296 w Rożniątowie.

Wykaz ten jest analizowany corocznie przez Komisje Rady Miejskiej oraz Burmistrza Strzelec Opolskich w okresie sporządzania projektu budżetu gminy.
Koszty sporządzania planu miejscowego obciążają budżet gminy, w związku z tym realizacja powyższego zadania jest uzależniona od posiadanych środków finansowych;

2. dla przedmiotowej działki nie zmienił się sposób jej zagospodarowania, w wyniku uchwalenia planu miejscowego, gdyż od terminu przystąpienia do sporządzania projektu planu i później nie nastąpiło żadne zainwestowanie działki. Wszystkie obiekty i urządzenia budowlane na tej działce istnieją od lat. Ustalenia planu zmieniły tylko przeznaczenie tych części działki, które zostały przeznaczone pod drogi publiczne: ozn. na rysunku planu symbolem KDG – drogę wojewódzką ul. Gogolińską i symbolem KDL- 4 – drogę powiatową - ul. Wolności, w celu doprowadzenia tych dróg do stanu zgodnego z rozporządzeniem w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie oraz przeznaczenie tych części działek, które były zainwestowane bądź urządzeniami budowlanymi lub częścią budynku w celu uregulowania stanu prawnego naszej nieruchomości, do którego mamy prawo tak jak każdy właściciel;

3. samo graniczenie działki z inną nieruchomością nie stanowi o tym, że jej właściciel ma przywołany w Pana piśmie „interes prawny”;

4. z dokumentacji planistycznej sporządzonej w trakcie opracowania projektu planu miejscowego wynika, że w postępowaniu tym czynnie uczestniczył pan podpisujący się jako S. Pan S brał udział w dyskusji publicznej przeprowadzonej w dniu 04.01.2011r. (protokół z dyskusji publicznej i lista obecności). Również w toku postępowania została złożona uwaga do projektu planu za pomocą poczty elektronicznej przez P.P. Sa i B P zam. R. Wobec tego nie polega na prawdzie Pana stwierdzenie, że „o zmianie sposobu zagospodarowania tej działki nie zostaliśmy także poinformowani w trakcie ustalania planu miejscowego zagospodarowania w maju 2011r.(…)’’ gdyż postępowanie w sprawie sporządzania projektu planu zawsze jest przeprowadzane z udziałem społeczeństwa, a z dostępnych dokumentów wynika, że zarówno miał Pan możliwość brać udział w tym postępowaniu, jak i brał Pan udział w postępowaniu, co zostało odnotowane w protokole i poświadczone podpisem;

5. nie mogę odnieść się do przywołanej w Pana piśmie rozmowy z maja 2011r. odbytej w Biurze Architekta gdyż odległy termin, duża liczba spraw i duża liczba osób przychodzących do Biura Architekta spowodowała, że fakt odbycia tej rozmowy i jej treść nie została przez pracowników zapamiętana. Niemniej jednak stwierdzenie „urząd wprowadził nas w błąd” wyniknęło zapewne z odmiennej interpretacji przekazanych wyjaśnień.

Co z tym zrobic

Ostatnia edycja:
rownoczesnie z tym pismem dostalem drugie

Dotyczy: wniosku z dnia 18.07.2012r. cyt.: „o wznowienie postępowania zmiany sposobu zagospodarowania działek 296 i 301 w Rożniątowie”.

Treść dokumentu
Nawiązując do złożonego przez Pana wniosku z dnia 18.07.2012r. informuję, że zmiana sposobu zagospodarowania działek ozn. nr ewid. gruntu: 296 i 301 w Rożniątowie, rozumiana jako zmiana przeznaczenia działek, może nastąpić tylko w trybie zmiany obowiązującego miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego.

Sporządzenie miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub jego zmiany następuje w oparciu o przepisy ustawy z dnia 27 marca 2003r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (Dz. U. z 2012r., poz. 647). Przepisy Kodeksu postępowania administracyjnego w przypadku procedury planistycznej nie mają zastosowania.

Wobec powyższego, złożony przez Pana wniosek w sprawie zmiany sposobu zagospodarowania ww. działek został dołączony do ogólnego rejestru wniosków o sporządzenie zmiany planu.

Wykaz ten jest analizowany corocznie w okresie sporządzania projektu budżetu gminy.
Koszty sporządzenia planu miejscowego obciążają budżet gminy, w związku z tym realizacja powyższego zadania jest uzależniona od posiadanych środków finansowych oraz przyjęcia przez Radę Miejską zadania na dany rok.

