Samsung - odrzucenie reklamacji

• Autor wątku Autor wątku wola_paulina
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wola_paulina

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam,
od około roku mam problemy z firmą Samsung. Po roku użytkowania ultrabooka zaczął sie psuć. Oddałam go po raz pierwszy na gwarancję, gdzie nie stwierdzono usterki. Później po raz drugi, gdzie wymieniono kartę graficzną. I po raz trzeci, gdzie wymieniono dysk. Po czwartej, kartę graficzną. Niestety komputer nadal nie chodzi jak powinien, czyli strony nie ładują się w pełni i trzeszczą głośniki. Napisałam do działu reklamacji Samsung (sklep w któtym zakupiono komputer już nie istnieje), niestety reklamacji nie przyznano ponieważ uznano że komputer przeszedł test. Co więcej dodam, że termin 30 dni od złożenia reklamacji minął i nie uzyskałam odpowiedzi od Samsunga. Napisałam wiadomość zwrotną i uzyskałam odpowiedź, że oni wysłali odpowiedź dwa dni po jej otrzymaniu. Przejrzałam historię, spamy i nic nie otrzymałam. Zadzwoniłam na infolinię Samsung i po wyjaśnieniu sprawy rozłączono się ze mną.
Co więcej mogę w tej sprawie zrobić?
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Witaj,
nie złożyłam do sprzedawcy ponieważ sklep został zlikwidowany wiec nie miałam gdzie.

Sklep to nie twór z sufitu.
Za nazwą firmy stoi człowiek i to do niego z reklamacją należy się udać.

Ba! Nawet cała korporacja, która żąda potwierdzenia od firmy Samsung, by wymienili laptopa.

Żądania sprzedawcy wobec gwaranta są nieistotne.
W przypadku reklamacji z tyt. ustawy gwarant nie jest stroną.

Ja to wiem i to też im mówiłam, ale oni nie mogą i nie wymienią mi dopóki nie dostaną potwierdzenia z Samsunga :) Teoria a praktyka :)

Składasz reklamację z ustawy.
Sprzedawca ma czas na ustosunkowanie się.

Wszystko na piśmie. Ustnie to można dać się spławiać w nieskończoność.

Napisałam do Rzecznika Praw Konsumenta. Mam nadzieję, że zajmie się sprawą.

Dziękuję Shocked za odpowiedzi :)

Rzecznik doradzi Ci mniej więcej tyle, co ludzie tutaj na forum.
Ewentualnie pomoże pismo zredagować.

Rzecznik odpowiedział, że należy wystosować pismo interwencyjne do przedsiębiorcy w celu zakończenia sporu i zamknięcia sprawy i być może uda się problem rozwiązać polubownie. Gdyby sprawy nie dało się w taki sposób rozwiązać można napisać pozew do sądu i udzieć szczegółowych informacji odnośnie tego sposobu dochodzenia roszczeń.

Powrót