Serwis kbiz.pl

• Autor wątku Autor wątku bwojtek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
My wolimy dmuchać na zimne. Jeśli nie podoba się Wam polityka tego prywatnego forum, trudno, będziecie musieli z tym żyć.
Mamy też taką zasadę, ze nie piszemy post pod postem. Przez 20 minut jest dostępna opcja
edit.gif

Madoox30- marzysz. On nie jest jedynym naciągaczem. W zeszłym roku była aferka z rejestrem przedsiębiorstw. Ludzie nawet w telewizji się produkowali, było ogłoszenie w Necie, gdzie faceta zgłaszać. I nic z tego nie wyszło. Na takich nie ma na razie skutecznych sposobów pt. "zgłaszam faceta"- nie za 100, czy 200 zł. Gdyby wołał 500- to inna sprawa. Żeruje na naiwnych, którzy dla świętego spokoju zapłacą. Trzeba inaczej- pisma z żądaniem wystawienia faktury, jak nie zrobi (a na to wygląda), sprawa prawdopodobnie cywilna. Myślę o kontroli z GIODO, bo na moim profilu są dziwne maile od ludzi, którzy żądają wykasowania z bazy danych. Tylko, że niczego nie wysyłałam. Robił to on i to nieudolnie, skoro są takie wpisy.
Inna sprawa: to jego katalog i zmiany ma prawo wprowadzać. Tylko ma prawny obowiązek powiadamiać o zmianach w sposób jednoznaczny, czyli tak, żebym nie mogła powiedzieć, że nie dostałam i z takim wyprzedzeniem, abym mogła się wycofać z katalogu bez ponoszenia konsekwencji zmian. U mnie prosto- nie znalazłam w skrzynce informacji o zmianach, a tylko (i aż) jego oświadczenie, że mam darmowy profil bezterminowo. Owszem, mógł to zmienić, ale najpierw miał obowiązek dać mi czas, abym mogła się wycofać. Tego nie zrobił, więc ślę mu pisma z moim sprzeciwem. Jak się nie dostosuje- sprawa cywilna, a moje pisma mi tylko pomogą szybciej załatwić sprawę. Jeszcze raz podkreślam- ze względu na niską kwotę, to nie jest sprawa dla Policji. Byłaby, gdyby skorzystał z np. e-sądu, przekroczy kwotę niskiej szkodliwości (250 zł) i wtedy można zgłosić ewentualnie kradzież. Wtedy nie chciałabym być w jego skórze. Tylko, że wygląda na to, że niestety wie o tym i żadnego e-sądu nie będzie. Sorki- wpadł mi inny pomysł jeszcze, ale to też jego brak odzewu na pisma się przyda. Zgłosić może to im??? ja i tak tej faktury nie będę księgować. Nie mogę, skoro nie chcę uznać jej za koszt i płacić.

No więc jak nie będzie sprawy cywilnej nie ma się czym przejmować, prawda?
Przeczytaj tez dokładnie nowy regulamin a zobaczysz że to nie tylko 100 zł + vat.
Zapoznaj się z regulaminem a konkretnie z & VI punkt 17.
No i w końcu zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa nic nie kosztuje.

Anna68 napisał:
Madoox30- marzysz. On nie jest jedynym naciągaczem. W zeszłym roku była aferka z rejestrem przedsiębiorstw. Ludzie nawet w telewizji się produkowali, było ogłoszenie w Necie, gdzie faceta zgłaszać. I nic z tego nie wyszło. Na takich nie ma na razie skutecznych sposobów pt. "zgłaszam faceta"- nie za 100, czy 200 zł. Gdyby wołał 500- to inna sprawa. Żeruje na naiwnych, którzy dla świętego spokoju zapłacą. Trzeba inaczej- pisma z żądaniem wystawienia faktury, jak nie zrobi (a na to wygląda), sprawa prawdopodobnie cywilna. Myślę o kontroli z GIODO, bo na moim profilu są dziwne maile od ludzi, którzy żądają wykasowania z bazy danych. Tylko, że niczego nie wysyłałam. Robił to on i to nieudolnie, skoro są takie wpisy.
Inna sprawa: to jego katalog i zmiany ma prawo wprowadzać. Tylko ma prawny obowiązek powiadamiać o zmianach w sposób jednoznaczny, czyli tak, żebym nie mogła powiedzieć, że nie dostałam i z takim wyprzedzeniem, abym mogła się wycofać z katalogu bez ponoszenia konsekwencji zmian. U mnie prosto- nie znalazłam w skrzynce informacji o zmianach, a tylko (i aż) jego oświadczenie, że mam darmowy profil bezterminowo. Owszem, mógł to zmienić, ale najpierw miał obowiązek dać mi czas, abym mogła się wycofać. Tego nie zrobił, więc ślę mu pisma z moim sprzeciwem. Jak się nie dostosuje- sprawa cywilna, a moje pisma mi tylko pomogą szybciej załatwić sprawę. Jeszcze raz podkreślam- ze względu na niską kwotę, to nie jest sprawa dla Policji. Byłaby, gdyby skorzystał z np. e-sądu, przekroczy kwotę niskiej szkodliwości (250 zł) i wtedy można zgłosić ewentualnie kradzież. Wtedy nie chciałabym być w jego skórze. Tylko, że wygląda na to, że niestety wie o tym i żadnego e-sądu nie będzie. Sorki- wpadł mi inny pomysł jeszcze, ale to też jego brak odzewu na pisma się przyda. Zgłosić może to im??? ja i tak tej faktury nie będę księgować. Nie mogę, skoro nie chcę uznać jej za koszt i płacić.

"No i w końcu zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa nic nie kosztuje"

Nic nie kosztuje i nic nie daje.Co do sprawy cywilnej, to też niekoniecznie są płatne, ale to już indywidualnie trzeba rozpatrywać z kimś obeznanym w prawie. Właśnie chcę się dowiedzieć, czy mogę starać się o zwolnienie z opłat, bo ponoć taka możliwość istnieje. A nawet, jak będę musiała zapłacić, to i tak facet odda kasę; ostatecznie płaci przegrany. Wyobraź sobie, co by było, gdyby taką sprawę zasądził mu każdy- uzasadnioną oczywiście. Tu u niektórych widzę problem, że niestety otrzymali powiadomienia o zmianie.regulaminu. Ja, nie i tego jestem pewna. Do tego mam jego pisemną deklarację, że mój profil w jego katalogu istnieje za darmo i to bezterminowo.
poza ty, jaki on ma regulamin. Za 5 minut tam wejdzie, coś zmieni i nie będzie śladu po tym, co czytałeś. Regulamin jest wartościowy, jak jest na papierze, albo przynajmniej w PDF-ie. Inaczej niech się ugryzie w łokieć z takim regulaminem. Zawsze można go podważyć.

Witam wszystkich.
Krótko- moim zdaniem należy zbiorowo zawiadomić Prokuraturę
o podejrzeniu przestępstwa. Tak postąpiłem wcześniej kilkukrotnie i mam spokój.

Ja wczoraj dostałem taką też taką fakturę. Założyłem darmowe konto w 2011 i nie pamiętałem o nim aż do wczoraj. Odwiedziłem stron tego pseudokatalogu, wpisałem email i przypomnienie hasła. Otrzymałem takowe na email, zalogowałem się i usunąłem swoje dane a e-mail zmieniłem na fikcyjny. Po zapisaniu i sprawdzeniu w szukaj mojej firmy, okazało się, że już nie ma w tym katalogu. Jest to chyba jakaś możliwość na usunięcie firmy z tego katalogu. Tylko co dalej z wystawiona fakturą?

> Tylko co dalej z wystawioną fakturą ?

