Sklep internetowy - brak towaru, brak zwrotu pieniędzy

• Autor wątku Autor wątku dan7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Nie wiem za bardzo co tu wielce radzić... skoro w REGULAMINIE sklepu był podany czas realizacji 14 dni albo i dłużej to należy czekać. Dokonując zakupów w danym sklepie akceptujemy przecież warunki (regulamin) podane przez sprzedawcę.

Oczywiście każdy konsument może odstąpić od umowy (również przed otrzymaniem towaru) ale wtedy sprzedawca też ma 14 dni na zwrot pieniędzy ...

Popełniłem błąd chciałem zakupić buty a tu mi robiła problemy ,całe szczęście że pracuje w policji i kolesie z dochodzeniówki to ogarną ,pozostaje mi czekać a później wysyłać pisma ,nie kumam tylko ludzi po co takie rzeczy robią zyskują złą opinie ,chodzić na przesłuchania marnować czas dzieki

Asolo FSN 95 GTX ciąg dalszy, co drugi dzień dzwonie odnośnie mojej przesyłki i facet mi odpowiada ze buty idą ,minął 14 dzień od zamówienia i nic i buty nadal idą dziś pisze o odstąpienie od umowy,Ostrzegam wszystkich na ten sklep skurw...... oszuści,przelałem 538 i nie odpuszczę szmaciażom

Dzień dobry wszystkim, ja tu pierwszy raz, niestety w tak niemiłej sprawie...
My też daliśmy się naciągnąć sklepowi fit24 na kilkaset złotych. Sprawa zostanie dzisiaj zgłoszona do rzecznika praw konsumenta i na policję, ale sądząc o Waszych wpisach, może to niewiele zmienić. Czy ktoś planował/planuje pozew zbiorowy? Ewentualnie czy w Waszej opinii to zwiększy szanse na odzyskanie pieniędzy?

Witam, niestety w tej samej sprawie. Do Rzecznika na pewno w tych dniach zgłoszę sprawę, myślę, że nawet jeśli nie uda się odzyskać kasy, warto postarać się, by ten pożałowania godny biznes zwinął się i nigdy więcej nikogo nie naciągał. A swoją drogą znajomości prawne i policyjne na pewno się przydadzą. Ja jestem zainteresowana pozwem zbiorowym.
Przy okazji myślę, że ważne jest zbieranie materiałów dowodowych - wszelkiej korespondencji, nagrywanie rozmów (swoją drogą te rozmowy telefoniczne z przedstawicielami sklepu to bardzo ciekawy wątek, w moim przypadku Pan niejednokrotnie nawet bez wysłuchania mnie zasłaniał się brakiem czasu i rozłączał...).

Ostatnia edycja:
W naszym przypadku pomogło wydzwanianie kilka razy dziennie przez dwie osoby (najpierw ja traciłam cierpliwość i wrzeszczałam do słuchawki, a potem dzwonił mąż i pytał o wysyłkę) i powielanie złych opinii w Internecie, w możliwie jak największej ilości miejsc, w tym na forach regionalnych. Okropna robota, straciliśmy na to mnóstwo czasu, nie wspominając już o obrzydliwym samopoczuciu. Okazało się jednak, że zniżanie się do takiego poziomu konwersacji pomaga, bo zanim zdążyliśmy dotrzeć do Rzecznika Praw Konsumenta, sklep wysłał nam nasz towar. Wydzwanianie i dopominanie się o wysyłkę trwało około dwóch tygodni. Życzę powodzenia w dochodzeniu swoich praw od tego sklepu!

Drodzy, po męczących i wycieńczających telefonach, które nie przyniosły żadnego skutku, po dziesiątkach mejli bez odpowiedzi - postanowiłam zadziałać zgodnie z literą prawa. Myślę, że naszym celem jako konsumentów jest nie tyle odzyskanie straconych pieniędzy (to także, oczywiście) jest zablokowanie działalności strony internetowej tego sklepu, tak aby nikt więcej nie został oszukany. Otóż jest sposób - dzięki poradom z Inspektoratu Handlowego. Nie jest to jakoś szczególnie pracochłonne, a może pomóc znacząco w zwalczaniu takich procederów.

Po pierwsze[/U][/U] - kontakt z Inspektoratem Handlowym w Lublinie - podaje telefon: (81) 528 07 47 wew. 10 - tam można uzyskać rzeczowe informacje. Należy napisać prośbę o mediację na adres internetowy (link do formularza: ePUAP należy wpisać Lublin, zalogować się i opisać sprawę)

Po drugie - wysłać skargę do UOKiK , adres: Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów
plac Powstańców Warszawy 1
00-950 Warszawa
(Na piśmie, z wydrukami mejli, z dowodem wpłaty i opisem sytuacji)

I wreszcie po trzecie - złożyć doniesienie o popełnieniu przestępstwa na najbliższym komisariacie policji.

