samowola budowlana a urzad

• Autor wątku Autor wątku stach12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
voyteg napisał:
te artykuły to podstawa faktyczna, zaś w uzasadnieniu należy podać okoliczności faktyczne znane wnioskodawcy.

a w ogóle postępowanie było?

Nie wiem, czy było postępowanie.Przypuszczam, że było lub jest teraz prowadzone.

aldona 1 napisał:
Nie wiem, czy było postępowanie.Przypuszczam, że było lub jest teraz prowadzone.

to należy najpierw formalnie o to spytać :)

voyteg napisał:
to należy najpierw formalnie o to spytać :)

Zamiast zapytać organ wprost, napisałam wniosek o wznowienie postępowania w sprawie budowy.
Sprawa dotyczy budowy miejsc parkingowych i drogi pożarowej.
Nie jest jeszcze nic wybudowane ale gromadzone są materiały, a że taka budowa przebiega szybko, złożyłam w/w wniosek aby nie przegapić , ponieważ do tej pory byłam pomijana jako strona przy poprzednich postępowaniach dotyczących budowy na sąsiedniej działce.Myślałam, że i teraz tak będzie i mnie pominięto.
Na to organ wezwał mnie do usunięcia braków, które podałam w poprzednich postach.

1.Czy odpowiedź organu na "żądanie uznania za stronę"powinno przyjąć formę konkretnej odpowiedzi?
2.Ja otrzymałam pismo, w którym było podane:jak uznamy panią za stronę to zawiadomimy stosownym zawiadomieniem.
3.Czy taka odpowiedź jest bezczynnością organu?

Voyteg mam pismo urzedowe stwierdzajace ze latach 1999-2011 nie bylo wydawane zadne pozwolenie na budowe czyli sasiad sam na wlasna reke wybudowal ten obiekt .
Jak odpowiednio zredagowac to pismo do pinb zeby ci mu to nakzali rozebrac a nie mogli tego zalegalizowac. Jak bys mogl pomoc albo jakis typ dac bylbym wdzieczny.
dzieki

wniosek w sprawie wszczęcia z urzędu postępowania samowoli budowlanej i dołączyć te pismo urzędowe
nie można nakazać organowi wydania konkretnej decyzji

może się przyda te orzeczenie

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/0406C994D0

Przepisy prawa budowlanego mają charakter bezwzględnie obowiązujący w tym sensie, że obiekty budowlane wykonane niezgodnie z warunkami w nich określonymi (samowolnie), nie mogą być legalizowane inaczej jak w trybie ustawowym. Legalizacja na podstawie przepisów prawa budowlanego nie przewiduje prowadzenia mediacji ze stroną celem rozważenia i uwzględnienia w rozstrzygnięciu sytuacji osobistej strony czy też powodów naruszenia przez nią przepisów budowlanych. Dlatego również kwestia nieświadomości prawnej dotyczącej obowiązku uzyskania pozwolenia na budowę nie ma żadnego znaczenia przy ocenie dopuszczenia się samowoli budowlanej.

Ostatnia edycja:
woyteg!
a czy na wniosek o wszczecie z urzedu postepowania samowoli budowlanej na tym terenie musze dostac odpowiedz?

Znając życie, to organ odpowie lakonicznym i wymijającym pismem, a wtedy skarżymy do organu nadrzędnego.

Normalnie, to organ powinien wszcząć postępowanie, a wtedy za dwa miesiące wnosimy o dostęp do treści decyzji, ponieważ ta stanowi informację publiczną.

Voyteg!
a czy moge w tej sytuacji wystapic o cofniecie koncesji na dzialalnosc gospodarcza - gastronomiczna - na tym terenie.

a kto udzielił koncesji iw jakim trybie?

tego to ja nie wiem -prawdopodobnie gmina

moze ktos wie czy gmina jako wlasciciel utwardzajac droge( zmianna rodzaju nawierzchni z nieutwardzonej) musi miec pozwolenie czy zgloszenie czy nie musi miec zadnego rodzaju pozwolenia.
Czy dopuszczalne jest by na drodze byl stopien wysokosci do 15cm stwazajacy mozliwosc potkniecia a tym samym jest bariera architektoniczna. musze dodac ze ten stopienjest wmiejscu nieoswietlonym i byl przyczyna upadku mojej tesciowej.

stach12 napisał:
a co to jest interes prawny?

Panie, "interes prawny" to jest pretekst dla chlamu urzedniczego do nierobienia niczego z powodu twierdzenia, ze "nie masz Pan interesu prawnego".

Mam pytanie czy instytucjom panstwowym wolno nieprzestrzegac prawa np. budowlanego i jakie przepisy to reguluja,
A jezeli nieprzestrzegaja tego rprawa to jaki jest tryb nawrucenia ich na droge tego prawa.

Aldona 1 - zrozumcie, że samowolna / w Twoim przekonaniu/ zmiana sposobu użytkowania MUSI być poprzedzona samowolą budowlaną - inaczej nie będziesz stroną w sprawie.

Taka jest logika przepisów.

fortunat napisał:
Aldona 1 - zrozumcie, że samowolna / w Twoim przekonaniu/ zmiana sposobu użytkowania MUSI być poprzedzona samowolą budowlaną - inaczej nie będziesz stroną w sprawie.

Taka jest logika przepisów.

????????????????????????

A czy ktoś wie, czy wytyczenie parkingu (kijek +linka)przez właściciela nieruchomości,to jest już rozpoczęcie budowy?W prawie stoi,że wytyczenie geodezyjne to już jest rozpoczęcie budowy,a właściciel w tym wypadku nie jest geodetą .

Mam nastepne pytanie czy Gmina musi budowac wszystko z przepisami a skoro tego nie robi to jak ja do tego zmusic?

Powrót