Self empoyer a benefity.

• Autor wątku Autor wątku karolina1111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karolina1111

Użytkownik
Odpowiedzi
73
Witam serdecznie.

Mam pytania odnosnie benefitow dla selfemployer.
Dnia 18 wrzesnia tego roku zakonczylam pobieranie Maternity Allowance. Nadal pobieram Child Tax Credit.
Housing Benefit i Counsil Tax zostaly wstrzymane. Mam malenkie dziecko i jestem samotna matka. Majac tylko 65 f tygodniowo ciezko jest mi sie utrzymac wraz z dzieckiem - niestety ale place caly czynsz za consilowskie mieszkanie 66 f plus counsil i oplaty. Musze dodac ze nie mam przepracowanego roku na WRS z czego Joobcekeers Allowance mi sie nie nalezy. W zwiazku z czym zalozylam sobie firme sprzatajaca. Sprzatam raz w tygodniu prywatna posiadlosc, zarobek 40 f. Kupilam sobie odpowiednie druczki do wystawiania faktur, poskladalam formy o dodatkowe benefity tj Jncome Support, Housing Benefit i Child Benefit - ktorego wczesniej mi odmowiono gdyz nie bylam zatrudniona. Moje pytanie jednak jest takie - jakie dokumenty mam przedstawic w zwiazku z moimi dochodami? Jak wiadomo rozliczenia podatkowe jak i skladki na NIN przysluguja raz na 3 miesiace a ja swoja firme mam dopiero 3 tyg. Jak mam im przedstawic i udowodnic moje zarobki. Na numer UTR bede czekala jeszcze jakies 3 tyg,
Dziekuje z gory za pomoc.

wlasna deklaracja na dobyr poczatek?? powinni tobie powiedziec w urzedzie miejskim i jcp jakie dokumenty potrzebuja.

Witam. To znowu ja. Otoz dzonilam na Income Support powiadomic ich ze jestem samozatrudniona i pracuje mniej niz 16 godzin tygodniowo (plus samotna matka). Powiedzieli mi ze dosla mi odpowiednie papiery do wypelnienia. Otoz dzisiaj z samego rana przychodzi do mnie pismo - odmowna decyzja w zwiazku przyznaniem benefitu gdyz nie posiadam praw do przebywania w UK !!!!!!!
Przeciez osoby samozatrudnione jak i zatrudnione nabywaja te prawa automatycznie po rejestracji!!! I co z papierami ktore mieli mi przyslac??
Moze teraz ktos bedzie w stanie mi pomoc.

Nie pociesze cie,wkrotce dostaniesz list ze chtc zostanie wstrzymany i zostanie ci tylko chb 20f tygodniowo.bylam w podomnej sytuacji pare mies.temu :wow:,powodzenia

Jak child tax credit moze zostac wstrzymany skoro legalnie pracuje ? Przeciez jest on dla osob pracujacych !!!

Podkreslam ze jestem samozatrudniona. W zeszlym tyg przepracowalam 8 godzin a w tym mam 12. Mam wszystkue faktury wiec na jakiej zasadzie maja mi cos cofnac lub nie przyznac?

acha - skladki tez sa naliczane, normalnie oplacam NIN

chtc wyplacany dla osob pracujacych i nie pracujacych! job centre wysle pismo do chtc ze nie posiadasz prawa mieszkac w uk jak dostalas to w dycyzji i z dniem jak zlozylas claim o income support wstrzymuja chtc niestety,ja tak mialam.jedynie co ci zostalo to pisac odwolanie skoro jestes samozatrudniona. powodzenia zebys miala inacze niz ja.

karolinna1111, musisz teraz napisać odwołanie w sprawie IS, a najlepiej jakbyś najpierw poprosiła ich o ponowne rozpatrzenie Twojej sprawy. Powinni przyszłać Ci taką książeczkę, w której pisze co trzeba zrobić jak nie zgadzasz się z decyzją i o ile pamiętam, jest tez tam w pierwszej kolejności taka opcja jak prośba o rozpatrzenie podania jeszcze raz. Tylko teraz ja radziłabym Tobie bardzo dokładne napisanie pismai powołanie się na stosowne przepisy, tak by wiedzieli, że przepisy nie są Ci obce i żeby Ci znowu z jakąś głupia decyzją nie wyskoczyli, ale to nie powiedziane, że i tak tego nie zrobią bo mam wrażenie, że odmawiaja niemal wszystkim bez względu na okoliczności, po to by...., chyba zniechęcić.

Poczytaj watek o IS, tam może znajdziesz tez cos dla siebie.
Do tego masz r2r jako samozatrudniona. Może napisali Ci jeszcze, żę jestes "person from abroad"? Może najlepiej jakbyś napisala treśc decyzji jaka Ci przysłali.

Radziłabym Ci napisać, że jako samozatrudniona masz r2r i że nie jesteś "person from abroad" na podstawie: The Income Support (General) Regulations 1987 reg.21AA (4) (b) (znajdziesz to na 36 stronie) i w zawiązku z tym jako samotna matka jesteś upoważniona do IS.

http://www.dwp.gov.uk/docs/a6-2501.pdf

Jeśli masz jeszcze jakies pytania to śmiało pytaj.

Pozdrawiam

PS. a tak na marginesie to nie wiem co się dzieje, ale wszystkie stronki na których wcześniej znajdowałam przepisy nie działają :-o i coraz trudniej znaleźć te wszystkie regulacje.

U,re not entitle to Income Support . This is becouse we have decided that you do meet the requirements for the right to redise and therefore for benefit purposes only you are not considered to be habitually resident in the Uk.

To jest ta odpowiedz. Prosze o dalsza pomoc jesli to mozliwe.

Acha decyzje podjeto na podtawie Regulation 21AA(1) and (2) persons from abroad,

(4) A claimant is not a person from abroad if he is–
(a) a worker for the purposes of Council Directive No. 2004/38/EC;
(b) a self-employed person for the purposes of that Directive;

A to znalazlam i jutro ide dzwonic.

Dzwnienie raczej nic nie da. Jest decyzja na piśmie i teraz Ty musisz ustosunkować się na piśmie do tej decyzji.

Po pierwsze powołaj sie, że masz r2r jako samo-zatrudniona na postawie reg.14(1) The Immigration (EEA) Regulations 2006, ponieważ jesteś "qualified person" zgodnie z reg.6(1)(c) The Immigration....

The Immigration (EEA) Regulations 2006:
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/documents/policyandlaw/ecis/annexa.pdf?view=Binary

Następnie powołaj się na to co napisałam w poprzednim wpisie. Na koniec napisz, że ich decyzja z dnia.... jest niezgoda z istniejącymi przepisami i prosisz o ponowne rozpatrzenie Twojego podania o IS.

Powodzenia :)

Bardzo dziekuje za rady. Jednak zastanawiam sie czy nie rozszerzyc dzialalnosci do minimum 16 godzin tygodniowo (samotna matka) i nie starac sie o working tax credit? Czy ktos wie od jakiej kwoty dochodow przyznawany jest working? Czy jesli pracowalabym te minimum 16 godzin a moje zarobki nie przekroczylyby 100 funtow - bylyby w granicach 80 funtow to czy kwalifikuje sie do tego benefitu? Czy aby otrzymac working tax credit trzeba placic podatki? W tym beneficie w ogole nie mam rozeznania.

To swoją drogą, ale powinnaś odwołać sie od ich decyzji, bo przepisy stoją po Twojej stronie a ich decyzja jest jak najbardziej nieprawidłowa. Od dnia kiedy aplikowałaś o IS należą Ci sie pieniążki.

WTC jest uwarunkowany od pracy a wysokość jedynie zależy od dochodu. W działalności na swój rachunek jest też troche inaczej, dlatego, że tutaj do czasu pracy wliczasz również czas jaki zużywasz do organizowania pracy, czyli: szukanie ogłoszeń w gazecie, czy w innych miejscach itp. itd. Każda rzecz związana z pracą, a która zabiera czas jest zaliczana do pracy na własny rachunek nie tylko sama praca, czyli sprzątanie, dojazd też.

I jeszcze małe sprostowanie Child Tax Credit nie jest związany z pracy i nie trzeba pracować by go otrzymywać na dziecko, ale w naszym przypadku należy wykazać, że ma się r2r.

income support jest zasilkiem nieaktywnym. stracilas prawo do rezydencji jako self employed w momencie keidy zlozylas o income support. gydyb to b yl jsa - sprawa bylaby prostsza. ile godzin pracujesZ? zakladajac zw twoje zarobki w ub roku byly podobne - jesli zadeklarujesz ze pracujesz 16 godz tyg to powinnas otrzymac max kwote wtc i ctc oraz pomoc z czynszem tic. nie musisz placic podatow zeby sie kwalifikowac na wtc. poza tym mysle ze to najmadrzejsze i najskuteczniejsze rozwiazanie. pozdro

Wczoraj dzwonilam na Income Support. Po pierwsze nie mieli tlumacza - ale jakos sie dogadalam. Mila Pani stwierdzila ze nie nalezy mi sie gdyz nie zdalam testu na r2r i zaproponowala mi bym zlozyla forme o Jobcekeers Allowance. Jednak wole rozszerzyc swoja dzialanosc i wnioskowac o Working Tax Credit. Zarobki z zeszlego roku podatkowego mialam bardzo male gdyz rok ten objal zasilek macierzynski ktory sie nie wlicza w dochod, tak wiec wypelniajac Child tax credit z tego co pamietam podawalam kwote nieco ponad 3000 f.

Z housing benefitu otrzymalam formularz SELF EMPOYED EARNINGS INFORMATION czy ktos moze wypelnial ta forme i moglby sluzyc mi pomoca?

agaciq21 nie do końca zgodzę się z Tobą jeśli chodzi, o to że karolina straciła prawo rezydencji jako self employed, bo złożyła wniosek o IS. Nie bardzo rozumiem na jakiej podstawie tak mówisz. Czy to pracuje czy wykonuje działalność na własny rachunek ma r2r i tego prawa nie traci. Była nawet taka sprawa w Upper Tribunal gdzie dziewczyna byla self employed, pracowała około 6 godzin tygodniowo i nawet nie była zgłoszona w Revenue i była decyzja, że ma r2r i IS jej sie należy.

Chcialam jeszcze dopytac jak to jest z tym working tax credit w przypadku self empoyed. Jak oszacowac zarobki? Np w jednym tygodniu zarobie 50f, w drogim 100f a przez nastepne 3 tygodnie nie zarobie nic bo nie bede miala zlecen. Co tydzien trzeba dzwonic i podawac ilosc przepracowanych godzin i kwote jaka sie zarobilo czy najlepiej podac np. 80f tygodniowo i jak zarobki sie zwieksza to dopiero do nich dzwonic zeby zmniejszyli WTC? Bo w self employed to roznie bywa, sa tygodnie ze nie zarobi sie w ogole ... A co w momencie gdy wyjezdza sie na wakacje? Planuje wyjechac do Polski na swieta na 3 tyg - mam stopowac benefit? Ja wiem ze WTC opiera sie na zarobkach z zeszlego roku podatkowego ale zarobki z tego roku tz chyba maja na to jakis wplyw .. chyba.
Z gory dziekuje za odpowiedz.

Powrót