Serwis matematyczny i zadania z książek

• Autor wątku Autor wątku kalinowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kalinowski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
chcę założyć serwis matematyczny i w nim publikować rozwiązania do zadań z książek...
Czy takie coś byłoby legalne?

Czy nie będę łamał praw autorskich publikując część zadań z ich książek?

Ochroną objęty może być wyłącznie sposób wyrażania; nie są objęte ochroną odkrycia, idee, procedury, metody i zasady działania oraz koncepcje matematyczne. Jeśli skopiuje Pan "kropka w kropke" po kolei zadania to nie będzie to właściwe, pojedyncze przykłady etc owszem. Gorzej jest z zadaniami tekstowymi, gdzie można doszukać się nieraz pewnej oryginalności i indywidulaności. Ale to wszystko tak naprawdę jest na styku, a wytaczanie z tego powodu spraw graniczyłoby z absurdem ;)

będzie to wyglądać mniej więcej tak:

Tytuł książki, zad nr/str nr
tresc zadania

i do tego rozwiazanie

Mam teraz dostęp do komentarza więc przypomniał mi się ten temat, oto co można znależć w Komentarzu do prawa autorskiego J. Barta oraz R. Markiewicza - omawiana sytuacja w opracowaniu E. Traple.
[cytat:12f54v8j]W okresie międzywojennym dyskusję wywołało orzeczenie (SN IK z 26 listopada 1930 r., OSP 1931, nr 10, poz. 87), według którego ogłoszenie "klucza" zawierającego tłumaczenia łacińskich ćwiczeń, wydanych w języku polskim dla uczniów szkół średnich, stanowi naruszenie prawa autorskiego. Sąd Najwyższy przyjął, że klucz do zadań stanowi tłumaczenie dzieła. W doktrynie wyrażono dwa odmienne poglądy. Według pierwszego - rozwiązania do zbioru zadań nie są opracowaniami, gdyż dzieło macierzyste nie jest w nich rozpoznawalne; według drugiego - rozpowszechnianie klucza narusza prawa do utworu macierzystego, gdyż autor klucza korzysta z już istniejącego wyboru i układu ćwiczeń.
Sądzimy, że należy przychylić się do pierwszego z zaprezentowanych stanowisk, zwracając uwagę na fakt, iż niekiedy rozpowszechnianie takiego klucza bez zezwolenia podmiotu uprawnionego do zbioru zadań może wypełniać znamiona czynu nieuczciwej konkurencji.[/cytat:12f54v8j]

W przytyczonym przykładzie można wysnuć wnioski, że będzie to opracowanie (więc wymagana jest zgoda) jeśli będzie razem z dziełem macierzystym. Wszystko zależy w jakim zakresie Pan uzyje tych zadań, jeśli znacznej części to może być to problematyczne...

Witam
Zaciekawiła mnie tematyka o której wspomniał kalinowski.
Tym bardziej że sie o tym od jakiegoś czasu zastanawiam - dokładnie od kiedy spotkałem się z taką adnotacją w jednym z podręczników:
"Zabrania się publikowania rozwiązań zadań bez zgody" i nazwa wydawnictwa. Rozwiązanie samo w sobie nie jest chyba utworem, dziełem. A tym bardziej że odnosi się do konkretnego podręcznika, czyli cudzego dzieła.

Ciekawi mnie czy nie byłoby problemu gdyby nie publikować treści zadania a jedynie podać autorów, stronę i numer zadania. No i oczywiście rozwiązanie :)

Witam,

Chciałbym tylko jeszcze uzyskać ostateczne wyjaśnienie bo niestety ale dalej mam wątpliwości.
Czy jeśli opublikuje zadania nadesłane przez użytkowników w formie jak poniżej to czy mogę to zrobić czy nie ? ( przypuszczalnie ilość zadań szacuje na poziomie około 30-50% z danego zbioru zadań )

Forma publikacji:
-------------------------------
Tytuł zbioru/podręcznika, Autor(Autorzy), nr zadania

Treść zadania nadesłana przez użytkownika ( nie koniecznie dokładnie tak samo "kropka w kropke" jak w zbiorze/podręczniku bo każdy przy przepisaniu może zrobić jakiś błąd literówke czy nie wstawić przecinka )

Moje rozwiązanie zadania

------------------------

Będe wdzięczny za wyjaśnienie mi moich wątpliwości
Z góry dziękuje za pomoc.

Powrót