samowola budowlana a urzad

• Autor wątku Autor wątku stach12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Niestety nie. Kwestią samowoli budowlanej może zajmować się wyłącznie PINB.

barteks2 nie zrozumiałeś mnie. Urzad Urząd Miejski wydal pozwolenie na działalność i czy w sytuacji kiedy się dowiaduje o prowadzeniu tej działalności w samowoli budowlanej czy winien cofnąć to pozwolenie na mój wniosek czy z urzędu czy w ogóle nie musi tego robić.

a kiedy moze to pozwolenie cofnac.
Moze inaczej czy PINB moze wydac zakaz do prowadzenie tam dzialalnosci?
Ktos moze to cofnac?

PINB może wydać postanowienie o zakazie użytkowania obiektu, jeśli uzna, że użytkowanie niezgodne z przeznaczeniem może zagrażać zdrowiu lub życiu przebywających tam osób.

dzięki barteks2 ale szukam czegoś zęby zamknąć knajpę w sąsiedztwie stanowiąca samowole budowlana. Czego by się tam nie doczepić to trzeba jechać z $, bo nasze miasteczko jest tak skorumpowane ze niczego inaczej nie załatwisz. A ja mam dość powybijanych szyb.

obywatel
to napisz proszę czy twoim zdaniem jest możliwe zakazać działalności gospodarczej na terenie samowoli budowlanej i jak się do tego zabrać. Padały tu już propozycje zgłosić to do sanepidu ale co sanepid ma z tym wspólnego.
Może mi przy okazji wyjaśnisz jak to jest z ta informacja publiczna,chodzi mi o terminy jej uzyskania względnie zaskarżenia jej nieotrzymania czy można od razu do WSA bez organu nadrzędnego. Jakie przepisy to regulują. I ile urząd ma czasu na przekazanie skargi tego dotyczącej do WSA .
Dzięki za odpowiedz

Zlozylem wniosek do zakaz prowadzenia dzialalnosci gospodarczej w sasiednim objekciebedacym samowola budowlana. Od burmistrza dostalem taka odpowiedz

Dotyczy: wniosku o cofnięcie pozwolenia na działalność gospodarczą na terenie działek 297 i 301 w Rożniątowie.

Informuję, że Burmistrz Strzelec Opolskich nie może cofnąć pozwolenia na działalność gospodarczą na terenie działek 297 i 301, gdyż burmistrz nie udziela pozwoleń na działalność gospodarczą. Nie można także wykreślić przedsiębiorcy z ewidencji działalności gospodarczej na podstawie pisma przywołanego przez wnioskodawcę.

Uzasadnienie

Pismem przesłanym do Urzędu Miejskiego e-mailem z dnia 14 sierpnia 2011 pan,,,...... wnioskował o cofnięcie pozwolenia na działalność gospodarczą na terenie działek 297 i 301 w Rożniątowie. Do pisma dołączone były załączniki: kopia pełnomocnictwa, kopia pisma pana **** do Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego oraz pismo starosty strzeleckiego do ****. W piśmie tym (UA.6740.1.250.2011.ZZ), który pan ----- wskazał jako podstawę swojego wniosku, starosta informuje, że nie -stwierdzono pozwolenia na budowę w latach 1999-2011 w Rozniątowie na działkach m.in. 297 i 307.
W trakcie czynności wyjaśniających ustalono, że ww. działki obejmują budynek pod adresem ul. ....... Pod tym adresem działalność gospodarczą prowadzi pani Grażyna ......a, zarejestrowana w ewidencji działalności gospodarczej pod numerem 3702. Pani ......prowadzi działalność pod nazwą Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe „Wiktoria”. Jak ustalono, przedmiotem działalności w tym lokalu jest organizacja przyjęć. Przedsiębiorca, zgodnie z obowiązkiem, zgłosiła do ewidencji taką działalność, określoną numerami PKD 56.21.Z i 93.29.Z.
Rozeznano także, ....... nie uzyskiwała na swoją działalność żadnych zezwoleń w tutejszym urzędzie, i że działalność przez nią prowadzona zezwoleń wydawanych w Urzędzie Miejskim nie wymaga.

Zakładamy, że wnioskodawca, pisząc o pozwoleniu na działalność gospodarczą, miał na myśli wpis do ewidencji działalności gospodarczej prowadzonej przez Burmistrza Strzelec Opolskich.
Takiego wpisu każdy przedsiębiorca musi dokonać, jednakże burmistrz nie udziela pozwolenia na działalność, a jedynie wydaje zaświadczenie, że taki wpis został dokonany. Burmistrz jest zobowiązany wpisać każdego, kto prawidłowo wypełnił zgłoszenie. Nie ma prawa badać innych okoliczności, jak na przykład, czy wskazane przez obywatela miejsce działalności spełnia wymagania budowlane lub inne.

Zgodnie z art. 6 ust.1 i 2 ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej „ podejmowanie, wykonywanie i zakończenie działalności gospodarczej jest wolne dla każdego na równych prawach, z zachowaniem warunków określonych przepisami prawa” oraz „Organ administracji publicznej nie może żądać ani uzależnić swojej decyzji w sprawie podjęcia, wykonywania lub zakończenia działalności gospodarczej przez zainteresowaną osobę od spełnienia przez nią dodatkowych warunków, w szczególności przedłożenia dokumentów lub ujawnienia danych, nieprzewidzianych przepisami prawa”.
Zgodnie z Art.7e ustawy z dnia 19.11.1999 r. „Prawo działalności gospodarczej”:
wpis do ewidencji działalności gospodarczej podlega wykreśleniu w przypadku:
1) zawiadomienia o zaprzestaniu wykonywania działalności gospodarczej,
2) jeżeli po dokonaniu wpisu wystąpią okoliczności, o których mowa w art.7c pkt 1, 3 (zgłoszenie dotyczy działalności gospodarczej nieobjętej przepisami ustawy lub prawomocnie orzeczono zakaz wykonywania określonej w zgłoszeniu działalności gospodarczej przez przedsiębiorcę).
3) wpisania do rejestru przedsiębiorców spółki handlowej powstałej z przekształcenia spółki cywilnej, w zakresie działalności wpisanej do rejestru przedsiębiorców,
4) zmiany miejsca zamieszkania przedsiębiorcy, o której mowa w art. 7d ust.2
5) nie zgłoszenia informacji o wznowieniu wykonywania działalności gospodarczej przed upływem 24 miesięcy od dnia zgłoszenia informacji o zawieszeniu wykonywania działalności gospodarczej.