Brak uregulowania przez nabywcę należności wykazanej w fakturze dokumentującej nabycie towarów i usług nie ma wpływu na prawo do odliczenia wykazanego w niej VAT, jeżeli stosuje on ogólne zasady rozliczania podatku. Warunek ten musi być spełniony jedynie u podatnika stosującego kasową metodę rozliczania VAT :D

Sklep Budowlaniec napisał:
>
Brak uregulowania przez nabywcę należności wykazanej w fakturze dokumentującej nabycie towarów i usług nie ma wpływu na prawo do odliczenia wykazanego w niej VAT, jeżeli stosuje on ogólne zasady rozliczania podatku. Warunek ten musi być spełniony jedynie u podatnika stosującego kasową metodę rozliczania VAT :D

Chodzi mi co dalej. Bo jak reszta piszących tu osób nigdy nie otrzymałem żadnego maila o zmianie regulaminu a konto zawsze miało być darmowe

Witam ponownie, skoro koleś miał zawieszoną działalność, a z wątku wyczytałem, iż są osoby co skorzystały z promocji 1zł za miesiąc, więc pobierał opłaty, może te osoby zgłoszą się do skarbówki, bo działalność oficjalnie zawieszona, a gość wystawia faktury. Oczywiście kij ma dwa końce.
Druga sprawa, to czy nawet jeżeli kiedyś dokonaliśmy wpisu darmowego, on zawiesił działalność, czyli przestał świadczyć na naszą korzyść usługi ze swojej winy, to czy ponownie może nam zacząć je świadczyć bez naszej ponownej zgody? Bo w regulaminie ma, iż nieprzerwanie będzie je świadczył, więc nie wypełnił postanowień swojego regulaminu.

XerekS napisał:
skoro koleś miał zawieszoną działalność, a z wątku wyczytałem, iż są osoby co skorzystały z promocji 1zł za miesiąc, więc pobierał opłaty, może te osoby zgłoszą się do skarbówki

Druga sprawa, to czy nawet jeżeli kiedyś dokonaliśmy wpisu darmowego, on zawiesił działalność, czyli przestał świadczyć na naszą korzyść usługi ze swojej winy, to czy ponownie może nam zacząć je świadczyć bez naszej ponownej zgody? Bo w regulaminie ma, iż nieprzerwanie będzie je świadczył, więc nie wypełnił postanowień swojego regulaminu.

Cenne uwagi. Należy tu dodać, iż według wewnętrznych procedur ZUS, akceptowanych na ogół przez sądy, wystawienie lub przyjęcie faktury w okresie zawieszenia działalności wymaga odprowadzenia za ten okres składki ZUS, nawet jeżeli działalność nie była faktycznie wykonywana. Jest więcej niż pewne, że dostarczenie do ZUS przez kogokolwiek odpowiedniego materiału spowodowałoby wszczęcie kontroli :lol:

Niestety osłabienie przeciwnika rękoma US oraz ZUS nie uniemożliwi mu prób dochodzenia fikcyjnych należności :(

Nie macie racji z tym ZUS niestety - gość wystawia faktury za usługę "do przodu" nie "do tyłu", więc same faktury z punktu widzenia DG są ok. Przynajmniej te nowe - oczywiście jeśli faktury byłī w okresie zawieszenia działalności i ktoś takie ma - donosik do US/ZUS pomóc może.

Witam
Szanowni Państwo
Ja również otrzymałam ową fakturę, firmę zamieszczałam gdy portal kbiz był darmowy. Już pomijam wszystkie inne szczegóły ale powiem Wam jedno. Właściciel tego portalu ma z nas niezły ubaw, jest doskonale obeznany w tym co o nim piszą na forach. Nie wiem czy jest jakiś sens wypisywania tutaj strategii działania, gość na wszystko będzie przygotowany bo na bieżąco to wszystko śledzi ale z drugiej strony nie wiem jak my mamy z nim walczyć skoro każdy mieszka w innej części kraju. Najbardziej rozwala mnie to że ona z nas ma ubaw, a my związane ręce :(

To jest Polska - niestety prawo chroni nie tych co trzeba.
Natomiast słuszna uwaga - wszystkie "podpowiedzi" tutaj pozwalają gościowi przygotować kolejną taką akcję jeszcze lepiej. Bo w to że ktoś znajdzie sposób na ukrucenie tego tematu nie wątpię.

