Serwis przekracza umowny termin realizacji naprawy

• Autor wątku Autor wątku MrNeo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MrNeo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Cześć, oddałem swój telefon do naprawy w serwisie. W warunkach umowy serwisowej znajduje się zapis, że "w przypadku konieczności sprowadzenia podzespołów niezbędnych do naprawy czas wykonania naprawy może być wydłużony do 60 dni roboczych". Niestety, minęło już ponad 100 dni roboczych, a serwis nabrał wody w usta. Na moje pytania odpowiadają w kółko, że kończą naprawę i telefon będzie gotowy w okolicach piątku, a jak przychodzi piątek to zmieniają wersję, że w kolejny piątek będzie gotowy...

Trafiłem na art. 491 kc i zastanawiam się czy mogę go w tym przypadku wykorzystać? Jeśli dobrze rozumiem to zgodnie z tym przepisem mógłbym wysłać do serwisu pismo, w którym ustalam im dodatkowy termin, np. 7dni, na wywiązanie się z umowy. Jeśli serwis nie dotrzyma tego terminu to mógłbym odstąpić od umowy i zażądać zwrotu sprzętu. Dobrze rozumiem ten art.?

Wyznaczyłem serwisowi dodatkowy termin na wywiązanie się z umowy ale nie doczekałem się żadnej reakcji. Wysłałem do serwisu odstąpienie od umowy i wezwanie do zwrotu mojej własności. W dalszym ciągu nie dostałem żadnej odpowiedzi, a serwis nie odbiera moich telefonów. Jakie kroki mogę teraz podjąć żeby odzyskać mój telefon? Czy w takiej sytuacji można mówić o przywłaszczeniu?

Raczej skończy się pozwem o wydanie rzeczy z art. 222 kc. Nie widzę podstaw uznania tego za przywłaszczenie.

Sytuacja zrobiła się trochę dziwna bo serwis bez żadnej odpowiedzi na moje wcześniejsze pisma przekazał naprawiony telefon do punktu odbioru, który nie chce mi go wydać bez uiszczenia opłaty za naprawę. Sama opłata jest dwukrotnie wyższa niż ta, o której zostałem poinformowany po oględzinach telefonu. Nie wiem za bardzo co robić w takiej sytuacji... Wygląda to trochę tak jakby serwis kompletnie zignorował moje pisma i jak gdyby nigdy nic udawał, że umowa dalej obowiązuje i wszystko jest ok. Czy w takim przypadku mam obowiązek płacić serwisowi? Z jednej strony rozumiem, że serwis wywiązał się z umowy i należy się zapłata, ale z drugiej zgodnie z art. 491 kc odstąpiłem od tej umowy więc de facto wywiązali się z umowy, która już nie obowiązuje...

Jak masz stosowny dowód na odebranie pism o dodatkowym terminie i o odstąpieniu po terminie to moim zdaniem możesz wystosować żądanie wydania urządzenia niezależnie od tego czy serwis na własne ryzyko go naprawił.

Powrót