Te trzy kroki wzajemnie się nie wykluczają. W moim przypadku próby dostarczenia wezwań przedsądowych na piśmie skończyły się nieodebraniem awizo przez adresatów. W związku z tym zostaje polubowne załatwienie sprawy - musimy tylko wysłać pisma do Urzędów z prośbą o POLUBOWNE załatwienie sprawy - a zatem bez konieczności naszej fizycznej obecności. Przy okazji warto wspomnieć o nieodbieraniu przesyłek poleconych przez sklep (czyli de facto brak jakiegokolwiek kontaktu z przedstawicielami firmy).
Biorąc pod uwagę ilość pokrzywdzonych, jeśli pojawią się dowody spraw - nie ma szans, żeby Inspekcja Handlowa nie przyjrzała się tej szemranej firmie.
Jeśli się zmobilizujemy, możliwe że ten proceder wreszcie dobiegnie końca.
Życzę wszystkim spokoju i pogody ducha. I żebyśmy coś w tej sprawie, i każdej innej o podobnym charakterze, coś zrobili.

Witam, niestety w tej samej sprawie. My też daliśmy się naciągnąć sklepowi fit24 na kilkaset złotych. Towar zamówiony, pieniądze wpłacone i zaczynają się krętactwa. Towar miał być dzisiaj wysłany. Okazuje się, że po porannej rozmowie telefonicznej która miała potwierdzić wysłanie towaru,towaru nie ma na stanie, szybkie kończenie rozmowy przez telefon, i każą czekać. Ale po tym co się czyta nie ma co siedzieć z założonymi rękami. Ja też jestem zainteresowana pozwem zbiorowym. Czy w ogóle są szanse na odzyskanie pieniędzy?

Witam serdecznie, Jak wszyscy tutaj mam ten sam problem, towar zamówiony, brak wysylki i brak zwrotu pieniedzy. Mam zamiar załatwiać tą sprawe przez sąd.Jak by ktoś był zainteresowany wspolnym działaniem prosze pisac na maila m.a.iwanowski@gmail.com

Witam wszystkich oszukanych przez Sklep TURYSTA tudzież Sp. EBRO. Padłam ofiara tych oszustów 29 kwietnia 2014 roku kupując przez strone internetową sklepu pare butów AKU. Oczywiście zapewniano mnie o jej dostępności potem twierdzono ze nie otrzymali przelewu mimo ze wysłałam potwierdzenia na maila, historia taka sama jak w większości oszukanych- do dziś nie otrzymałam ani zwrotu wpłaty ani butów.
Moi drodzy oszukani oto co należy zrobić aby odzyskać swoje pieniądze/ Sp. EBRO wreszcie przestała oszukiwać swoich klientów:
1. Wysłać z potwierdzeniem odbioru wezwanie do wydania towaru
2. Wysłać z potwierdzeniem odbioru odstąpienie od umowy (jeśli ww. nie przyniosło skutków)
3. Zgłosić sprawę Rzecznikowi Konsumenta właściwemu dla waszego miejsca zamieszkania, oczywiście dostarczyć wszelką potrzebna dokumentację typu kopie pism i potwierdzeń dostarczenia, printscreen ze strony z zamówieniem i potwierdzenie przelewu(jeśli ww. nie przyniosło skutków)
4. Zgłosić zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa na najbliższym sobie komisariacie policji z kompletem dokumentów jak u Rzecznika (jeśli ww. nie przyniosło skutków)
5. Równolegle napisać wniosek o mediację (strona internetowa Inspekcji Handlowej w Lublinie: http://www.ihlublin.pl/poradnictwo_mediacja.html);
zawiadomienie w Urzędzie Kontroli Skarbowej w Lublinie: Biuletyn Informacji Publicznej
Adres: Lubomelska 1-3, 20-072 Lublin;
oraz najważniejsze zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa w prokuraturze właściwej dla swojego miejsca zamieszkania i jednocześnie uruchomić drogę cywilną - wnieść pozew o zapłatę taki pozew powinien pomóc napisac Rzecznik Konsumenta który prowadzi waszą sprawę.
Jeśli przynajmniej połowa oszukanych podejmie takie właśnie kroki to na pewno uda nam się coś zdziałać, jak to mówią w kupie raźniej. A pozew zbiorowy nie wchodzi w grę to zbyt młody instrument dla naszego kraju:/

Polecam wszystkim zainteresowanym sprawą sklepu Turysta zgłoszenie sprawy do Federacji Konsumentów (oprócz wszystkich kroków opisanych powyżej, co jednak zajmuje sporo czasu). Do Federacji należy przesłać kopie dokumentów sprawy i opis co dokładnie się wydarzyło. Nawet jeśli sklep w końcu wysłał Państwu towar, po kilku miesiącach szargania nerwów, warto chyba zająć się tą sprawą z czysto obywatelskiego obowiązku. Podaję adres do Federacji Konsumentów:
ul. Ordynacka 11/1
00-364 Warszawa

telefon: (22) 827 11 73, fax: (22) 827 51 05

Dziękuję i pozdrawiam

Witam,

Ostrzegam przed robieniem zakupów w sklepie TURYSTA LUBLIN ( fit-24.pl ).
Popełniłem ten sam błąd, który popełniło niestety wiele innych osób i nie sprawdziłem opinii o tym sklepie.

