Serwis kbiz.pl

• Autor wątku Autor wątku bwojtek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Podstawą do otrzymywania eFaktury jest formalna Zgoda Abonenta na otrzymywanie faktury i innych dokumentów w formie elektronicznej
Co to jest Zgoda na eFakturę
Zgoda na eFakturę to formalne potwierdzenie przez Abonenta chęci otrzymywania faktury i innych dokumentów w formie elektronicznej zamiast listownie
Zgoda na eFakturę dotyczy również otrzymywania dodatkowych informacji m.in. o zmianie regulaminów i cenników

W poniedziałek skonsultuje z prawnikiem. Martwi mnie strata czasu, wysyłanie listów (polecony z potwierdzeniem odbioru tani nie jest) i generalnie inne koszty, ktore przerastaja koszt zapłacenia tego ustrojstwa.
Najgorszy jest scenariusz gdy nie płacię, zglaszam na policję, wysyłam pismo ze nie zostałem powiadomiony o zmianie regulaminu, ale gosc i tak wysyła do esądu, dostaje wyrok i nasyła komornika, lub co ciekawsze kozysta z magicznego punktu w regulaminie by z 100 zrobic karę 1000zl, a to juz komornik moze chcec ściągać. Odwołanie, wycieczka do sądu (koszt dojazdu, strata dnia pracy)... To wszystko sumuje sie do kwoty znacznie większej niz to 100zl.
I nie chodzi o to czy rozwazam zapłatę bo do czasu odpowiedzi prawnika nie, raczej rozwazam najkrótszą, wymagająca najmniejszego nakładu czadu metodę na rozwiazanie problemu.

PS. Jesli piszecie o jakis prawnych podstawach, podajcie prosze na czym sie bazujecie.

Ostatnia edycja:
Krajowe przepisy w zasadniczej części prawidłowo implementują dyrektywę VAT. Konieczne jest więc zachowanie kilku prostych zasad, których przestrzeganie zapewni zgodność z przepisami o VAT. Przede wszystkim należy pamiętać, że do fakturowania elektronicznego (a takim jest wysyłka faktury e-mailem) niezbędna jest zgoda nabywcy. Taką zgodę należy otrzymać jeszcze przed wystawieniem faktury, a oświadczenie, które ją wyraża, powinno być przechowywane. Drugim warunkiem jest zapewnienie integralności oraz autentyczności pochodzenia faktury. Autentycznością pochodzenia jest pewność co do tożsamości dostawcy towarów lub usługodawcy albo wystawcy faktury. Natomiast integralność treści oznacza, że w fakturze nie zmieniono danych, które powinna zawierać.

Integralność oraz autentyczność można zapewnić za pomocą procedur biznesowych. Najprostszym rozwiązaniem jest ustalenie, że e-maile zawierające faktury elektroniczne będą wysyłane z konkretnych kont e-mail, które zabezpieczone są przed dostępem osób niepowołanych za pomocą hasła.

Ja takiej zgody nie wyraziłam i dane na fakturze są nieprawidłowe, każda normalnie funkcjonująca firma typu Zumi itp dzwoni do mnie raz na jakis czas aby potwierdzić dane firmy.

Faktury elektroniczne - Faktura elektroniczna to faktura albo wystawiona od razu w wersji elektronicznej, albo faktura papierowa przesłana drogą elektroniczną. Każdy klient może wyrazić teraz sprzeciw wobec otrzymywania faktur elektronicznych. Jeśli nie wyraził sprzeciwu, a podał adres e-mail, możemy domniemywać zgody na wystawianie faktur elektronicznych. Klient może też wyrazić zgodę na otrzymywanie faktur wyłącznie elektronicznych, co oznacza sprzeciw wobec faktur papierowych. Autentyczność pochodzenia, integralność treści oraz czytelność faktury zapewnia się za pomocą dowolnych kontroli biznesowych, które ustalają dowolną ścieżkę audytu między fakturą a dostawą towarów lub świadczeniem usług, przesyła się je lub udostępnia nabywcy.

rok 2013 zmiany teraz każdy powinien zgłosić sprzeciw jeśli nie chce dostawać FV mailem, niech gość wyślę do każdego poleconym proszę.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Fakturom papierowym i elektronicznym trzeba zapewnić autentyczność pochodzenia, integralność treści i czytelność (obecnie obowiązek taki dotyczy jedynie e-faktur); można to zrobić za pomocą dowolnych kontroli biznesowych.
Czyli jak dobrze rozumiem Pan powinien najpierw potwierdzić dane na jakie wystawia fakturę??? bo w regulaminie ma że jeśli dane są nieprawidłowe kara 1000 a to on powinien sie chyba upewnić i sprawdzić

Zniknął obowiązek uzyskania pisemnej zgody odbiorcy na otrzymywanie e-faktur. Wystarczy ustne uzgodnienie lub zapłata e-faktury przez obiorcę (domniemana zgoda).

czyli jak nie rozmawialiśmy z panem o tym że chcemy e fakturę i na piśmie sie sprzeciwimy to nie jest wiążąca, do tego jesli zapłacimy to się zgadzamy.

źródło Zmiany w przepisach VAT 2013 | Zmiany w ustawie o podatku od towarów i usług

Ja zgłosiłem proceder na Policji a w sumie dobrze piszecie też o tym myślałem żeby wysłać odmowę przyjęcia FV i rezygnację z jego śmiesznych usług. to kolejna podkładka na Święty Spokój z PANEM Naiwnym:) Sam się tam kiedyś DARMOWO WPISAŁEM więc można to załatwić jak załatwia się sprawy z każdą instytucją.

Nadal myślę że powinniśmy zasypać kilka urzędów skargami.

Jeśli "szanowny" pan robi takie przekręty to możeby spróbować jeszcze złożyć pismo w jakimś przedstawicielstwie poselskim - kilka większych miast, kilku posłów i może się jeszcze odgórnie za niego wezmą.

chyba żartujesz to są ostatnie osoby które mogą nam pomóc.

NIe jestem za komuną ale wtedy były jakieś zasady a teraz jest POLSKIE ELDORADO.
Byle cieć, banki , instytucje mogą nękać i grabić komornikami biednych ludzi.
Dopóki się jakieś liczące media nie zajmą sprawą.

Od takich spraw są urzedy których to dotyczy: US, ZUS, Prokuratura, itp.

Witam powtórnie.
Zapewne wszystkie dywagacje wokół tematu są ważne ale kochani nabijani w butelkę.
Po pierwsze- kto pomyślał że ten sprytny Pan może sobie z nami wspólnie na tym forum siać strach ( "123zł za spokój to nie jest dużo"- itp), a dam sobie głowę uciąć że tu jest.
A przy okazji :

POZDROWIENIA DLA SPRYCIARZA !!!!! ,

bo szczerze mówiąc gdybym robił taki przekręt to właśnie w ten sposób starałbym się monitorować sytuację.
Po drugie- miałem już wątpliwą przyjemność z podobnymi spryciarzami i inni poszkodowani zaprosili mnie do grupy w celu zbiorowego zawiadomienia prokuratury o przestęstępstwie- pomogło.
Ja proponuję to samo.
Mam oczywisty dowód iż moje dane ściągnięto z jakiejś bazy.
Kto ma ochotę na przyłączenie się to zapraszam na priv. odpiszę na każdy e-mail , sformułuję wniosek. To nic nie kosztuje, a jest naprawdę skuteczne.
Ja osobiście nie mam zamiaru czekać na nakaz zapłaty i komornika.

Poszukałam redaktora śledczego zainteresowanego tematem.Koresponduje z nim i potrzebna nam stara wersja regulaminu. czy ktoś ja ma ?A dla wszystkich zainteresowanych na razie usuwajcie swoje dane z serwisu i wysyłajcie za potwierdzeniem odbioru wersje wypowiedzenia papierowe i zaznaczcie , ze zakazujecie używania swoich danych i danych firmy w jakiejkolwiek formie. Ten Pan K.zastrzegł sobie w regulaminie, że może nasze dane przetwarzać w innych serwisach.Potrzebna stara wersja regulaminu !!!!!!!!wklejcie ja na forum .

aszanti, link już ktoś wklejał wcześniej:
Regulamin korzystania - mam nadzieję, że mod go nie wywali.
Treść oraz skrót do archiwum zapisałem na dysku.

Ostatnia edycja:
Witam
W dniu 6.06.2013r. otrzymałem dziwną fakturę za usługę reklamową na w/w portalu o której nie miałem pojęcia.
Zgłosiłem to na policji. Okazuje się iż *** mnóstwo ludzi korzystając z automatu e-sądu myśli iż naśle komornika.
Poszperałem w jego serwisie i znalazłem ciekawe wpisy gdzie między innymi jest Policja i Prokuratura.
Ciekawy jestem kto z policji czy prokuratury dodał dane do serwisu KBIZ.PL Proszę sobie sprawdzić wystarczy wpisać nazwę miasta.
Można powiedzieć iż to jest dowód iż gościu wgrał dane z jakiejś książki telefonicznej.
Nadmieniam iż można w tym momencie skasować swoje dane bez problemu. Chętnie dołączę się do pozwu zbiorowego przeciwko ****.

Jak usunac dane z katalogu?
Kto to juz przerabial

Aby skasować dane z serwisu KBIZ.PL należy:
1. Wyszukać swoją firmę
2. Kliknąć w wyszukane dane
3. Na dole strony jest link do aktualizacji danych, bądź do usunięcia

Witam,

Proszę mnie poprawić jeżeli się mylę.
2 lata temu założyłem konto w tym katalogu. Zgodnie z regulaminem konto było darmowe. W każdej chwili przysługiwało mi prawo do usunięcia konta poprzez wysłanie maila na adres bok (oczywiście zgodnie z regulaminem - bez żadnych konsekwencji). Po otrzymaniu maila z info o zmianie regulaminu, w którym mowa o wprowadzeniu opłaty wysłałem maila na adres bok@kbiz żądając usunięcia danych i zamknięcia konta.
Pytanie - na jakiej podstawie została wystawiona faktura i dlaczego moje dane nie zostały usunięte? Czy ten pan nie łamie w ten sposób prawa, że po 1. nie usuwa danych pomimo zgodnego z regulaminem sposobu żądania ich usunięcia i po 2. wystawiając bezpodstawnie fakturę?
Pytanie dodatkowe, jak rozumiem w lipcu będzie musiał zapłacić VAT od wszystkich wystawionych faktur, niezależnie od tego czy są zapłacone czy nie. Zgadza się?

Aby usunąć dane z KBIZ.PL dla tych co kiedyś zakładali konto należy:
1. Zalogować się do serwisu
2. Wejść w modyfikację danych i je usunąć
Wyszukać na powrót swoją firmę i wykonać kroki powyżej.

Cytuję pkt regulaminu KBIZ.PL Rozdział o płatnościach. "3. Abonament będzie płatny „z góry”, najpóźniej do 21-go dnia od daty rozpoczęcia każdego nowego roku świadczenia usługi." Czy po skasowaniu danych z serwisu nadal jest podstawa do zapłaty faktury?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót