A
annamania
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Witam, złożyłam w sądzie skargę na czynności komornika, w terminie lecz niestety do niewłaściwego sądu. Niewłaściwy przekazał właściwemu a ten skargę odrzucił ponieważ do niego wpłynęła po terminie. Sąd odrzucając skargę zasugerował się również tym, że dłużnik po dokonaniu czynności zajęcia ruchomości został pouczony o sposobie i terminie wniesienia skargi lecz gdy zapytałam komornika do jakiego sądu mam to złożyć powiedział " właściwego " w protokole również dokonał wpisu " sądu właściwego". Mam dokument, który potwierdza, że komornik bezprawnie zajął ruchomość ale sąd ma swoje zasady i tyle. W uzasadnieniu wpisał art.767par 1 k.p.c. to znaczy, że składać skargę na komornika trzeba do sądu rej. do którego przynależę ja jako dłużnik i w moim miejscu dokonywane były czynności a nie do sądu, przy którym jest komornik tak to rozumiem.
....." W tej sytuacji, mając na uwadze, że skarga wpłynęła do właściwego sądu dnia .......,stwierdzić należy ,że skarga została złożona po terminie.Zgodnie z art.767par 3 k.p.c. jeżeli skargę wniesiono po terminie albo nie uzupełnione w terminie jej braków, sąd odrzuca skargę, chyba że uzna, iż zachodzi podstawa do podjęcia czynności na podstawie art. 759par 2 k.p.c. W ocenie sądu w niniejszej sprawie sąd rejonowy........ nie jest uprawniony do sprawowania nadzoru w trybie art. 759par 2 k.p.c, a bowiem nadzór ten może być wyłącznie sprawowany wyłącznie przez sąd przy, którym działa komornik. Wobec powyższego sąd orzekł jak w sentencji postanowienia"
Nie rozumiem tego!
Przecież sąd niewłaściwy przekazał sprawę sądowi właściwemu więc jak ten sąd właściwy może nie być uprawniony do sprawowania nadzoru jeżeli nadzór ten może być sprawowany przez sąd, przy którym działał komornik czyli przez ten że sąd właściwy. Ja to tak rozumiem, czy ktoś może mi łopatologicznie to wytłumaczyć jeżeli się mylę?
Czy złożenie zażalenia ma sens i jak powinno brzmieć takie zażalenie?
....." W tej sytuacji, mając na uwadze, że skarga wpłynęła do właściwego sądu dnia .......,stwierdzić należy ,że skarga została złożona po terminie.Zgodnie z art.767par 3 k.p.c. jeżeli skargę wniesiono po terminie albo nie uzupełnione w terminie jej braków, sąd odrzuca skargę, chyba że uzna, iż zachodzi podstawa do podjęcia czynności na podstawie art. 759par 2 k.p.c. W ocenie sądu w niniejszej sprawie sąd rejonowy........ nie jest uprawniony do sprawowania nadzoru w trybie art. 759par 2 k.p.c, a bowiem nadzór ten może być wyłącznie sprawowany wyłącznie przez sąd przy, którym działa komornik. Wobec powyższego sąd orzekł jak w sentencji postanowienia"
Nie rozumiem tego!
Przecież sąd niewłaściwy przekazał sprawę sądowi właściwemu więc jak ten sąd właściwy może nie być uprawniony do sprawowania nadzoru jeżeli nadzór ten może być sprawowany przez sąd, przy którym działał komornik czyli przez ten że sąd właściwy. Ja to tak rozumiem, czy ktoś może mi łopatologicznie to wytłumaczyć jeżeli się mylę?
Czy złożenie zażalenia ma sens i jak powinno brzmieć takie zażalenie?