samowola budowlana a urzad

• Autor wątku Autor wątku stach12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
to prosze mo powiedziec gdzie sie taki termin okresla

A może decyzja ma nadany rygor natychmiastowej wykonalności? Wtedy nie ma znaczenia odwołanie.

stach12 napisał:
to prosze mo powiedziec gdzie sie taki termin okresla

Tam się określa gdy wymaga tego przepis.

Np. w art. 66 pr. bud., który tu nie ma zastosowania:

art. 66
1. W przypadku stwierdzenia, że obiekt budowlany:
1) może zagrażać życiu lub zdrowiu ludzi, bezpieczeństwu mienia bądź środowiska albo
2) jest użytkowany w sposób zagrażający życiu lub zdrowiu ludzi, bezpieczeństwu mienia lub środowisku, albo
3) jest w nieodpowiednim stanie technicz*nym, albo
4) powoduje swym wyglądem oszpecenie otoczenia

– właściwy organ nakazuje, w drodze decyzji, usunięcie stwierdzonych nieprawidłowości, określając termin wykonania tego obowiązku.

W innych przypadkach działa ogólna zasada:

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/0A3658CD5F

Obowiązek wynikający z decyzji staje się wymagalny w dwóch sytuacjach:
* jeżeli decyzja, którą nałożono obowiązek stała się ostateczna i nie doszło do wstrzymania jej wykonania, albo
* jeżeli decyzja, którą obowiązek został nałożony wprawdzie nie jest ostateczna, ale nadano jej rygor natychmiastowej wykonalności lub jest natychmiast wykonalna z mocy prawa.
Decyzją ostateczną jest, w myśl art. 16 § 1 kpa decyzja, od której nie służy odwołanie w administracyjnym toku postępowania.

Dlatego w tej "grze" nie możesz oczekiwać pomocy podając jedynie, że twój przeciwnik wykonał posuniecie np. wieżą.
Musisz podać, na które pole ją postawił czyli max dokładnie a to zapewnia skan całej decyzji.
Inczej szybciutko przegrasz.

Ostatnia edycja:
to jest link do decyzji decyzji pnb
64da70e1d721af32.html
czy mozesz cos wiecej na ten temat powiedziec? Dzieki za odpowiedz

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/64da70e1d721af32.html czy

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Hmm, moim zdaniem decyzja jest w porządku. Nie widzę tutaj podstaw do jej uchylenia przez organ II instancji.

Podczepię się pod wątek.
Złożyłem pismo do PINB o sprawdzeniu legalności budowy słupów energetycznych na moim polu.
Ile czasu zakład energetyczny ma na dostarczenie dokumentów czy odpowiedzi do PINB ?
PINB wciągu 30 dni musi mnie poinformować o toku postępowania ?

prestig napisał:
Podczepię się pod wątek.

Proponuję założyć inny wątek.

art. 36 KPA - tyle czasu ma PINB
art. 37 KPA - co zrobić, jeśli nic nie robi

w sprawie tych slupow to bym proponowal zajrzec na wczesniejsze strony mojego watku i zlozyc wniosek o wznowienie postepowania na budowe tych slupow bomoze bylo a zostales pominiety jezeli pinb jest niekompetentna to musi to przeslac do odpowiedniego urzedu a wtedy nie traci sie terminu . Wtedy taleznie od odpowiedzi czeba podjac odpowiednie kroki
wszystko to jest napisane w moim watku przeczytaj jezeli czegos nie rozumiesz wtedy pytaj a napewno ktos da ci kakretna odpowiedz.

Ja tez sie wiele nauczylem ale przedewszyskim czeba sie uzbroic w cierpliwosc mamy w kazdym przypadku do czynienia z urzednikiem, mniej lub wiecej stroniczym i przekupnym, Ktory ponadwszystko szanuje swoja prace i urzednicze bierki " kto sie pierwszy ruszy ten przegrywa.

Strona pierwsza sie otwiera ale czeba otworzyc obrazek w nowym oknie nie przyciskac na link

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jakas czarna magia musi oddziaływać na pierwsza stronę, za cholere nie chce pokazać zdjęcia. W kolekcji zdjeć na fotosiku również niema tego zdjęcia.

art. 35
§ 1. Organy administracji publicznej obowiązane są załatwiać sprawy bez zbędnej zwłoki.

Babka z gminny miesiąc czasu wybierała się do archiwum - tylko jak jej udowodnić zbędną zwłokę :) martwy przepis

art. 35
§ 5. Do terminów określonych w przepisach poprzedzających nie wlicza się terminów przewidzianych w przepisach prawa dla dokonania określonych czynności, okresów zawieszenia postępowania oraz okresów opóźnień spowodowanych z winy strony albo z przyczyn niezależnych od organu.

Czyli mogę czekać tak 2 miesiące :)

stach12 pierwsze co zrobiłem to przeczytałem cały Twój temat :)
Z tymi moimi słupami nie mam co wznawiać postępowania. Potrzebuję jedynie jakiś informacji o nich, żeby z pustymi rękami do sądu nie iść. Jeśli zakład energetyczny tak jak inne urzędy nie będzie miał żadnej dokumentacji - to super :)

voyteg dzięki za pomoc, ale nadal nie wiem, jaki termin PINB daje na dostarczenie dokumentacji. Wiem że to mi do niczego nie jest potrzebne, ale chciałbym wiedzieć czy też PINB traktuje ZE jak świętą krowę.

o ile stach12 = Krzysztof P. to ta decyzja jest dla nich ok.
co do terminu jej wykonania to por. mój post z cytatem NSA powyżej.

prestig napisał:
voyteg dzięki za pomoc, ale nadal nie wiem, jaki termin PINB daje na dostarczenie dokumentacji.

bez zbędnej zwłoki, a graniczne terminy sa jednoznacznie opisane w art. 36 KPA

dzisiaj dzwoniłem do PINB, sprawa nieruszona - inspektor tłumaczył się urlopem :) Wysłałem więc zażalenie do WINB. Po powrocie z poczty otrzymałem telefon że na jedno pole posiadają dokumentacje. Połowa sprawy załatwiona w kilka godzin, na którą musiałem czekać 40 dni :)

voyteq chodziło mi o to że PINB chcę dokumentacje od prywatnej osoby. Czyli na pewno nie dają 30 dni, tylko tydzień lub dwa.

gdzie zaskarzyc brak odpowiedzi na wniosek do rady miasta

Powrót