Sciąganie filmów w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku Dulcynea123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dulcynea123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.

Od niedawna mieszkam w Niemczech. Pierwszego dnia przyjechałam i ściągnęłam film z Torrentów. Po tygodniu do właściciela mieszkania przyszedł list od firmy Waldorf Frommer . Firma ubiega się o spłatę 800 euro za ściągnięty film a w zasadzie za udostępnienie (udostępnienie trwało trochę powyżej minuty - wszystko jest napisane w tym piśmie). Właściciel jest obciążony tą kwotą, natomiast, rzecz jasna, karę powinnam zapłacić ja.

Czy mają prawo do takiego postępowania? Mówię tu o pozyskiwaniu danych.
Czy bezprawne jest nieświadome udostępnianie filmu przez minutę?
Dzwonić do nich, pisać listy/maile, czy może wynająć prawnika?
Czy jest ktoś w stanie na tym forum poradzić mi co mogę zrobić w takiej sytuacji?
Właściciel mieszkanie suszy mi głowę, a ja nie mam zamiaru płacić 800 euro, lekkie przegięcie!

Jesteś w Niemczech wiec podlegasz pod prawo niemieckie.
Właściciel ma prawo od Ciebie żądać zwrotu poniesionych kosztów z Twojej winy. nie ma znaczenia czy w Polsce czy w Niemczech
Tu w PL mało kto Ci pomoże szukaj tam prawnika.
Zlecisz a już prawnik za Ciebie resztę zrobi. - podpisze może ugodę.
Do Ciebie będzie tylko należało opłacić stosowne koszty.
W Niemczech bez prawnika w sądzie lepiej się nie pokazuj.
W Polsce nawet policja zajęłaby Ci komputer może i innym domownikom też. Zależy to oczywiście od wniosku reprezentanta pokrzywdzonej
- Szukaj art o zabraniu 1000 komputerów za udostępnianie w sieci torrent.
przynajmniej polska prokuratura się tym, chwali.

Dziękuję za odpowiedź.

Lecz nie prosiłam o słowa pogardy ale porady.

Wiem, że ja ponoszę za to odpowiedzialność i że tutaj obowiązuje Niemieckie prawo.

Po prostu nie wiedziałam, że film jest udostępniany, więc moje pytania chyba nie są jakieś dziwne.
Sądziłam, że to forum prawne, a nie publiczne obrzucanie internetowymi pomidorami.

A komputer mogą mi zabierać bo w zasadzie nie ściągałam go ja tylko chłopak, który wtedy u mnie był.

Wpisz w google.de : waldorf frommer...i ci wszystko wyskoczy .
Tam jest kilka stron ,na ktorych ludzie opisuja co zrobic.

powyżej opisałem jak to w skrócie wygląda w Polsce.
w Niemczech nie wiem. Tutaj są młodzi prawnicy ale stosują polskie prawo nie niemieckie.
W Polsce prokuratura udostępnia dane i ponoć to robi legalnie - choć dyskusja trwa.

Ostatnia edycja:
Już googlowałam, jedni płacą inni nie. Jak ze wszystkim.

Chciałabym tylko wiedzieć czy sprawa jest przegrana czy nie.

Skąd mają moje dane?
Jak to się stało, że pierwszy raz jestem w Niemczech, pierwszy dzień i namierzają komputer, z którego ściągany był film?

Znajomi w Niemczech również ściągają filmy i przez lata nie mieli takich problemów.

Dulcynea123 napisał:
Już googlowałam, jedni płacą inni nie. Jak ze wszystkim.

Chciałabym tylko wiedzieć czy sprawa jest przegrana czy nie.

Skąd mają moje dane?
Jak to się stało, że pierwszy raz jestem w Niemczech, pierwszy dzień i namierzają komputer, z którego ściągany był film?

Znajomi w Niemczech również ściągają filmy i przez lata nie mieli takich problemów.

