Sklep internetowy prawa autorskie do zawartości

• Autor wątku Autor wątku closh
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

closh

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam około 2 lata temu zrezygnowałem ze sklepu prowadzonego na jednym z portali do dnia dzisiejszego nie udało mi się wymóc jego usunięcis, mimo że podczas rozmowy obiecywana mi. Wczoraj odniosłem pseudo sukces bo po tym jak obiecano mi że cały sklep zniknie z serwera to usunięto jedynie dane kontaktowe. Pozostałe logo towary, zdjęcia, ceny. Portal wykorzystuje mój sklep i pewnie wiele innych do symulowanie jaki jest popularny. Przejrzałem regulamin i znalazłem taki punkt

"12. PRAWA WŁASNOŚCI INTELEKTUALNEJ

Użytkownik uznaje, że całość praw autorskich, wszystkie znaki towarowe, konta użytkowników oraz pozostałe prawa własności intelektualnej związane z Usługami serwisu sklepy24h.pl należą do sklepy24h.pl.
W chwili rezygnacji ze sklepu internetowego przez właściciela, sklepy24h.pl zastrzega sobie wszystkie prawa do sklepu i jego zawartości graficznej. "

Zakładałem sklep około 2 lata temu i nie wiem czy już wtedy był.
Mam pytanie czy właściciel portalu ma prawo do takich zapisów?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Witam,
Użytkownik uznaje, że całość praw autorskich, wszystkie znaki towarowe, konta użytkowników oraz pozostałe prawa własności intelektualnej związane z Usługami serwisu sklepy24h.pl należą do sklepy24h.pl.
choć muszę przyznać, że zapis jest trochę niejednoznaczny, to jak dla mnie oznacza wyłącznie informację skierowaną do użytkowników portalu (właścicieli sklepów), że całość praw autorskich do elementów witryny należy do portalu, ale w odniesieniu do witryny sklep24.pl, a nie sklepów na niej umieszczonych. Taka interpretacja wynika z faktu, że witryna nie może być właścicielem całości praw autorskich (jeśli już to ewentualnie majątkowych, osobiste są niezbywalne) lub praw ochronnych do znaków towarowych bez wyraźnego, pisemnego przekazania tych praw przez właściciela sklepu otwieranego na tym portalu. Proszę zauważyć dodatkowo, że w stopce strony znajduje się sygnatura informująca o tym, że treści strony chronione są prawami autorskimi "Copyright © 2006", ale nie jest zapisane do kogo te prawa należą - znamienne...

W chwili rezygnacji ze sklepu internetowego przez właściciela, sklepy24h.pl zastrzega sobie wszystkie prawa do sklepu i jego zawartości graficznej.
moim zdaniem sklep może sobie zastrzegać, ale żeby miało to moc obowiązującą to powinno być zapisane, że właściciel sklepu (wynajmujący) oraz majątkowych praw autorskich do grafiki (layout) tego sklepu przenosi na sklep24.pl majątkowe prawa autorskie. A więc, jak dla mnie, wszelkie prawa autorskie do grafiki pańskiego sklepu należą do Pana - o ile oczywiście Pan je wcześniej posiadał, tworząc layuot strony osobiście - lub jeśli miał je Pan przekazane przez grafika (firmę) tworzącą tą grafikę. Jeśli to Pan byłby twórcą grafiki to dodatkowo miałby Pan uprawnienia do nadzoru nad wykorzystaniem tej grafiki z tytułu osobistych praw autorskich - Art. 16. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

Dziękuje za odpowiedz Na początek sprostowanie że nie chodzi o sklep24 tylko sklepy24h.

Nie chodzi mi o layout i szatę graficzną tylko nazwę, logo, zdjęcia towarów, cennik.

Mam pytanie gdzie mógłbym uzyskać oficjalną decyzję że ten punkt nie oznacza oddania moich danych. Aby w końcu skasowaną moją stronę? Chodzi mi o taki rezultat aby poruszyło właściciela bo jak na razie robi po swojemu. Inspekcja handlowa / urząd ochrony praw konsumenta?

to jest relacja przedsiębiorstwo - przedsiębiorstwo, więc pozostaje Panu jedynie kancelaria prawna. Nazwa, zdjęcia, etc. to są również elementy layoutu. Dobrze przygotowane pismo o zaprzestanie naruszenia praw autorskich powinno wystarczyć.

Jeszcze jedna uwaga mi się nasunęła w tej chwili. Pan już de facto nie nie prowadzi swojej działalności handlowej w ten sposób, więc z tego tytułu oferta ta nie powinna być rozpowszechniania publicznie, zaś odmowa wyłączenia pańskiego sklepu to ingerowanie w działalność pańskiego przedsiębiorstwa. O, robi się nieciekawie...

Powrót