Mam teraz dostęp do komentarza więc przypomniał mi się ten temat, oto co można znależć w Komentarzu do prawa autorskiego J. Barta oraz R. Markiewicza - omawiana sytuacja w opracowaniu E. Traple.
[cytat:12f54v8j]W okresie międzywojennym dyskusję wywołało orzeczenie (SN IK z 26 listopada 1930 r., OSP 1931, nr 10, poz. 87), według którego ogłoszenie "klucza" zawierającego tłumaczenia łacińskich ćwiczeń, wydanych w języku polskim dla uczniów szkół średnich, stanowi naruszenie prawa autorskiego. Sąd Najwyższy przyjął, że klucz do zadań stanowi tłumaczenie dzieła. W doktrynie wyrażono dwa odmienne poglądy. Według pierwszego - rozwiązania do zbioru zadań nie są opracowaniami, gdyż dzieło macierzyste nie jest w nich rozpoznawalne; według drugiego - rozpowszechnianie klucza narusza prawa do utworu macierzystego, gdyż autor klucza korzysta z już istniejącego wyboru i układu ćwiczeń.
Sądzimy, że należy przychylić się do pierwszego z zaprezentowanych stanowisk, zwracając uwagę na fakt, iż niekiedy rozpowszechnianie takiego klucza bez zezwolenia podmiotu uprawnionego do zbioru zadań może wypełniać znamiona czynu nieuczciwej konkurencji.[/cytat:12f54v8j]
W przytyczonym przykładzie można wysnuć wnioski, że będzie to opracowanie (więc wymagana jest zgoda) jeśli będzie razem z dziełem macierzystym. Wszystko zależy w jakim zakresie Pan uzyje tych zadań, jeśli znacznej części to może być to problematyczne...