samowola budowlana a urzad

• Autor wątku Autor wątku stach12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stach12

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 330
Sasiad zajal czesc drogi pod swoja budowe. Gmina jako wlasciciel zamiast wydac nakaz rozbiorki wydzierzawia mu ta czesc. Oglasza to jako tryb bezprzetargowy w necie jako podany to do wiadomoci od 16.10 -5.11 .
Ogloszenie tego nie bylo na tablicy ogloszen um. Namoj protest twierdzi ze bylo 05.10-25.10, ale w tym czasie tez tego ogloszenia nie bylo.
Mam na to swiadkow Robie skarge najpierw do burmistrza potem do komisji odwolawczej bez rezultatu. Wojewoda tez nie wtraca sie w sprawy gminy.
Co moge jeszcze zrobic. Zostawilbym to jak jest ale sasiad twierdzi ze mu nikt w gminie nie podskoczy i widocznie ma racje. aLE CZY TAK DO KONCA to chcialbym wiedziec i co moge zrobic to sa jawne przkrety.
Nadzor budowlany tez nie reaguje. Co moge i gdzie jeszcze zrobic

stach12 napisał:
Co moge i gdzie jeszcze zrobic

Powysyłał pan pisma do organów i jeśli brak reakcji, to ma pan prawo złożyć zażalenie na niezałatwienie sprawy w terminie na podstawie art. 37 § 1 KPA

Jako,ze to moim sasiadem jest knajpa raczej dom weselny i dojazd zostal
1 zawezony o te samowole
2 wejscie do knajpy znajduje sie 1,3 od granicy drogi
3 gmina juz raz chciala mu ta droge sprzedac i przypuszczam ze znalazla furtke zeby to zrobic

stach12 napisał:
Jako,ze to moim sasiadem jest knajpa raczej dom weselny i dojazd zostal
1 zawezony o te samowole

czy przejazd jest uniemożliwiony?

pozostałe wymienione, to nie jest interes prawny

urzędy działają w oparciu o przepisy prawa i trzeba jednoznacznie im wykazać interes prawny

Nie idzie przejechac autem osobowym ale to jest samowola budowlana

czy mogl by mi ktos to wytlumaczyc na chlopski rozum, Nie jestm prawnikiem ale zwyklym obywatelem, ktory ma poczucie prawa i ktory nie cierpi cwaniaczkow ktorzy chelpia sie duza iloscia pieniedzy.
Ja rozumiem tez ze miec racje aja dostac to sa dwie rozne rzeczy ale ja bym ja chcial dostac i prosze o konkretne odpowiedzi.
dziekuje

stach12 napisał:
czy mogl by mi ktos to wytlumaczyc na chlopski rozum,

osoba musi wskazać konkretny przepis prawa i wykazać, że to jej dotyczy
z przepisów prawa musi wynikać, że dana osoba ma prawo być stroną w danej sprawie
bez uznania za stronę, organ nie rozpatrzy pisma i potraktuje je jako emocje autora

przykład:
- może pan napisać pismo, że to samowola budowlana i organ może go wcale nie rozpatrzyć, bo nie wykazał pan interesu prawnego i uzasadnienia w odniesieniu do przepisów prawa

- może pan napisać pismo i powołać się na konkretne przepisy KPA i prawa budowlanego i wtedy organ go rozpatrzy
w spawach administracyjnych kluczowe jest zachowanie odpowiedniego trybu załatwiania sprawy.
Proponuje, aby Pan się wnikliwie zapoznał z KPA

http://lex.pl/serwis/du/2000/1071.htm

Ostatnia edycja:
voyteg napisał:
czy przejazd jest uniemożliwiony?

pozostałe wymienione, to nie jest interes prawny

urzędy działają w oparciu o przepisy prawa i trzeba jednoznacznie im wykazać interes prawny

