samowola budowlana a urzad

• Autor wątku Autor wątku stach12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
dzięki Amis
Sprawa jest i tak nie interesująca ponieważ już miesiąc temu poszła skarga w tym temacie do WSA
Życzę wam wszystkich sprawiedliwie dzielonego opłatka przynajmniej przy tym polskim wigilijnym stole. WESOŁYCH ŚWIĄT!

AMIS napisał:
Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi.
Art. 52.
§ 1. Skargę można wnieść po wyczerpaniu środków zaskarżenia, jeżeli służyły one skarżącemu w postępowaniu przed organem właściwym w sprawie, chyba że skargę wnosi prokurator, Rzecznik Praw Obywatelskich lub Rzecznik Praw Dziecka.
§ 2. Przez wyczerpanie środków zaskarżenia należy rozumieć sytuację, w której stronie nie przysługuje żaden środek zaskarżenia, taki jak zażalenie, odwołanie lub wniosek o ponowne rozpatrzenie sprawy, przewidziany w ustawie. [/COLOR]

ale
Art. 53.
§ 1. Skargę wnosi się w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia skarżącemu rozstrzygnięcia w sprawie.

art. 52 dotyczy zaskarżenia decyzji (postanowienia) lub bezczynności

art. 53 dotyczy tylko decyzji (postanowienia)
w przypadku bezczynności można skargę składać, o ile organ nie wydał aktu administracyjnego

jest to zrozumiałe, bo bezczynność skarżymy "zanim" organ akt wydał, zaś ten akt (czyli decyzję lub postanowienie) wtedy, gdy zostanie on wydany i utrzymany przez organ 2 instancji

stach12 napisał:
czy w zwiazku z tym moge sie domagac uzupelnienia pisma o kopie tych decyzji bede mi pomocne przy skardze, ktora juz zlozylem do WSA

proponuję skorzystać z tego trybu
http://forumprawne.org/postepowanie-administracyjne/300550-dostep-do-informacji-publicznej.html

a tu napisałem taki poradnik bardziej elastyczny na poczet przyszłych potyczek http://forumprawne.org/postepowanie...e-wiadomo-czy-bylo-postepowanie-poradnik.html

AMIS napisał:
P
Ja się już w tych Twoich sprawach trochę gubię, bo o nich czytam w różnych miejscach.

Po dwóch latach nabierze pan wprawy. Administracja to swojego rodzaju szachy :)

Jako ze sprawa toczy się dwutorowo to
dziś dostałem odpowiedz na mój wniosek o informacje publiczna co prawda niekompletna ale zawsze jakaś tam
i tak nadzór budowlany zajął się po moim wniosku o wszczęcie postępowania samowoli- nie wiem czy to już jest zakończone - sprawa samowoli budowlanej a dotyczącej adoptacji pomieszczeń wewnątrz budynku - przy czym kompletnie zignorował wcześniejsza samowole polegająca na rozbiorce starej wschodniej części budynku i dostawieniu nowej większej i niezgodnej z przepisami, nie zajął się także samowolnie zajęta częścią drogi czy tez samowolnie wybudowanym parkingiem.

Nie wiem czy odwoływać się od tej decyzji czy czekać na nierozstrzygnięcie sądu , bo skarze PINB o bezczynność nieuznanie nas stronami i nakazanie rozpoczęcie postępowania samowoli budowlanej .

Po wnikliwym przeczytaniu decyzji PINB z wniosku o informacje publiczna . Mam w związku z tym pytanie czy dzierżawca odpowiada za samowole budowlana czy właściciel.
Jeżeli właściciel to nasuwa mi się kolejne pytanie czy następny właściciel odpowiada za samowole poprzednika.

voyteg dzięki za odpowiedz ale chciałbym wiedzieć
stach12 napisał:
czy następny właściciel odpowiada za samowole poprzednika.
Bo w decyzji jaka otrzymałem od PINB - z odpowiedzi na informacje publiczna-
jest napisane
"Pani.. jest dzierżawca, który dzierżawi od.......... zgodnie z umowa z dnia .....
Pani ....odpowiada także jako dzierżawca za wszystkie inwestycje ............ co poświadcza aneks do umowy..........." -
Całość wklejam jako link
4 strona.jpg | franz007 | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl

SWScan00423 (2).jpg | franz007 | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl

2.jpg | franz007 | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl

SWScan00419.jpg | franz007 | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl

Jako ze mam zamiar odwolac się od tej decyzji chciałbym to wiedziec

Ostatnia edycja:
w pouczeniu prawnym na końcu tej decyzji napisano
..... stronom przysługuje prawo odwołania się od tej decyzji.....
czy ja jako strona , pomimo ignorowania tego faktu przez PINB, mam prawo odwołac się od tej decyzji

726fc2a71cef7cfb.html

3a2b594e6da7d986.html

e1b0e6107089bf57.html

a818bf1954656b5b.html

Ostatnia edycja:
mój inspektor dostał kolejny wyrok tym razem grzywna ale wątpię ze to coś pomoże i posunie sprawy naprzód dla zainteresowany nr sprawy do bazy orzeczeń
II SO/Op 31/12 - Postanowienie WSA w Opolu

Ostatnią edycję dokonał moderator:
teraz ma pan prawo do wnioskowania do sądu o rozpoznanie sprawy w oparciu o przekazany przez pana materiał, nawet jeśli PINB nie przekarze skargi wraz z odpowiedzią

nie za bardzo rozumiem. Sprawa tego ukarania była odwieszona ponieważ nie było wiadomo czy nas uznają za stronę wyrok zapadł już w lipcu wtedy uznano ze nie mamy racji bo PINB coś tam działał. Poszła już kolejna sprawa, jak mi Pan doradził i czekam na efekty. W miedzy czasie pójdzie jeszcze jedna sprawa o nieudzielenie mi informacji publicznej. Poszło tez odwołanie w z #408 do WINB i nie wiem czy czekać czy od razu przygotować skargę do WSA. Jest to dość zagmatwane tym ze PINB zamiast działać kompleksowo rozdrabnia to na drobne postępowania zęby tylko nie zrobić sąsiadom krzywdy i wykazać się ze coś tam robi. Jak już napisałem najgorzej walczyć z rodzina tzn PINB. Ma to tez swoje pozytywne strony odwiedza mnie coraz mniej nie zawsze mile widzianych gości.

Ostatnia edycja:
voyteg napisał:
teraz ma pan prawo do wnioskowania do sądu o rozpoznanie sprawy w oparciu o przekazany przez pana materiał, nawet jeśli PINB nie przekarze skargi wraz z odpowiedzią
nie rozumiem której sprawy

tej, której dotyczyło orzeczenie WSA o wymierzeniu grzywny - czyli skargi na bezczynność

to byla tylko sprawa nieprzekazania w terminie akt do sadu. W tej sprawie juz zapadlo orzeczenie w wrzesniu http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/28ED5AE13A a sad zawiesil sprawe w ktorj zapadlo niniejsze orzeczenie w sprawie nieprzekazania akt w ciagu 30 dni. I tym samym uznal mnie nieformalnie strona tego postepowania.

Przed chwila dostaje przedluzke od PINB, ze sprawę decyzji WINB 11.10.2012
"Działając zgodnie z art. 37 § 2 ustawy z 14 czerwca 1960 r. - Kodeks postępowania administracyjnego (jednolity tekst: Dz. U. z 2000 roku, Nr 98, poz. 1071 z późn. zm.), po rozpatrzeniu zażalenia Pana Sy (pełnomocnika Pana K)
z 11 września 2012 roku na niezałatwienie w terminie przez Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego w powiecie strzeleckim podania z 23 sierpnia 2012 roku o wznowienie postępowania administracyjnego prowadzonego pod sygnaturą WIB.4002-Sg-6/11,
uznaję ww. zażalenie za zasadne oraz wyznaczam Powiatowemu Inspektorowi Nadzoru Budowlanego w powiecie strzeleckim termin 14 dni – od dnia otrzymania niniejszego postanowienia – na zakończenie postępowania wstępnego, wszczętego podaniem
o wznowienie postępowania z 23 sierpnia 2012 roku, które powinno się zakończyć załatwieniem sprawy w sposób przewidziany w art. 149 Kpa.
"
ze względu na konieczność wystąpienia do sadu o wypożyczenie akt sprawy nie może byc zakończona i przedłużają podjecie decyzji w tej sprawie do 11.03.2012 tak 2012 roku to nie jest zadna pomylka

co z tym robic skarzyc na bezczynnosc
f5fcea5ad0e27126.html

Ostatnia edycja:
ale czy to ma sens kiedy toczą się 3 postępowania a czwarte własnie się zakończyło a po mojej rodzince PINB to spływa wola korzystać z bogatych kolegów

pomimo mojej upierdliwości nie zdołałem zmienić podziało panującego w tym mieści na równych i równiejszych i to to pod każdym względem. Czuje swoja bezradnosc

Powrót