samowola budowlana a urzad

• Autor wątku Autor wątku stach12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
ale urząd nie chce mnie uznać strona i w tym jest cały problem muszę wiec czekać na inf. publiczna kiedy PINB wyda decyzje w tej sprawie i wtedy wszcząć z art 145 § 1 punkt 4

Wydaje mi się ze w tym wypadku nie ma innej możliwości bo to organ decyduje kto jest strona a kto nią nie jest i nie ma możliwości odwołania się od tego. W wypadku wydania decyzji mamy cytowany art 145 kpa, który daje nam możliwość, w wypadku nie uznania nas strona, skarżenia tej decyzji.

Jeżeli moje rozumowanie jest blednę lub można inaczej proszę o poprawienie mnie.

stach12 napisał:
ale urząd nie chce mnie uznać strona

po to trick z wnioskiem o wstrzymanie postępowania

lub można też to samo w sposób poniżej

http://forumprawne.org/postepowanie...akt-sprawy-gdy-urzednik-odmawia-poradnik.html

żąda pan o wglą w akta tej sprawy jako strona - jeśli urząd odmawia, to musi wydać postanowienie, które dalej można zaskarżyć

jeśli nie wyda postanowienia, to skarżymy bezczynność w zakresie nie wydania tego postanowienia

to spróbujemy
a ta druga sprawa bo ja uważam skoro nie ma skargi w obrocie prawnym to nie ma sprawy

stach12 napisał:
a ta druga sprawa

przepraszam, ale teraz mam mało czasu, więc nie odpowiem

stach12 napisał:

Zatem proponuję zażądać akt sprawy i w tym trybie musi być określone, czy organ uznaje pana za stronę -tak jak w poradniku

Ostatnia edycja:
stach12 napisał:
Wyjaśnienia w tym miejscu wymaga, iż nie samo sąsiedztwo działek przesądza o byciu stroną postępowania administracyjnego. Zgodnie z art. 3 pkt 20 prawa budowlanego poprzez strefę oddziaływania obiektu należy rozumieć teren wyznaczony w otoczeniu obiektu budowlanego na podstawie przepisów odrębnych, wprowadzających związane z tym obiektem ograniczenia w zagospodarowaniu tego terenu.
Zgodnie z art. 5 ust. 1 pkt 9 prawa budowlanego obiekt budowlany należy projektować i budować w sposób określony w przepisach a także zapewniając między innymi poszanowanie, występujących w obszarze oddziaływania obiektu, uzasadnionych interesów osób trzecich.
Działka nr 299 nie jest w strefie oddziaływania wykonanych prac, przez co roboty budowlane na działce 301 w żaden sposób nie ograniczają zagospodarowania terenu działki nr 299, która w chwili obecnej jest działką niezabudowaną.
Prace wykonane na działce nr 301 są wykonane w jej nieznacznej części i w żaden sposób nie naruszają poszanowania określonego w art. 5 ust. 1 pkt 9 prawa budowlanego, w stosunku do działki nr 299, gdyż zapewniają odpowiedni poziom zachowań wobec interesów otoczenia.
W związku z powyższym ze względu na wyłączenie działki nr 299 z bezpośredniego oddziaływania robót prowadzonych na działce nr 301, nie został Pan uznany stroną postępowania administracyjnego.
Działka nr 299 jest działką pustą, niezabudowaną, niezamieszkałą. Rozległość działki nr 301 w hektarach wynosi 1.2600, natomiast działki nr 299 to 0.1500 ha jednakże strefa oddziaływania robót wykonanych legalnie nie wykracza poza teren działki nr 301.
Jeżeli w wyniku prowadzonego postępowania zaistnieje jakakolwiek przesłanka do uznania Pana za stronę postępowania administracyjnego, zostanie Pan powiadomiony o tym fakcie.

pisza wyraznie ze nie chca uznac nas strona i podaja powod

stach12 napisał:
pisza wyraznie ze nie chca uznac nas strona i podaja powod

tyle, że tez zawartych w tym piśmie nie może pan zaskarżyć do organu odwoławczego i potem WSA

czyli jeśli w piśmie organ napisze, że jego zdaniem "ziemia jest płaska", to adminstracyjnie nie może pan nic z takim przekonaniem zrobić

natomiast aby taki poglad zweryfikować, trzeba mieć prawo do trybu zażalenia/odwołania i potem skargi do WSA

muszę dodać ze w tej sprawie było już 4.11. przesłuchanie strony i z tego przesłuchania mam kopie na wniosek o inf, publiczna, Jest tam dużo nieprawdy ale strona nie musi sama siebie obciążać.

nie bardzo rozumie co znaczy samowola budowlana a urząd w tym poscie

Ostatnią edycję dokonał moderator:
dzięki
a może ten protokół z przesłuchania świadka w tej sprawie można by wykorzystać do uznania nas, mnie, strona postepowania

musze sie odniesc do tego co Pan napisal
mianowicie w dniu 5.11 odbyła się kontrola postępowania PINB przez Winb gdzie bylem strona. Urzędniczka będąca tam jako kierownik powiedziała mi ze jedyna szansa na uznanie mnie strona jest inf, publiczna i w momencie wydania decyzji przez Pinb wnioskować o wznowienie tego postępowania ze nie byliśmy strona uczestnikami tego postępowania bez naszej winy.
Tego sie trzymałem. Teraz pokazuje mi Pan druga drogę i nie do końca wiem, która prowadzi pewniej do celu. Wiem wszystkie drogi prowadza do Rzymu ale.....