Inne przesłanki nie mogą być podstawą do wykreślenia przedsiębiorcy z ewidencji działalności gospodarczej. W polskim systemie prawnym jedynie sąd może zakazać przedsiębiorcy prowadzenia określonej działalności gospodarczej. Zatem przywołane przez Pana kwestie budowlane nie mogą być podstawą do wykreślenia przedsiębiorcy z ewidencji działalności gospodarczej.

I nie wiem do kogo czy jak sie zrwrocic zeby zakazac prowadzenia dzialalnosci na tym terenie.
Moze mi ktos poradzi jak to zrobic.

Po drugie czy mam pisac o uzupelnienie w jakiej frmie udzielono mi odpowiedzi

Czy burmistrz skoro nie jest wladnym nie powinien wyslac mojego wniosku do odpowiedzialnych instytucji

dzieki za odpowiedz

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jeszce raz pytam proszac o odpowiedz
W jakim terminie organ winien udostepnic informacje publiczna- wniosek o udostepnienie tej informacji wyslalem 03.10
czy mozna zaraz skarzyc nieudzielenie tej informacji do wsa
dzieki za odpowiedz

14 dni.

stach, poszukaj na forum tematu o udzielaniu informacji publicznej, bo pamiętam, że był tutaj taki temat, w którym wszystko było szczegółowo omówione.

Dostałem odpowiedz z urzędu. Wiec poprosiłem o uzupełnienie w jakim trybie urząd udzielił mi tej odpowiedzi czy była to decyzja czy itd,

Ile czasu ma urząd na uzupełnienie tych informacji czy tez 30 dni.

W związku z ta odpowiedzią poprosiłem o zastosowanie 65 kpa, jako ze stwierdzili, ze oni nie są strona kompetentna i odrzucili moj wniosek.

Ile czasu ma na zastosowanie tego art 65 kpa

Reasumując po jakim czasie ja mogę ponownie zaskarżyć o nie zastosowanie powyższych art i braku odpowiedzi. I gdzie . Odpowiedz ta dostałem po zaskarżeniu braku odpowiedzi do rady miejskiej.

stach12 napisał:
Reasumując po jakim czasie ja mogę ponownie zaskarżyć o nie zastosowanie powyższych art i braku odpowiedzi. I gdzie . Odpowiedz ta dostałem po zaskarżeniu braku odpowiedzi do rady miejskiej.

Do organu wyższej instancji po 30 dniach na podstawie art. 37 KPA

Zwrocilem sie do urzedu miasta o wydaniezakazu dzialalnosci na terenie po zaskarzeni braku odpowiedzi dostalem odpowiedz
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d378b0421f4118f8.html

na ta z kolei wyslalem zapytanie
" Prosiłbym o uzupełnienie odpowiedzi IG.7340.5.3.2011. o informacje w jakim trybie ta odpowiedz została udzielona – czy jest to informacja czy może jest to decyzja itd.-.
W związku z odpowiedzią IG.7340.5.3.2011. prosiłbym o zastosowanie artykułu 65 Kpa
§ 1. Jeżeli organ administracji publicznej, do którego podanie wniesiono, jest niewłaściwy w sprawie, niezwłocznie przekazuje je do organu właściwego, zawiadamiając jednocześnie o tym wnoszącego podanie. Zawiadomienie o przekazaniu powinno zawierać uzasadnienie.
Mam nadzieje że niezastosowanie art. 65 Kpa jest tylko przeoczeniem z Państwa strony na które pragnąłem zwrócić uwagę a nie jest celowym działaniem skierowanym przeciwko mnie"
Na to dostałem odpowiedz
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f6338e992266b66e.html.

Nie wiem jak w tym wypadku postąpić.
Na sad to mi się nie za bardzo uśmiecha ze względu na ciągły brak czasu względy zawodowe Czy iść dalej ta droga czy może inna. Bo ja nie wniskowalem o zakaz calkowity tylko na tym terenie. nie wiem co z tym robic. Robi mi sie opinie awanturmika i czlowieka zlosliwego a ja tylko nie chce miec domu weselnego pod nosem, ktorego wlasciciele mysla ze im wszystko woln.

Moim zdaniem oni chcą Ciebie wykiwać. Nie spotkałem się jeszcze z sytuacją, w której organ adm. publicznej pyta się strony, czy ta podtrzymuje swój wniosek.

Dobrze barteks2 co ja mam z tym fantem zrobic.
Juz drugi radny, którego próbowałem tym tematem zainteresować dyskretnie daje mi do zrozumienia ze juz nic dla mnie nie zrobi. Na pytanie dlaczego milczą

Jak tu dalej mam postępować odpuścić czy nie odpuścić ?
To be or not to be

cofnięcię zgody na prowadzenie działalności gospodarczej to nie sąd powszechny, tylko organ administracji publicznej

zatem zażalenie do SKO na podstawie art 37 KPA wskazanie, że organ powinien przekazac do właściwego organu w sprawie, a tego nie uczynił

Powrót