skarga na wójta

• Autor wątku Autor wątku kamejla90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A podadzą mi te informacje o których pisałem? Znając poczte polską list może iść nawet tydzień.
Jeżeli np. 01.07 to niedziela to najpóźniej list powinien być wysłany najpóźniej 29.06?

spamergt napisał:
Jeżeli np. 01.07 to niedziela to najpóźniej list powinien być wysłany najpóźniej 29.06?

nie, bo są urzędy pocztowe czynne w niedzielę
to zależy kiedy upływał termin 30 dni

spamergt napisał:
A podadzą mi te informacje o których pisałem?

Odpowiedzą, czy wpłyneła skarga, czy nie

Ostatnia edycja:
voyteg napisał:
nie, bo są urzędy pocztowe czynne w niedzielę
to zależy kiedy upływał termin 30 dni

Nie w każdym mieście, stąd moje pytanie. Wydawało mi się logiczne, że skoro 1.07 jest w nd a nie ma fizycznej możliwości aby go wysłać w ten dzień bo poczta zamknięta to wysłanie listu powinno nastąpić 29.06 żeby zmieścić się w terminie 30 dni. Wysłanie listu 02.07 powoduje wydłużenie terminu 30 dniowego. Czy jeżeli list zostanie wysłany 02.07 to są podstawy do wymierzenia grzywny?

Ostatnia edycja:
spamergt napisał:
Nie w każdym mieście, stąd moje pytanie.

List mozna wysłac w dowolnym mieście

spamergt napisał:
Czy jeżeli list zostanie wysłany 02.07 to są podstawy do wymierzenia grzywny?

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/0C71BC16CE

Podkreślenia wymaga, że czynność określona w art. 54 § 2 p.p.s.a., tj. przekazanie sądowi skargi wraz z aktami sprawy oraz odpowiedzią na skargę w terminie 30 dni od dnia jej wniesienia, jest bezwzględnym obowiązkiem organu. Natomiast wymierzenie grzywny, za niewywiązanie się z tego obowiązku ma charakter mieszany: dyscyplinująco - restrykcyjny. Jego zastosowanie ma więc doprowadzić do wykonania przez organ obowiązku z art. 54 § 2 ustawy. Należy jednak mieć na uwadze, że wyłączną, materialnoprawną przesłanką takiego orzeczenia jest niewypełnienie tego obowiązku w terminie przewidzianym w tym przepisie (por. postanowienie Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 5 lipca 2006 r. sygn. akt II OSK 1024/06, ONSAiWSA, 2006 r., Nr 6, poz. 156).

Podkreślenia wymaga też fakt, iż zastosowanie tego środka nie jest obligatoryjne, przepis art. 55 § 1 p.p.s.a. wyraźnie wskazuje, że "sąd może orzec" o wymierzeniu organowi grzywny. Oznacza to potrzebę uwzględnienia przez sąd wszystkich okoliczności sprawy, a więc między innymi przyczyny niewypełnienia przez organ obowiązków, o których mowa w art. 54 § 2 ustawy, a także czas, jaki upłynął od wniesienia skargi, oraz czy przed rozpatrzeniem wniosku o wymierzenie organowi grzywny organ ten obowiązek wypełnił i wyjaśnił powody niedotrzymania terminu (T. Woś, H. Knysiak-Molczyk, M. Romańska: Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi. Komentarz, Warszawa 2005, s. 259).

Czyli na dwoje babka wrozyla. W moim przypadku lepiej poczekac kilka dni.

Jeszcze mam jedno pytanko.

1. zobowiązuje Wójta Gminy [...] do wydania w terminie 14 dni od daty doręczenia organowi prawomocnego wyroku wraz z aktami sprawy – aktu lub podjęcia czynności w sprawie z wniosku ..... z dnia .....

Rozumiem, że wyrok uprawomocni się po 30 dniach od doręczenia wójtowi odpisu wyroku? I dopiero po tych 30 dniach wójt ma 14 dni na załatwienie sprawy?

spamergt napisał:
Rozumiem, że wyrok uprawomocni się po 30 dniach od doręczenia wójtowi odpisu wyroku? I dopiero po tych 30 dniach wójt ma 14 dni na załatwienie sprawy?

Tak, o ile wójt nie odwoła się do NSA

Gdy na stronie z orzeczeniami będzie status "prawomocne" to oznacza, ze wójt nie odwołał się

Witam,

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam,
mam pytanie gdzie mam złożyć skargę na Urząd Gminy głównie chodzi o Wójta i Radę Gminy.Otóż już kilka miesięcy trwa moja korespondencja z UG(wójtem) odpowiedzi UG (wójta)są lakoniczne, nie opierają się na jakichkolwiek przepisach prawa tylko zbywającymi odpowiedziami typu od dawien dawna zwyczajowo przyporządkowane itp.Byłam na rozmowie skardze z przewodniczącym Rady Gminy ale oczywiście -ręka rękę myje.Więc napisałam skargę do Wojewody, gdzie ten przekazał oficjalnie moją skargę do Rady Gminy gdzie ta odpowiedziała mi że moja skarga jest bezzasadna i podobno Wójt stosuje przepisy m.in kpa ale jakie przepisy to już nie podali.Od kilku miesięcy proszę w moich pismach UG i Wójta aby powołali się na konkretne przepisy obowiązujące w Polsce jednak nie mogę się doprosić.
Zastanawiam się gdzie mam złożyć kolejną skargę?

Powrót