UWAGA NA SKLEP
Turysta - Sklep Sportowo - Turystyczny Lublin Turysta Lublin. NACIĄGACZE I OSZUŚCI!!!
NACIĄGACZE – wystawiają produkty po bardzo atrakcyjnych cenach naciągając na zakup towaru którego nie posiadają!!! Kupiłem kask UVEX X-RIDE MOTION AIR a dostałem kompletnie inny badziew.
OSZUŚCI – Zamawiasz produkt, dostajesz inny niż ten zamówiony, odsyłasz i nie ma zwrotu pieniędzy.
Po dokonaniu zakupu i zapłaty brak jakiejkolwiek informacji ze strony sklepu odnośnie etapu realizacji transakcji. Gdy zadzwoniłem do sklepu „flegmatyczny ” syn właściciela zaczął się plątać, że nic nie wie o zamówieniu i że musi sprawdzić. Po kilku moich telefonach w końcu dostałem informację, że towar został wysłany. Gdy odpakowałem Kask to się zagotowałem. Zamówiłem kompletnie inny model w kolorze czarnym a dostałem biały na moje oko 3 razy tańszy model. Po stanie kasku i sfatygowanego opakowania (które było jeszcze z kompletnie innego kasku!!!) można było stwierdzić, że był on już wysłany kilkanaście razy i zwracany.
W międzyczasie poczytałem opinie nt. sklepu i już wiedziałem z kim mam do czynienia. Udałem się do rzecznika konsumentów, udokumentowałem całość transakcji (maile, zdjęcia kasku, który otrzymałem) ale rzecznik nic nie mógł zrobić przed upływem regulaminowych 14 dni.
Kask odesłałem wraz
z formularzem odstąpienia od umowy zawartej na odległość.
Nie czekałem ani chwili - zacząłem działać. Pisałem maile ale bez odpowiedzi. Dzwoniłem – w ciągu jednego dnia ponad 70 razy

, aż syn właściciela zastrzegł mój nr telefonu. Dzwoniłem jeszcze z kilku innych numerów. Pisałem sms–y żeby zmęczyć przeciwnika

Nie dawało to jednak rezultatu.
Właścicielem sklepu fit-24.pl jest EBRO sc więc tam postanowiłem uderzyć. Odebrał ojciec – właściciel podobny w działaniu do syna. Również dzwoniłem kilka razy i moje rozmowy były baaardzo „ostre w tonie”. Zwodził kilka razy ale w końcu chyba po ok. 10 dniach zapłacił.
Cóż można powiedzieć – rodzina oszustów.
Wiem, że nie ma mowy o żadnej pomyłce i jest to oszustwo z premedytacją. Zamawiam produkt, dostaję inny niż ten zamówiony, odsyłam i nie ma zwrotu pieniędzy (trzeba je samemu wywalczyć ). Biorąc pod uwagę ilość zamówień ze sklepu internetowego (moje ma nr 3549 z grudnia 2014) i kwoty na jakie klienci zostają naciągnięci (średnio 300 - 400 PLN) wychodzi kwota ponad 1 000 000 PLN. Z oszukiwania klientów i wyłudzania od nich pieniędzy sklep Turysta Lublin zrobił sposób zarabiania na życie.
Wcześniej nie sprawdzałem opinii o sklepie, gdyż robię mnóstwo zakupów on- line i po prostu moja czujność została uśpiona. Zdecydowana większość sklepów internetowych prowadzi uczciwą działalność oraz rzetelną sprzedaż. Dzięki takim sprzedającym klienci uwierzyli, że nikt ich nie oszuka. Niestety trafili na sklep fit-24.pl!!!
Bohaterski oszust przez internet. Gorsze jest już tylko zabranie dziecku lizaka na ulicy!!!
Z tego co wyczytałem w komentarzach, to poszkodowani przez sklep fit24.pl czekają z działaniem łudząc się, że oszust odda pieniądze. Moim zdaniem jest to „marzenie ściętej głowy”
Moje rady jak odzyskać pieniądze
1. Nie czekaj - zacznij działać od razu - dzwoń, pisz mail’e, sms-uj –walcz o swoje
2. Powiadom jak najwięcej Organów Państwowych
• Rzecznik praw konsumentów
• Federacja konsumentów
• Państwowa Inspekcja Handlowa
• Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów
• Stowarzyszenie Konsumentów Polskich
• Policja
• Prokuratura