Hello, hello "urzedy dzialaja w oparciu o przepisy prawa" to bzdura dla ciemnoty. Jako obywatel, nieczego wiecej nie chce aby urzedy, policja i sady dzialaly w oparciu o przepisy prawa. Nie jestem w tym przeswiadczeniu i zyczeniu odosobniony. Urzedy dzialaja bezkarnie wedlug wlasnego widzimisie i wszystko zalezy kto sie do nich zwraca. Przestancie ludziom robic wode z mozgow. Polska nie jest panstwem prawa.

to prosze mi powiedziec czy ja moge byc strona w postepowaniu jeszel jedyna droga dojazdowa zostala zwezona o 0,5 poprzez samowole budowlanna i jej szerokosc nie przekracza obecnie 3,5m i jest droga gminna

praworzadny napisał:
Urzedy dzialaja bezkarnie wedlug wlasnego widzimisie i wszystko zalezy kto sie do nich zwraca. Przestancie ludziom robic wode z mozgow.

To jest forum prawne, nie polityczne.
Rozważamy zagadnienia od strony wyłącznie prawnej, nawet jeśli można znaleźć ku temu masę przykładów, na to co pan opisuje.

stach12 napisał:
to prosze mi powiedziec czy ja moge byc strona w postepowaniu

w postępowaniu czego dotyczącym, przed jakim urzędem i na podstawie jakich przepisów prawa?

celowo nie odpowiadam wprost, ponieważ:
- zachęcam pana do zapoznania się z przepisami trybu administracyjnego zawartymi w KPA
- na razie znam Pana sprawę zbyt ogólnie i niezbędne są doprecyzowania dotyczące przykładowo własności tej działki, umiejscowienia jej względem pańskiej posesji, terminów i trybów postępowań, które miały miejsce wcześniej

Ostatnia edycja:
grnicze z dzialka sasiada . Do mojej dzialki dzialki prowadzi jedyna droga- slepa- pomiedzy dwoma dzialkami. Droga jest wlasnosc gminy i oznaczona jako droga wewnetrzna Jeden z nich majacy knajpe zajal czesc tej drogi pod wyjscie do knajp- bez pozwolwnia. Gmina zrobila okazanie granic i to wyszlo urzedowo na jaw. Kilkakrotnie zwracalem sie do gminy o rozbiorke tej samowoli. Na daremno. Sprawa ta jest opisana w gazecie .
Gmina oglosila przetarg na dzierzawe tej zajetej czesci dzialki ale nuie oglosila tego na tablicy ogloszen, a winternecie byla informacja ze miedzy 16.10-05.11 take ogloszenie wisi. Puzniej urzednicy twierdzili ze to ogloszenie wisialo 05.10-26.10.na wszystko mam dokumenty. Zrbilem skarge z prosba o uniweznienie tego rpzetargu . Odzucone.
Wystapilem do komisji rewizyjnej bez skutku.Wojewoda - nie wtraca sie w interesy gminy.
Do tego dochodza jeszcze brak postepowania wsprawie zanieczyszczania srodowiska przez tego samego sasiada.Zglosilem to do nadzoru budowlanego we wrzesni bez odezwu.Co mam jeszcze zrobic.sprawa jest opisana w gazecie Kto pilnuje mienia gminy? | Strzelec Opolski Strzelce Opolskie

i przetarg Strzelce Opolskie

Ostatnią edycję dokonał moderator:
czy było przed PINB prowadzone postępowanie w sprawie pozwolenia na budowę tego parkingu?

można to rozegrać tak, że wniosek do PINB, w sprawie wznowienie postępowania w tej sprawie, z uwagi na to że miał pan prawo byc stroną postępowania, a nie był, w związku z tym pan nie brał udziału

jeśli PINB odpowie, że nie było takiego postępowania, to ma pan dowód, że nie było, więc samowola budowlana i wtedy można dalsze wnioski

jeśli PINB nie udzieli odpowiedzi w terminie, to zażalenie na nie załatwienie sprawy w terminie i dalej rozwinę, jak udzieli pan odpowiedzi na powyższe pytania.

