samowola budowlana a urzad

• Autor wątku Autor wątku stach12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
braku odpowiedzi na wniosek o ponowne rozpatrzenie skargi w komisji rewizyjnej na soltyca ktory podlega burmistrzowi.

1.do kogo składać skargę na PINB w sprawie nieuznania za stronę jako sąsiada, przy samowolnej zmianie sposobu użytkowania?
2.czy nieuznanie za stronę jako sąsiada może być spowodowane obowiązującym MPZP?

1. w 2004r. starosta nie wnosi sprzeciwu na wykonanie robót oraz zmianę sposobu użytkowania budynku.
a.do zgłoszenia dołączono projekt zagospodarowania działki z narysowaną drogą pożarową i miejscami postojowymi.
b.w odpowiedzi na zgłoszenie i w opisie technicznym:
- konieczne jest wybudowanie drogi pożarowej oraz planuje się X miejsc postojowych.
-roboty budowlane objęte niniejszym zgłoszeniem należy wykonać przed przystąpieniem do zmiany sposobu użytkowania.
2.inwestor przystępuje do użytkowania bez wybudowania drogi pożarowej i miejsc postojowych, parkuje kilkadziesiąt samochodów na nieutwardzonym gruncie.
3.zgłaszam do PINB wykorzystanie terenu jako parking bez wymaganego dostosowania określonego w przepisach rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12. 04 .2002r.w sprawie warunków technicznych .
4.PINB po zażaleniu do WINB na bezczynność, w 2011 odmawia wszczęcia postępowania w sprawie parkingów na działce.
5.co robić dalej
-

Złożyć zażalenie na postanowienie PINB o odmowie wszczęcia postępowania.

1. PINB powołuje się na art. 123 i art. 61a §1 Kpa oraz art. 83 PB
na jaki art. ja mogę się powołać ?
2.pisać zażalenie na podst. art.37 §1 ,czy tylko "zażalenie"

zażalenie na podstawie art. 61a §2 Kpa.

aldona 1 napisał:
2.czy nieuznanie za stronę jako sąsiada może być spowodowane obowiązującym MPZP?

w wyroku NSA z 2011-04-06 II OSK 573/10
przypomniano że:

W wyroku z dnia 8 stycznia 2008 r., II OSK 1810/06 (publ. w Lex nr 466064) Naczelny Sąd Administracyjny wyraził pogląd, że "miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego musi być brany pod uwagę jako ewentualne źródło norm prawnych uzasadniających uznanie określonych podmiotów za stronę postępowania administracyjnego"

aldona 1 napisał:
1. w 2004r. starosta nie wnosi sprzeciwu na wykonanie robót oraz zmianę sposobu użytkowania budynku.
a.do zgłoszenia dołączono projekt zagospodarowania działki z narysowaną drogą pożarową i miejscami postojowymi.
b.w odpowiedzi na zgłoszenie i w opisie technicznym:
- konieczne jest wybudowanie drogi pożarowej oraz planuje się X miejsc postojowych.
-roboty budowlane objęte niniejszym zgłoszeniem należy wykonać przed przystąpieniem do zmiany sposobu użytkowania.
2.inwestor przystępuje do użytkowania bez wybudowania drogi pożarowej i miejsc postojowych, parkuje kilkadziesiąt samochodów na nieutwardzonym gruncie.
3.zgłaszam do PINB wykorzystanie terenu jako parking bez wymaganego dostosowania określonego w przepisach rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12. 04 .2002r.w sprawie warunków technicznych .
4.PINB po zażaleniu do WINB na bezczynność, w 2011 odmawia wszczęcia postępowania w sprawie parkingów na działce.
5.co robić dalej
-

jaki, w tym wypadku został naruszony przepis prawa poza rozporządzeniem Ministra Infrastruktury?

Nie rozumiem tego wyroku moze by go ktos skomentowal np oby-wa-tel

dzisiaj dostalem pismo z starostwa do ktorego to przeslalem wnioski,odeslane mi przez pinb,
o wznowienie pozwolenia na budowe na sasiednich dzialkach. i nie wiem jak na te zadania
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4a07321618315853.html
w termin 7 dni odpowiedziec.
dotyczy to 3 dzialek sasiednich przy czym dostalismy w 2000r
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6f93f0bbbe643156.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ddd283fce382c565.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2f3776e4e53477f4.html
bylo to jedyne pismo zwiazane z budowa na tej dzialce.
A chodzi o formalne stwierdzenie, ze nie bylo zadnego pozwolenia na budowezeby wszczac proces samowoli budowlnej

jak to poradzil mi wczesniej voyteg

Ostatnią edycję dokonał moderator:
stach12 napisał:
dzisiaj dostalem pismo z starostwa do ktorego to przeslalem wnioski,odeslane mi przez pinb,
o wznowienie pozwolenia na budowe na sasiednich dzialkach. i nie wiem jak na te zadania
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4a07321618315853.html
w termin 7 dni odpowiedziec.

odnoszę wrażenie, że to urzędowa spychologia, bo skąd ma pan znac numer decyzji, której pan nie otrzymał?

zatem proponuje odpowiedzieć tak:

w nawiązaniu do pisma.... na podstawie art. 6 KPA proszę o podanie podstawy prawnej państwa żądania dotyczącego wskazania numeru decyzji.

Zgodnie z art. 78 § 4 KPA w związku z art. 80 KPA fakty znane organowi z urzędu nie wymagają dowodu, na którym to ciązy obowiązek zebrania całego materiału dowodowego.

ewentualnie http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/28BC78FC1B

Ostatnia edycja:
dzieki voyteg za odpowiedz

nastapila pomylka art 77§ 4 a nie 78§4 KPA

1. Jeśli gmina była właścicielem działki gruntu to miała prawo odsprzedania.
2. Interesem prawnym zaś w tym przypadku jest (jak sądzę) samowolne wykonanie robót budowlanych. Zatem należałoby zawiadomić Powiatowego Inspektora Nadzoru Budownictwa o fakcie wykonywania takich robót. Interesem faktycznym może być niezachowanie odległości rozbudowy(czy nadbudowy) od granicy działki,zagrożenia pożarowe wynikające z rozbudowy, brak warunków zabudowy i pozwolenia na budowę z wcześniejszym zawiadomieniem stron, a więc i stacha 12, naruszenie prawa stacha12 do prawidłowego korzystania ze swojej własności, i tak dalej. Stachu12 może by skorzystał z porady miejscowego budowniczego. On z dokumentów i z wizji lokalnej może wyciągnąć wnioski do zawiadomienia PINB.

artisan 3D dzieki za wpis ale mala uwaga do ciebie
przeczytaj najpierw wszystkie posty a potem sie wypowiadaj bo nie zawsze to co piszesz jest na miejscu .

Gmina droga dojazdowa zostaje nagle bez wczesniejszego uprzedzenia przed dwoma dniami remontowana.Zostal mi praktycznie zablokowany dojazd do dzialki.
Czy ja sobie musze na to pozwolic i co moge wtej sytuacji zrobic.

Zgłoś na policję, że zablokowali tobie jedyny dojazd do nieruchomości.

Powinieneś dostać odpowiedź na piśmie (przynajmniej uchwałę w sprawie rozpatrzenia skargi wraz z uzasadnieniem).

Powrót