M
MrNeo
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 25
Cześć, oddałem swój telefon do naprawy w serwisie. W warunkach umowy serwisowej znajduje się zapis, że "w przypadku konieczności sprowadzenia podzespołów niezbędnych do naprawy czas wykonania naprawy może być wydłużony do 60 dni roboczych". Niestety, minęło już ponad 100 dni roboczych, a serwis nabrał wody w usta. Na moje pytania odpowiadają w kółko, że kończą naprawę i telefon będzie gotowy w okolicach piątku, a jak przychodzi piątek to zmieniają wersję, że w kolejny piątek będzie gotowy...
Trafiłem na art. 491 kc i zastanawiam się czy mogę go w tym przypadku wykorzystać? Jeśli dobrze rozumiem to zgodnie z tym przepisem mógłbym wysłać do serwisu pismo, w którym ustalam im dodatkowy termin, np. 7dni, na wywiązanie się z umowy. Jeśli serwis nie dotrzyma tego terminu to mógłbym odstąpić od umowy i zażądać zwrotu sprzętu. Dobrze rozumiem ten art.?
Trafiłem na art. 491 kc i zastanawiam się czy mogę go w tym przypadku wykorzystać? Jeśli dobrze rozumiem to zgodnie z tym przepisem mógłbym wysłać do serwisu pismo, w którym ustalam im dodatkowy termin, np. 7dni, na wywiązanie się z umowy. Jeśli serwis nie dotrzyma tego terminu to mógłbym odstąpić od umowy i zażądać zwrotu sprzętu. Dobrze rozumiem ten art.?