Ostatnia edycja:
nie bylo zadnego postepowania na udzielenie pozwolenia na budowe. Sprawa ta zostala we wrzesni skirowana do PINB z prosba o rozbiorke. Nie ma na to do dzis odpowiedzi.
Pan inspektor jezdzi z wlascicielem tego przybytku na narty.
Gmina postanowila wydzierzawic ten kawalek zajetej drogi. Ja zrobilem odwolanie .Zostalo ono odrzucone. zwrocilem sie do komisji odolawczej tez bez skutku.
Wojewoda nie ma nic do tego. I co ja mam jako rencista z tym fantem zrobic.
Stach

Sa jeszcze inne watki tej sprawy. A ja jako rencista nie moge sobie pozwolic na adwokata.Chyba bede musial na starosc studiowac prawo ale glowa tez juz nie taka. Za to cwaniaczkow i dorobkiewiczow sie namnozylo.
U nas w gminie to tylko ryby nie biora
:wink:

Ostatnią edycję dokonał moderator:
stach12 napisał:
Sprawa ta zostala we wrzesni skirowana do PINB z prosba o rozbiorke.

Nie było podstaw formalnych do rozbiórki, zatem trzeba te podstawy urzędowo wykazać.
Najpierw musi być stwierdzona samowola budowlana.

Wcześniej przytoczyłem link do KPA, prosze by pan tam zerkał, bo będe powolywać się na zapisy
Proponuje kolejno:

1. Pismo do PINB w sprawie wznowienia postępowania w sprawie wybudowania parkingu na podstawie Art. 145 §1 pkt. 4 oraz Art. 145 §1 pkt. 8 Kodeksu Postępowania Administracyjnego

PINB powinien wydać albo postanowienie, albo decyzję zgodnie z art. 149 KPA

Powinno być, ale chodzi o to aby urząd formalnie przyznał, że nie było, bo może było i został pan pominięty. Formalnie tego nie wiemy... formalnie nie znaczy faktycznie.

2. Jeśli PINB nic nie zrobi, to zażalenie do WINB na niezałatwienie sprawy w trybie art. 37§1 KPA

Jak PINB napisze, że nie było postępowania, to:

1) ma pan dowód, że nie było
2) może pan wszcząć postępowanie dotyczące samowoli budowlanej, motywując, że ta działka bezpośrednio przylega do pańskiej. Można się powołać na pismo z pkt 1.

Ostatnia edycja:
dzieki moge od razu pisac do winb. Zobaczymy co z tego wyjdzie. A comam zrobic z gmina,ktora ten zajety teren wydzirzawila i prawdopodobnie chce go zbyc na rzecz sasiada?

stach12 napisał:
dzieki moge od razu pisac do winb. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Co pan chce napisać do WINB?

stach12 napisał:
Zobaczymy co z tego wyjdzie. A comam zrobic z gmina,ktora ten zajety teren wydzirzawila i prawdopodobnie chce go zbyc na rzecz sasiada?

Czy gmina nie może wydzierżawić terenu?

Ostatnia edycja:
Mysmy sie troche nie zrozumieli sprawa parkingu opisanego wgazecie jest juz rozwiazana . Chodzi o ta przybudowke widoczna z lewj strony zdjecia wgazecie. Ona to jestwybudowana bez zezwolenia i wchodzi w droge.Teog mimo zgloszenia do pinb w strzelcach we wrzesniu nie chca dac nakazu rozbiorki a wrecz( z dzisiejszych wiadomosci pantoflowych) prowadzone jest postepowanie do zalegalizowania tej samowoli.W gazecie jest rownierz napisane ze jakobym zaja samteren gminy chodzi tu o 0.08m2 wynikajacego z dopuszczalnego bledu pomiaru z lat 90. Sa inne jezcze aspekty tej drogi jak zaznaczenie krawedzi tej drogi kraweznikiem jest linia itd itp.Moja dzialka jest za brama w lewa strone.
dzieki za dotychczasowa pomoc.
Moze bede musial zaczac studiowac prawo administracyjne ale jestem tylko czlowiekiem o przecietnych zdolnosciach i nie wszystko jest dla mnie zrozumiale, dla mnie czarne jest czarne ale dla inych sa jeszcze odcieniei to mnie najwiecej wkuza.

Powrót