Jeszcze jedno od 5.11. czyli od kontroli nie mam żadnych wiadomości od Winb czy można skarżyć na bezczynność.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
stach12 napisał:
Teraz pokazuje mi Pan druga drogę i nie do końca wiem, która prowadzi pewniej do celu. Wiem wszystkie drogi prowadza do Rzymu ale.....

można ruszyć i jeden i drugi sposób,
ten zaproponowany przeze mnie uruchomi temat już, bo PINB może prowadzić postępowanie nieskończenie długo, skoro go nikt nie ponagla
a do tego czasu nie może pan wnioskować o informację publiczną

stach12 napisał:
Jeszcze jedno od 5.11. czyli od kontroli nie mam żadnych wiadomości od Winb czy można skarżyć na bezczynność.

a z jakiego powodu była to kontrola, czy w toku postępowania administracyjnego?

voyteg napisał:
nieskończenie długo, skoro go nikt nie ponagla
a do tego czasu nie może pan wnioskować o informację publiczną
ale ja otrzymuje inf publiczna i jak mi Pani kierownik kootr, i nadzoeu z WINB powiedziala po otrzymaniu inf o koncowej decyzji moge pisac o wznowienie ze wzgledu na nieuznanie nas strona postepowania .
Jak widze to Panski sposob prowadzi szybciej do zamierzonego celu a nim w chwili obecnej jest postepowanie samowli ale po odsunieciu obecnego inspektora- powiazania rodzinno towarzyskie-
voyteg napisał:
a z jakiego powodu była to kontrola, czy w toku postępowania administracyjnego?

stach12 napisał:
ale ja otrzymuje inf publiczna

tylko, aby wnioskować o informację publiczną, to musi zapaść decyzja, a ta jescze długo może nie zostać wydaną

stach12 napisał:
i nie wiem czy w tej sytuacji skarżyć na bezcznnosc

tryb skargi z art 227 KPA nie podlega zaskarżeniu do WSA

to co z tym fantem 227 zrobic - czy zostalem wmanewrowany w cos co mi dalej nie pomoze.

WINB powinien poinformować pana o sposobnie załatwienia skargi

proszę zapoznać się z art. 227 KPA i dalszymi

z tym 227 było tak kierowniczka z kontroli zaproponowała mi żebym zmienił 37 na 227 bo na 37 zwróci to do pinb do ponownego rozstrzygnięcia i ta w kolko. Wiec zmieniłem, była kontrola zostawili protokół pokontrolny i od ponad miesiąca się nic nie dzieje.
Wiec teraz mam wątpliwości czy dobrze zrobiłem

Jeszcze jedno bylem 7.11 na rozprawie w sprawie przebudowy drogi i każdemu radze jeżeli mu na to czas i możliwości pozwalają uczestniczyć w tego rodzaju rozprawach, Człowiek możne powiedzieć to czego na papier nigdy nie przeleje

voyteg napisał:
strony też mogą zgłaszać wnioski

Hej, nie wstrzyma, a zawiesi i niestety w przypadku postepowania wszczętego z urzędu możliwości takiego skutecznego wnioskowania są ograniczone bo musi zajść jedna z przesłanek art 97. czyli w zasadzie jedynie "zagadnienie wstępne" a to ulubiony obszar manipulacji organu - jak mu pasuje to zawiesi z byle powodu, a jak nie pasuje bo chce zakończyć to odmówi nawet z oczywistego powodu - z co mu szkodzi! Najwyżej się pogmatwa i potrwa lata całe. Nikt tego nie bada - NIK tylko czy kary są ściągane sprawnie. A to że organ ciągnie postępowanie wysyłając dziesiątki listów poleconych? Kogo to obchodzi

To raczej nic nie da bo to będzie postępowanie "wpadkowe" i sąd nie będzie badał zdolnosci do bycia stroną gdyż art. 97 tego nie wymaga.

Poza tym aktualne orzecznictwo mówi, że po noweli Kpa na postanowienie o odmowie wstrzymania nie przysługuje zażalenie - choć wiele organów tego nie wie i je wydaje. Takie mamy dziś orzecznictwo.

voyteg napisał:
tylko, aby wnioskować o informację publiczną, to musi zapaść decyzja, a ta jescze długo może nie zostać wydaną

Organy już nie wydają decyzji - mają lepszy sposób: otóż stwierdzają że pytanie nie dotyczy informacji publicznej zatem tryb odpowiedzi decyzją z ustawy nie obowiązuje - tylko zawiadamiają. Genialnie proste - prawda?

Ktoś powie, że w takim razie obowiązuje Kpa i organ powinien zakończyć sprawę decyzją? Na to organ odpowie że w sprawach o dostęp do informacji publicznej Kpa nie obowiązuje. Po prostu poezja!

W obu tych sprawach organ zacytuje po kilka wyroków które nijak się mają do sprawy - i co z tego - kto je będzie czytał.:D

Inwestorwroclove ale te powyzsze posty w tym miejscu pasują jak kwiatek do kozucha

Powrót