Skarga do WSA - termin

• Autor wątku Autor wątku Brzezins
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Co to znaczy, że strona w konsekwencji nie jest pozbawiona możliwości sądowej kontroli ostatecznego orzeczenia organu egzekucyjnego w sprawie złożonych zarzutów w postępowaniu egzekucyjnym?

Moja sprawa dotyczy nieszczepienia dzieci w terminie. Mam odroczenie od szczepień ,które sanepid kwestionuje. Wstrżeto postępowanie adm. z karą grzywny. Całą korespondecję przeszłam z sanepidem. Ostatecznie dostałam postanowienie PWIS podtrzymujące postanowienie powiatowego sanepidu. I w tym było to błędne pouczenie. Wysłałam wniosek oraz Żądanie a także dodatkowo Wezwanie o usunięcie naruszenia prawa. Przysłano sprostowanie, odpowiedź na WEzwanie jako podtrzyujące nadal zdanie organu oraz odp na żądanie. Czyli teraz mam wysłać ponaglenie i nieważność pisma z listopada mimo że mam sprostowanie z 4stycznia? czy tak?

Aha 22 stycz wysłałam:
Działając w imieniu własnym proszę o podanie toku sprawy i terminu odpowiedzi na moje pisma tj. wezwanie do usunięcia naruszenia prawa
z dnia 7.12.2015r oraz wniosku o sprostowanie postanowienia z dnia 5.12.2015r.
Od dnia złożenia przedmiotowych pism minął już miesiąc i brak udzielenia odpowiedzi można uznać za bezczynność tut. organu administracji publicznej.
Tym samym domagam się bezzwłocznego udzielenia mnie odpowiedzi na wyżej wskazane pisma.

czy taką treść mam wysłać do żądania?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Prosze zaniechac pisania wlasnego wpisu bezposrednio pod wlasnym, tylko korzystac z opcji "edutuj"

atena123 napisał:
ostatecznego orzeczenia organu egzekucyjnego

To znaczy ze w zakresie orzeczenia ostatecznego mozna poddac ocenie WSA cala sprawe

atena123 napisał:
Mam odroczenie od szczepień ,które sanepid kwestionuje.

To dowod w sprawie, ktory powinien byc w aktach sprawy

atena123 napisał:
wezwanie do usunięcia naruszenia prawa

czego dotyczylo?

atena123 napisał:
czy taką treść mam wysłać do żądania?

Pani wywody nie sa do konca klarowne, ale jesli mamy czynnosc, ktora konczy wydanie aktu administracyjnego, a pani wystosowala do niego zazalenie na niezalatwienie sprawy lub wezwanie do uzuniecia naruszenia prawa, to uprawnia to do skargi na bezzczynnosc do WSA

Wyjasnienie w poradniku http://forumprawne.org/sady-adminis...wana-skarga-na-bezczynnosc-organu-do-wsa.html

Wezwanie dotyczyło:
1) Uchylenie postanowienia PPIS w Inowrocławiu i utrzymującego go w mocy postanowienia PWIS w Bydgoszczy w całości jako naruszających prawo w następującym zakresie.
2) Umorzenie postępowania egzekucyjnego.
Uzasadnienie PWIS odnośnie mojego zażalenia nie wnosi nic nowego do sprawy albowiem jest generalnie przepisaniem pisma Powiatowego Inspektora Sanitarnego.
oraz Nie zaznajomienie się z nowelizacją ustawy.

Czy w skardze na bezczynność mogę wnieść również o uchylenie tegoż postanowienia?

atena123 napisał:
Czy w skardze na bezczynność mogę wnieść również o uchylenie tegoż postanowienia?

Nie w skardze na bezczynnosc mozna zobowiazac organ tylko do wydania danego aktu adminstracyjnego.

Uchylenie zas aktu nastepuje w toku skargi na ten akt

Powrót