Samozatrudnienie jako opiekunka osób starszych - jakie podatki?

• Autor wątku Autor wątku dang3r
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dang3r

Użytkownik
Odpowiedzi
48
Witam,
zastanawiam się żeby otworzyć jednoosobową firmę i świadczyć swoje usługi jako opiekunka osób starszych. Czy możecie mi powiedzieć co i ile trzeba odliczyć od kwoty brutto? Dla przykładu 1400 euro brutto (tyle mi zaoferowano i zastanawiam się czy to się będzie bardziej czy mniej opłacać niż poprzez polskie pośrednictwo).

po pierwsze zalezy czy zalozysz niemiecka firme - GEWERBE

Oczywiscie chodzilo mi o firmę w Niemczech. Chcę sobie porównać gdzie więcej by mi zostało.

Przede wszystkim od kwoty brutto bedziesz musiala sobie odjac skladki na niemieckie ubezpieczenie zdrowotne, ktore jest obowiazkowe i ktore w Niemczech jest bardzo drogie, to bedzie kwota minimum 200-300 euro miesiecznie. Z pozostalych pieniedzy nalezy sie rozliczyc w niemieckim urzedzie podatkowym, ale kwota do opadktowania (po odliczeniu kosztow na ubezpieczenie i ew. innych) bedzie raczej bardzo niska.

Dziekuje. A czy posiadacie jakies kalkulatory? Znalazlam cos na Internecie ale to jest chyba bardziej dla zatrudnionych przez pracodawce niz dla samozatrudnionych - niestety brak mi podstaw zeby sie w tym połapac - przyznaje się. (Kalkulator płac DE | Carework - opieka Niemcy praca - opiekunki osób starszych w Niemczech) Od czego proponujecie zacząć? Znacie jakas stronę gdzie jest wszystko pieknie ładnie wyjasnione czy po prostu jechac do niemiec i tam sie dowiadywac konkretów? Te 200-300 euro to faktycznie duzo i sama nie wiem czy nie lepiej w Polsce otworzyc taka firme.

Ponieważ napisałaś, że Twój przychód wynosił będzie ok. 1400,- Euro miesięcznie, tzn. że Twój roczny przychód wynosił będzie ok. 16.800,- Euro.
Wynika z tego, że nie musisz wystawiać rachunków z niemieckim VAT-em (Umsatzsteuer), ponieważ obrót (suma wystawionych faktur/rachunków) nie przekroczy 17.500,- Euro.

Od tego przychodu możesz odjąć Twoje koszty i wydatki związane z Twoim "Gewerbe", np. koszty dojazdu, jakichś materiałów i środków itd., przez co pomniejszysz podstawę opodatkowania; będzie mniej niż 16.800,- Euro.
Ponieważ te koszty i wydatki nie są jeszcze znane, policzę Twój podatek dochodowy od całej rocznej kwoty 16.800,- (tzn. 1.400,- x 12 mies.).

Ten podatek od rocznej kwoty 16.800,- Euro według tabeli podatku dochodowego na rok 2013 wynosi 1.861,- Euro. Do tego podatku doliczona będzie kwota 102,- Euro tytułem tzw. "dodatku solidarnościowego"/Solidaritätszuschlag; na byłe DDR/NRD. Poza tym, jeśli należysz do kościoła, policzony zostanie podatek kościelny w wys. 167,- Euro.
Z kwoty brutto pozostanie po zapłaceniu tych podatków kwota 14.669,- Euro. Czyli podatki (dochodowy, solidarnościowy i kościelny) razem: 2.130,- Euro.
Ale podkreślam (co już ktoś słusznie zauważył), od Twojego przychodu całkowitego możesz odjąć Twoje wydatki i koszty, które będą konieczne przy wykonywaniu tego zajęcia. Przez to podstawa do opodatkowania, czyli kwota podlegająca opodatkowaniu będzie jeszcze mniejsza, a przez to mniejsze także te wyżej wyliczone podatki.

O, dziękuje za odpowiedź. Rozumiem że od tego należy jeszce odjąć ubezpieczenie zdrowotne.
Czy na podstawe opodatkowania ma wpływ bezpłatne zamieszkanie i wyżywienie? Czy to nie są korzyści które należy dodać do kwoty brutto?

Bezpłatne mieszkanie i wyżywienie może być policzone jako przychód, ponieważ jest przysporzeniem materialnym dającym się przeliczyć na pieniądze. Jeśli chodzi o ubezpieczenie chorobowe, to nie jest ono w całości doliczane od podstawy opodatkowanie, lecz tylko w pewnej części jako tzw. "Sonderausgaben".

Radca podatkowy rodziny która miałabym sie opiekowac powiedział że jeśli chodzi o firmę to jedynym legalnym rozwiązaniem byłoby założenie firmy przez "dziadków" i zatrudnienie mnie... W dodatku bardzo by im się to nie opłacało.

Doradca podatkowy chyba nie powiedział, że "dziadkowie" musieliby założyć firmę, aby Cię zatrudnić. Osoby fizycznie, nie posiadające jakiejkolwiek firmy, też mogą być pracodawcami, tzn. zawrzeć z kimś umowę o pracę. (Po to, żeby zatrudnić w domu na umowie o pracę np. lokaja, wcale nie muszę zakładać firmy. Problem w tym, że taki pracodawca, tak samo jak zatrudniająca firma, muszę odprowadzać do tut. ZUS-u (np.do AOK lub innej kasy) składki socjalne, a do tutejszego Urzędu Skarbowego (Finanzamt) podatek od wynagrodzeń (punktualnie co miesiąc!). Pan doradca podatkowy ma rację: Kosztowałoby to dziadków drogo; napewno drożej od tego, co płaciliby Ci, jeśli pracowałabyś u nich jako samodzielnie prowadząca działalność gospodarczą (Gewerbe); nie obchodziłyby ich wtedy jakieś składki i podatek od wynagrodzeń. Jeśli zdecydujesz się na "Gewerbe", to podatek płacić będziesz sama, i po zakończeniu całego roku podatkowego, a im więcej bądziesz miała wydatków związanych z wykonywaniem Twojego "Gewerbe", tym mniejszy będzie Twój obowiązek podatkowy.

A radca podatkowy proponuje zatrudnienie Ciebie, bo obawia się, że Twoja działalność gospodarcza będzie jedynie pozorowana (Scheinselbständigkeit), a tak naprawdę będziesz świadczyć pracę jak osoba zatrudniona na podstawie umowy om pracę. Jeżeli z czasem wyjdzie to na jaw, „dziadkowie” i tak musieliby zapłacić za Ciebie wszystkie zaległe składki.

Powrót