Jednocześnie informuję, że organem właściwym w sprawie nadzoru i kontroli nad przestrzeganiem przepisów prawa budowlanego, tj. organem nadzoru budowlanego, jest Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego z siedzibą przy ul. Krakowskiej 49, 47-100 Strzelce Opolskie.

pomimo ze nie skladalem zadnego wniosku ozmiane planu zagospodarowania terenu

stach12 napisał:
w odpowiedzi na wniosek o wszczecie postepowania wznowieniowego dostalem taka odpowiedz

oczywiście zażalenie na niesałatwienie sprawy do SKO

skoro ządał pan wznowienia, organ powinien wydać postanowienie, a nie pisac listownego poematu

"Zażalenie na niezałatwienie sprawy w terminie

Na podstawie art. 37 § 1 KPA składam zażalenie na niezałatwienie sprawy przez <nazwa i adres tego organu>.
Dnia <data> złożyłem podanie o wznowienie postępowania administracyjnego w sprawie <opisujemy krótko, czego dotyczy sprawa>

Organ administracji publicznej powinien w tym zakresie wydać Postanowienie w trybie art. 149 § 3 KPA, a nie odpowiadać zwykłym pismem. Brak wydania Postanowienia pozbawia mnie prawa do złożenia zażalenia na te postanowienie.

Tym samym organ naruszył zasadę zapisaną w art. 35 § 1 KPA. W załączeniu przekazuję kopię mojego podania wraz z potwierdzeniem złożenia go w kancelarii urzędu dnia <data>

Podpis"

stach12 napisał:
pomimo ze nie skladalem zadnego wniosku ozmiane planu zagospodarowania terenu

w takim razie to nadgorliwość organu i te pismo można włożyć do segregatora na pamiątkę :)

stach12 napisał:
czy pinb winnien mnie jako strone powiadamiac o kontroli o ktorej mowa w w pismie

tak

a jeśli nić pan nie dostanie przez 2 tygodnie, to zażalenie na niezałatwienie sprawy do WINB

dostałem dziś z WSA odpowiedz pinb na oskarżenie bezczynnosci ze stycznia tego roku
i,budowlany 1a.jpg | franz007 | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl
inspekt 2a.jpg | franz007 | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl
inspektor 3a.jpg | franz007 | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl

w związku z tym ze odpowiedz jest pokręceniem faktów i inspektor zarzuca mi utrudnianie prowadzenia postępowania czy muśże się odnieść do tego czy raczej winienem przejść nad tym do porządku dziennego.
czy utrudnianie prowadzenia posterowania nie jest rzecz karalna albo wykroczeniem.

Ostatnia edycja:
stach12 napisał:
czy muśże się odnieść do tego czy raczej winienem przejść nad tym do porządku dziennego.

może pan - jeśli pan chce, ale w skardze na bezczynność sąd bada tylko czy była bezczynność, zaś wcale nie zajmuje się tym co było w toku postępowania

czyli skarga na bezczynność dotyczy tylko tego, czy organ wydał decyzję w terminie i nie ma znaczenia, czy decyzja ma sens

to czy decyzja ma sens, sąd bada w skardze na decyzję

stach12 napisał:
czy utrudnianie prowadzenia posterowania nie jest rzecz karalna albo wykroczeniem.

udział w postępowaniu jest pana prawem

Zadalem ponownego wszczecia postepowania, ktore to pinb zakonczyl kontrola wykonania rozbiorki. O Kontroli nie byl nikt ze stron postepowania zawiadomiony i w naszej ocenie po rozbiorce pozostal mur i mur graniczny ktory to w wyniku samowoli zostal uszkodzonyi grozi zawaleniem. Musze wtym miejscu nadmienic ze mur graniczny sluzyl jako jedna ze scian samowoli. Dla PinB spraw ta jest zakonczona i "oparta o barek" a my to sie ciagle czepiamy.

ciąg dalszy #371
Na moja skargę do SKO, SKO zażądało dokumentacji sprawy, urząd takowa wysłał a ja dostałem kopie. Musze stwierdzić ze urząd bardzo skrótowo potraktował te sprawę nie ujawniając całej genezy tej sprawy .
Czy ja w takim razie mogę się odnieść do tego i przesłać brakujące dokumenty.
Czy urząd jak stwierdza nie wydawał decyzji co do planu zagospodarowanie nie powinien mojego wniosku przesłać do organu który taka decyzje wydawał.
CCI20120914_00000.jp...jpg | franz007 | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl

Jakie są szanse ze SKO przychyl się do mojego zażalenia na niezałatwienie sprawy.

Powrót