Madoox30- marzysz. On nie jest jedynym naciągaczem. W zeszłym roku była aferka z rejestrem przedsiębiorstw. Ludzie nawet w telewizji się produkowali, było ogłoszenie w Necie, gdzie faceta zgłaszać. I nic z tego nie wyszło. Na takich nie ma na razie skutecznych sposobów pt. "zgłaszam faceta"- nie za 100, czy 200 zł. Gdyby wołał 500- to inna sprawa. Żeruje na naiwnych, którzy dla świętego spokoju zapłacą. Trzeba inaczej- pisma z żądaniem wystawienia faktury, jak nie zrobi (a na to wygląda), sprawa prawdopodobnie cywilna. Myślę o kontroli z GIODO, bo na moim profilu są dziwne maile od ludzi, którzy żądają wykasowania z bazy danych. Tylko, że niczego nie wysyłałam. Robił to on i to nieudolnie, skoro są takie wpisy.
Inna sprawa: to jego katalog i zmiany ma prawo wprowadzać. Tylko ma prawny obowiązek powiadamiać o zmianach w sposób jednoznaczny, czyli tak, żebym nie mogła powiedzieć, że nie dostałam i z takim wyprzedzeniem, abym mogła się wycofać z katalogu bez ponoszenia konsekwencji zmian. U mnie prosto- nie znalazłam w skrzynce informacji o zmianach, a tylko (i aż) jego oświadczenie, że mam darmowy profil bezterminowo. Owszem, mógł to zmienić, ale najpierw miał obowiązek dać mi czas, abym mogła się wycofać. Tego nie zrobił, więc ślę mu pisma z moim sprzeciwem. Jak się nie dostosuje- sprawa cywilna, a moje pisma mi tylko pomogą szybciej załatwić sprawę. Jeszcze raz podkreślam- ze względu na niską kwotę, to nie jest sprawa dla Policji. Byłaby, gdyby skorzystał z np. e-sądu, przekroczy kwotę niskiej szkodliwości (250 zł) i wtedy można zgłosić ewentualnie kradzież. Wtedy nie chciałabym być w jego skórze. Tylko, że wygląda na to, że niestety wie o tym i żadnego e-sądu nie będzie. Sorki- wpadł mi inny pomysł jeszcze, ale to też jego brak odzewu na pisma się przyda. Zgłosić może to im??? ja i tak tej faktury nie będę księgować. Nie mogę, skoro nie chcę uznać jej za koszt i płacić.