mer11 napisał:
Tylko co dalej z wystawiona fakturą?
Ja zdecydowałam nie płacić i nie wpisywać jej w koszty. Mogę, bo mam pisemne zapewnienie, że zawsze będę miała możliwość posiadania darmowego profilu mojej firmy. W dodatku facet nie ma śladu, że mnie informował o zmianie regulaminu, bo nie informował. Nie uznaję tego kosztu. Do tego wypisuję mu maile i jeszcze po weekendzie pismo z nakazem wystawienia korekty. U mnie po 13-tym powinien już dzwonić z przypominaniem o płatności. Czekam, panie krzysiu ;- Z niewłaściwą osobą pan zadarł.

I bardzo dobrze. Nie płaci się oszustowi. I radzę zrobić tak każdemu kto dostał fakturę za coś czego nie zamawiał.
I bardzo chętnie się z nim spotkam w sądzie:). Sądzę jednak że wcześniej H. w więzieniu wyląduje albo zwieje z kasą naiwnych bo i pewnie tacy, nieświadomi niczego się znajdą. W tym cały szkopuł.
Gdzieś na innym forum czytałem co powinno się zrobić z takim oszustem i zgadzam się w tym całkowicie.
Anna68 napisał:
Ja zdecydowałam nie płacić i nie wpisywać jej w koszty. Mogę, bo mam pisemne zapewnienie, że zawsze będę miała możliwość posiadania darmowego profilu mojej firmy. W dodatku facet nie ma śladu, że mnie informował o zmianie regulaminu, bo nie informował. Nie uznaję tego kosztu. Do tego wypisuję mu maile i jeszcze po weekendzie pismo z nakazem wystawienia korekty. U mnie po 13-tym powinien już dzwonić z przypominaniem o płatności. Czekam, panie krzysiu ;- Z niewłaściwą osobą pan zadarł.

Spotkało mnie to samo co was. Wprowadził dane mojej firmy, aczkolwiek popelnił wiele błedów, które od razu wykluczają moją osobę z podejrzenia o dokonanie wpisu.
Kto znajdzie czas zapraszam na Policję lub prosto do Prokuratury by nadać bieg sprawie w swoim mieście celem ukarania tego oszusta z mocy art.286 i 287
Ja napewno pójdę.
xxxxxxx to kolejny oszust ,który czuje się bezczelnie pewnie - już niedługo !

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jak w ogóle można rozważać zapłatę? Niech odda do sądu chętnie się z nim spotkam. Jest na takich jedna rada niestety - publicznie nie napisze jak powinno się to załatwić bo jest to karalne ale nauczyło by go rozsądku i uczciwości. Traci nasz czas i nerwy i powinno się go podać do sądu już z tego powodu.

Widzę ,że oszust podszywa się pod ofiary i radzi w swoich postach nic nie robić .
XXXXXXXXXXXX - Ostrzeżenie za język! Proszę powstrzymywać emocje. Takie wypowiedzi nikomu i niczemu nie służą.(mod.)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Przed chwilą rozmawiałem z kilkoma kancelariami prawnymi z jego pseudostrony. Część nie dostała maili z fakturą a część dostała i z racji tego że przegapili zapłacą. A po miesiącu wypowiadają umowę- bo można zgodnie z regulaminem.

To przeczytaj regulamin. To jest opłata na rok- czyli w sumie niedużo, a za nie wykorzystaną część abonamentu (według jego założeń) nie przysługuje zwrot.
Ja już wykasowałam mój profil i nie płacę. Faceta "zanękam" o korektę. Już z jedną firmą tak wygrałam, tylko, że tamci skusili mnie do podpisania umowy na podstawie nieprawdziwych informacji. W końcu napisali korektę i była to większa kwota, niż 100 zł. Tu będę bardziej działać dla zasady, niż pieniędzy. Oby cwaniaczkom w tym kraju nie żyło się lepiej.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót