Skarga na działanie urzędu do WSA

• Autor wątku Autor wątku b_kris
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
voyteg napisał:
To po 30 dniach należy bezpośrednio do WSA złożyć wniosek o ukaranie organu grzywna za nieprzekazanie akt sprawy do WSA.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Moją sprawę prowadzi młoda osoba i czy mogę tylko na podstawie tego co powiedziała, wnioskować, że akta nie zostały przesłane, czy może lepiej dla bezpieczeństwa, dowiedzieć się gdzieś na 100%.
Ten wniosek o ukaranie organu musi mieć określoną formę, przytoczone artykuły. Czy możecie pomóc?

proton napisał:
Ten wniosek o ukaranie organu musi mieć określoną formę, przytoczone artykuły. Czy możecie pomóc?

Najlepiej zatelefonować i spytać w sekretariacie WSA, czy odpowiedź na skargę dotarła. Jeśli nie, to wnioskujemy o ukaranie grzywną. Proszę odpowiednio napisać, że złożył pan do Sądu, a Sąd do organu i ten w terminie takim, a takim powinien przekazać do Sadu.
Czyli odpowiednio podmienić w uzasadnieniu poniżej:

"Dnia (data) skarżący wniósł bezpośrednio do WSA skargę, którą to następnie dnia "data" WSA przekazał do "nazwa organu". Organ zatem powinien przekazać odpowiedz na skargę wraz z aktami sprawy do dnia (data), czego dotychczas nie uczynił.(informacja uzyskana z sekretariatu Wydziału (numer właściwego wydziału)."

Do
Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego
(adres)

Skarżący: (dane pana)
Organ: (dane urzędu, który pan skarży)

WNIOSEK
skarżącego o wymierzenie organowi grzywny

Na podstawie art. 55 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz.U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) wnoszę o wymierzenie (nazwa organu) grzywny w kwocie 3000 zł oraz o zasądzenie kosztów postępowania.

Uzasadnienie

Dnia (data) skarżący wniósł, za pośrednictwem (nazwa organu, czyli urzędu), skargę na bezczynność tegoż organu do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego.

Dowód: kserokopia skargi z poświadczoną datą wpływu do organu.

Mimo upływu terminu określonego w art. 54 § 2 ustawy Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi, organ nie przekazał skargi Sądowi wraz z aktami sprawy i odpowiedzią na skargę (informacja uzyskana z sekretariatu Wydziału (numer właściwego wydziału).

Brak reakcji ze strony organu uniemożliwia rozpoznanie sprawy przez Sąd.
Z tych względów wymierzenie organowi grzywny w wysokości 3000 zł jest uzasadnione.

pana podpis

Po otrzymaniu tego wniosku Sąd wymierza grzywnę.
Wtedy można wnioskować do Sądu o rozpoznanie sprawy tylko na podstawie złożonego przez pana wniosku.

proton napisał:
W moim przypadku błędnie przesłałem skargę na bezczynność PINB bezpośrednio do WSA, który przesłał ją do PINB.
Czy PINB powinien mnie zawiadomić o przesłaniu skargi z dokumentami i odpowiedzią na skargę do WSA.
Gdy pytałem inspektora prowadzącego sprawę w PINB powiedział, że oni otrzymali od WSA tylko zawiadomienie, że skarga wpłynęła i odpowiedzieli WSA, że jeszcze nie mają wszystkich dokumentów i nie mogą podjąć rozstrzygnięcia.

Oj, namieszałem aż mi wstyd.
Nie dość, że skargę przesłałem bezpośrednio do WSA, to dodatkowo, tylko w jednym egzemplarzu, a to chyba trzeba było w dwóch ( dla PINB i WSA) i załączniki w dwóch egz.

Wczoraj dostałem pouczenie z WSA o treści art. 46 i 47, 70 oraz 210 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002r.W piśmie nic więcej nie było, tylko wydrukowane te artykuły i co oznaczają.

Co zrobić w takiej sytuacji?

to standardowe pouczenia, które sąd czyni z ustawy

a co zawierało pismo?

voyteg napisał:
to standardowe pouczenia, które sąd czyni z ustawy

a co zawierało pismo?

Pismo od WSA:
Sekretariat Wydziału VII WSA przesyła pouczenie o treści ......(tu artykuły)
a na drugiej stronie te artykuły i co oznaczają.

Jeżeli Wojewoda uznał zażalenie na bezczynność Starosty,w uzasadnieniu podał, że Starosta nie jest właściwy ale powinien przesłać do właściwego organu .
Wojewoda wyznaczył termin załatwienia sprawy .
Czy Starosta powinien powiadomić skarżącego o przesłaniu wniosku skarżącego do innego organu?
Starosta wykonał postanowienie Wojewody w terminie ale nie powiadomił skarżącego, czy Starosta w tym wypadku pozostaje w bezczynności?

odnośnie działania urzędów i wydawanych przez nie decyzji moje pytanie jest takie :

czy decyzja lub postanowienie wydane z pominięciem prawa ( nie byłem o niej informowany jako strona postępowania zgodnie z KPA ) jest prawnie nieważna i powinna być uchylona ? Została wydana decyzja a jeszcze w innym przypadku postanowienie a mnie pominięto z pełną premedytacją

voyteg ale sprawa polega na tym , że ciągnie się już 2 lata bez jakichkolwiek konsekwencji dla PINB i takie wznawianie postępowań jest jemu na rękę . Do kogo można jeszcze złożyć skarkę na PINB ( składałem do starosty i WINB ) . Jak można dotkliwie np. finansowo ukarać PINB .

pozdrawiam

net30 napisał:
Jak można dotkliwie np. finansowo ukarać PINB .

jeśli PINB nie wykona wyroku WSA to można dochodzic odszkodowania za niewykonanie wyroku

Powrót