Na kogo jest zarejestrowany internet ten dane podał.
Nie wiem czy dostaniesz kare ale odszkodowania mogą zadać czy zapłacisz to już inna kwestia.

masz win 8 lub 8.1 wejdź w mapy kliknij lokalizacja i się zdziwisz jak dokładnie jesteś namierzona poprzez IP.
Sprawdzano na laptopach ASUS i HP inwigilacja-namierzanie działającego laptopa działa z dokładnością do 3ch metrów. hm i nie ma w nich GPSu. przynajmiej sie producenci nie przyznaja.:wow:

Ostatnia edycja:
Dulcynea123 napisał:
Po prostu nie wiedziałam, że film jest udostępniany,

A czyja to wina, że nie wiedziałaś?? Producenta filmu czy właściciela mieszkania?

Dulcynea123 napisał:
...Znajomi w Niemczech również ściągają filmy i przez lata nie mieli takich problemów.

Więc się ich zapytaj, jak oni ściągali że nie zostali namierzeni a nie mają problemów a Ty masz.:help:

forg napisał:
A czyja to wina, że nie wiedziałaś?? Producenta filmu czy właściciela mieszkania?

Coś jeszcze chcesz powiedzieć? Możesz mi czyścić buty, bo to pierwsze chyba znowu nie wyjdzie.
Co to za forum? Prawnicze? To jakiś publiczny lincz czy co?
No cóż, to ostatnia moja wizyta tutaj.

Forum prawne, taa

Piona

zadaniem forum w szczególności jest

poinformowanie osoby o obowiązującym stanie prawnym, o przysługujących jej uprawnieniach lub o spoczywających na niej obowiązkach lub wskazanie osobie sposobu rozwiązania jej problemu prawnego,

i to dostałaś. masz się skontaktować z prawnikiem w Niemczech bo naruszyłaś prawo autorskie niemieckie. Każdy w Niemczech ma prawnika nawet twoja gospodyni. chcesz to płac nie to nie nikt ci tu rady dawać nie będzie. Złamałaś prawo to podpisz stosowny kontrakt. Jeśli gospodyni zapłaciła 800EUR to jej to zwróć. to jest moja darmowa darmowa porada dla Ciebie.:mad:

Ile zapłacisz w Niemczech za to samo?

Ostatnia edycja:
Dulcynea123 napisał:
....

Torrenty to maja do siebie ze nie tylko ściągasz coś tam ale i oferujesz i to jest "karane", a do ściągania są inne dużo bezpieczniejsze źródła :)

witam. znajomi mieli ten sam problem- ich syn sciagal z netu filmy i dostali kare do zaplacenia z tej samej firmy od razu z sadowym nakazem. Poszukali w internecie kancelarii ***mod*** ci zalartwili sprawe za niska oplata a oplate rozlozyli na raty. Trzeba ta sprawe zalatwiac bo w przeciwnym razie moze przyjsc wiecej listow z kolejnymi nakazymi zaplaty.

Polecam na przyszlosc ogladanie filmow online - legalne i nie ciagnie za soba takich "niespodzianek" .

Jeli sprawa nadal nie jest zalatwiona radze skontaktowac sie z kancelaria do ktorej linka podalam.

PS. nie wiem czy nie naruszylam regulaminu podajac linka kancelarii, jesli tak to bardzo przepraszam chcialam pomoc

Ostatnią edycję dokonał moderator:
pytasia napisał:
witam. znajomi mieli ten sam problem- ich syn sciagal z netu filmy i dostali kare do zaplacenia z tej samej firmy od razu z sadowym nakazem. Poszukali w internecie kancelarii ***mod*** ci zalartwili sprawe za niska oplata a oplate rozlozyli na raty. Trzeba ta sprawe zalatwiac bo w przeciwnym razie moze przyjsc wiecej listow z kolejnymi nakazymi zaplaty.

Polecam na przyszlosc ogladanie filmow online - legalne i nie ciagnie za soba takich "niespodzianek" .

Jeli sprawa nadal nie jest zalatwiona radze skontaktowac sie z kancelaria do ktorej linka podalam.

PS. nie wiem czy nie naruszylam regulaminu podajac linka kancelarii, jesli tak to bardzo przepraszam chcialam pomoc

Witam, mam ten sam problem, co gorsza - termin mam do dzisiaj na odpowiedź... Czy jest ktoś w stanie mi pomóc z tym tematem?

Powrót