Schemat działania sklepu: przyjmują zamówienie, którego nie są w stanie zrealizować, a następnie nie chcą zwrócić wpłaconych pieniędzy.Oczywiście maile pozostają bez odpowiedzi, a rozmowy telefoniczne to jedna wielka kpina! Nie będę opisywał detali ponieważ byłoby to tylko powielenie wszystkiego co zostało już opisane...

Bezskutecznie proszę o zwrot pieniędzy za niedostarczony towar od prawie dwóch miesięcy. W związku z powyższym, bazując na doświadczeniu i opiniach innch poszkodowanych w podobnych sprawach zamierzam wykorzystać następujące kroki:

1). kontakt z Inspektoratem Handlowym w Lublinie - telefon: (81) 528 07 47 wew. 10 - tam można uzyskać rzeczowe informacje. Należy napisać prośbę o mediację na adres internetowy (link do formularza: ePUAP należy wpisać Lublin, zalogować się i opisać sprawę)

2). wysłać skargę do UOKiK , adres: Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów
plac Powstańców Warszawy 1
00-950 Warszawa
(Na piśmie, z wydrukami email, z dowodem wpłaty i opisem sytuacji)

3). zgłoszenie sprawy do Federacji Konsumentów. Do Federacji należy przesłać kopie dokumentów sprawy i opis co dokładnie się wydarzyło.
Federacji Konsumentów:
ul. Ordynacka 11/1
00-364 Warszawa
telefon: (22) 827 11 73, fax: (22) 827 51 05

4). złożyć doniesienie na najbliższym komisariacie policji.

Dodatkowo firmą która jest właścicielem tego oraz jeszcze jednego sklepu w Lublinie polecam zainteresować Urząd Skarbowy oraz Państwową Inspekcję Pracy – uprzejmy anonim oderwie niuczciwych ludzi od wyłudzania kolejnych pieniędzy- chociaż na chwilę .

Wszystkie kroki są czasochłonne ale im więcej ludzi podejmie je „dla zasady” tym więcej będzie można zdziałać. Ja będę działać krok po kroku, w wolnej chwili, w ramach rozrywki.

Pozdrawiam

X X X również zostałem oszukany i staram się coś z tym zrobić .X X X

przypominam o §10 regulaminu FP!

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ja, niestety także, zamierzam wykonać wszystkie kroki opisane przez użytkownika fEbro (swoją drogą dobra nazwa).

Od Pana Prokuratora dostałem odmowę wszczęcia dochodzenia ze względu na bak znamion popełnienia przestępstwa , a najprościej Pan ze sklepu powiedział że jak do niego zadzwonię to odda pieniądze , zadzwoniłem i Pan nic nie wie :) tak to wygląda ... Polska....

I ja też zostałem oszukany, kupiłem namiot Coleman Rock Spring4 (469zł ), podobna sytuacja jak u wszystkich, najpierw kupiłem, zapłaciłem przelewem, a teraz facet udaje głupa, nie chce oddac pieniędzy, towaru nie ma.... Mówi, żebym zgłaszał na policję i tekst np i co mi zrobisz ?? SZOK !!!

Zgłaszaj od razu na policje za około 4 miesiące otrzymasz namiot na zwrot kasy nie masz co liczyć ... U wszystkich z którymi rozmawiałem tak było

Kupiłem buty Chiruca Gredos Supra GTX(439zł=29zł kurier) - przelew 03.02.2015 - kiedy zgłaszać na policję. Regulamin sklepu daje im 14 dni roboczych na realizację zamówienia, a w szczególnych przypadkach może być dłuższy.Kontakt na maila "turysta-lublin@wp.pl" nieskuteczny- brak odpowiedzi. Tel. 532-604-076 odbiera człowiek który podaje się za byłego pracownika. Nie chce podać swojego nazwiska, ani kontaktu z osobą kompetentną.
Czy ktoś posiada taki kontakt? Może dać sobie spokój z próbami kontaktu i zgłosić sprawę na policję lub do powiatowego rzecznika praw konsumenta, albo jedno i drugie?

Pan Nazywa się Krzysztof I. nie mogę ci na form podać nazwiska popatrz w ceidg na właścicieli firmy będziesz znał nazwisko , zgłaszaj na policje od razu olej regulamin i rozmowy z Panem Krzysztofem , bo codziennie będzie cię zapewniał że wysłane albo że nie bawem albo żebyś zadzwonił za 2 dni itd . Zgłaszaj wszędzie gdzie się da łącznie ze skarbówką. To trzeba skończyć pomyśl ze posiadają jeszcze kilka takich sklepów... Napisz na pw podam ci nr tel do policjanta który się zajmuje tym sklepem .

Powrót