samowola budowlana a urzad

• Autor wątku Autor wątku stach12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Czy gmina jako wlasciciel drogi musi dbac o bezpieczenstwo pasywne na tej drodze, czy moze pozostawic jeden stopien na chodniku wysokosci12-18 cm w miejscu nieoswietlonym stwarzajac w tej sposob niebezpieczenstwo potkniecia sie. Bo mnie dzisiaj przedstawiciel gminy powiedzial ze to jest ich teren i oni moga z tym zrobic co chca. Jakie przepisy to reguluja i jak te przepisy wyegzekwowac.

Czy moge wystapic o cofniecie pozwolenia na prowadzenie dzialalnosci gospodarczej na terenie samowoli budowlanej jezeli tak to na jakie przepisy sie powolac?

Działalność gospodarcza jest prawdopodobnie prowadzona na podstawie wpisu do ewidencji działalności gospodarczej. To nie jest żadne pozwolenie, tylko raczej zwykła formalność. Tutaj jest ewentualnie pole do popisu dla PINB, który może zabezpieczyć lokal, jeśli uzna, że zagraża on zdrowiu lub życiu osób, albo mieniu o znacznej wartości. Niemniej jednak, PINB-y stosunkowo rzadko korzystają z tego uprawnienia.

barteks2 czyli moze ta dzialalnosc prowadzic w nieskonczonosc i nic nie mozna na to zrobic

Moim zdaniem tak właśnie jest. Nie ma przepisów, które zakazywałyby prowadzenia działalności gospodarczej w samowoli budowlanej. Tutaj może działać tylko nadzór budowlany, który niestety zazwyczaj nie chce podejmować żadnych decyzji.

no to pinba do prokuratury z art. 231 k.k.
w związku z art. 81 prawa bud.

art. 81
1. Do podstawowych obowiązków organów administracji architektoniczno-budowlanej i nadzoru budowlanego należy:

1) nadzór i kontrola nad przestrzeganiem przepisów prawa budowlanego,

Ostatnia edycja:
Mijaja 2miesiace jak sasiad dostal nakaz rozbiorki szopy i nic sie nie dzieje .
co mozna z tym fantem zrobic zeby rozbiorka byla skuteczna.

Zgłosić do PINB i zażądać kontroli wykonania decyzji przez sąsiada. Oczywiście zakładam, że sąsiad nie złożył odwołania od decyzji dot. rozbiórki obiektu.

Na co sie powolac bo to dwaj znajomki sasiad i pinb,

A jak sasiad zlozyl odwolanie od decyzji czy musze byc otym zawiadomiony

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Art. 131 Kpa O wniesieniu odwołania organ administracji publicznej, który wydał decyzję, zawiadomi strony.

czy musze wnosic do pinb o ponowna decyzje na rozbiorke tego objektu bo z tego co widze to sasiadowi sie z tym nie spieszy?

Jako ze dezcyzja zostala wydana 30.05.br niedostalem zawiadomienia o odwolaniu wiec jak zmusic sasiada do rozebrania tego objektu.

Złożyć do PINB skargę w związku z niewykonaniem decyzji przez sąsiada.

Energetyka usadowila na moim terenie 1996 r bez zgody uwczesnego wlasciciela- mojego tescia- slup energetyczny. Slup ten jest w chwili obecnej zawada i chcielibysmy go usunac jak to zrobic zeby to mialo rece i nogi. Dodam do tego ze energetyka uwaza ze nie musiala miec zgody na usadowienie tego slupa na moim terenie. Ale skoro oni chca tyle kasy za nowe podlacze to czemu ja mam za darmo udostepniac moj teren w koncu ktos musi zrobic pozadek w papierach. Nastepna jest sprawa chodnika na mojej dzialce za ktory to w rok w rok place podatki.

Drogie Koleżanki i Koledzy, proszę o podpowiedź.Składam,,jako nie strona, do PINB skargę w celu wszczęcia postępowania na okoliczność samowolnej zmiany sposobu użytkowania nieruchomości na podstawie art.61 i 235 Kpa.Czy potem, gdy PINB nic nie zrobi,a dowiem się o tym na podstawie wniosku o dostęp do inf. publ. - będę miał prawo do zażalenia na podstawie art.37Kpa do WINB

Musi Pani wykazać posiadanie tzw. interesu prawnego (art. 28 Kpa). Wtedy organ powinien uznać za stronę, choć z doświadczenia wiem, że często są z tym problemy. Zażalenie może złożyć tylko strona postępowania.

W międzyczasie znalazłam jeszcze na tym forum takie informacje:cytuje

voyteg na Forum Prawnym

wzruszenie ostatecznej decyzji starosty

"nie strona" można złożyć skargę w celu:

a) wszczęcia postępowania z urzędu na podstawie art 61 § 1 i § 2 w związku z art. 235 KPA

b) wznowienia postępowania z urzędu na podstawie art. 147 w związku z art. 235 KPA

c) stwierdzenia nieważności decyzji z urzędu art. 157 § 2 w związku z art. 235 KPA

selsowa
Użytkownik

a PINB musi odpowiedzieć na taką skargę, czy może olać?
Czy ponownie będą tu miały zastosowanie wszystkie terminy, czyli skarga na bezczynność i ewentualnie pozew do WSA

voyteg na Forum Prawnym

Tak, z tym że tu "sprawą" będzie rozpoznanie skargi

Więc chyba jest szansa na zaskarżenie do II instancji i potem WSA?
Co myślicie?

Powrót